Streuer/Kölsch (Bonovo Action) zorgt voor sensatie / Wereldkampioenschap Sidecar

Ook al eindigden ze als 3e in de eerste race op de Pannonia Ring, niemand had verwacht dat Bennie Streuer/Kevin Kölsch (Bonovo Action) de tweede race zou winnen.

Sinds de Belgische Grand Prix hebben Bennie Streuer en zijn monteurs de techniek van de Yamaha Adolf RS opnieuw onder de knie. De Nederlandse coureur en Duitse bijrijder Kevin Kölsch verlieten Spa Francorchamps op de vierde en derde plaats. Overigens was het voor Duitsland de eerste topplaatsing uit zijn carrière.

In Hongarije ging het Bonovo Action Team op dezelfde voet verder. In de eerste race waren ze tot de laatste ronde op slagafstand van de latere winnaars Todd Ellis/Emmanuelle Clement (Santander Salt) en Markus Schlosser/Marcel Fries (Gustoil Racing). De geplande aanval ging niet door omdat het samengestelde team in de weg stond.

Racen op zondag is net zo spannend als de dag ervoor. Ellis/Clement leiden voor Schlosser/Fries en Streuer/Kölsch. In ronde 2 behaalden Stephen Kershaw/Ryan Charlwood (Quattro Group) de derde plaats. De top 4, met slechts één seconde verschil, bleef ongewijzigd tot de zevende ronde.

Terwijl Schlosser slechts 0,046 seconden achter Ellis/Clement over de finish racete, werd Streuer/Kölsch opnieuw derde. 5 tot 7 worden gevolgd door Ted en Vincent Peugeot (FHC Competition), Harry Payne/Mark Wilkes (DAO1886) en Lukas Wyssen/Thomas Hofer (Gustoil Racing).

Na twaalf van de 15 ronden van de raceafstand wordt de volgorde omgedraaid. Plots kwamen Streuer/Kölsch aan de leiding bij start/finish. Achter Ellis/Clement en Kershaw/Charlwood staan ​​Schlosser/Fries, die in de strijd om de WK-kroon moesten inhalen, ineens slechts op de vierde plaats.

Eenmaal op de eerste plaats wist de Nederlands-Duitse ploeg weg te komen van de achtervolgers. Bij de finish hadden ze 1.396 seconden voorsprong op leiders Ellis/Clement en 1.425 seconden op regerend kampioen Schlosser/Fries, die Kershaw/Charlwood in de laatste ronde van het podium duwde.

Terwijl Streuer al genoot van het overwinningsgevoel – de Nederlander pakte samen met landgenoot Geert Koerts in 2015 de wereldtitel – mocht Kölsch voor het eerst naar de top van het podium klimmen. De langverwachte droom is uitgekomen voor de jonge Bundeswehr-soldaat.

Hoewel ze hun nederlaag moesten toegeven, wisten Ellis/Clement hun voorsprong op Schlosser/Fries te vergroten tot 23 punten in het midden van het klassement. Op de derde plaats staan ​​Kershaw/Charlwood, die 105 punten verzamelen. Met hun eerste raceoverwinning staan ​​Streuer/Kölsch vierde in het midden van het Wereldkampioenschap.

De zesde plaats ging naar Wyssen/Hofer achter Peugeot/Peugeot. Net als in race 1 wordt Payne/Wilkes afgeremd door technologie. Claude Vinet/Sébastien Arifon (LKS Racing) wonnen het hete duel om de 8e plaats met een haarverschil voor Kevin Cable/Charlie Richardson (KW Racing). Op zaterdag nam Cable/Richardson de leiding.

De Oostenrijker Peter Kimeswenger en de Tsjechische bijrijder Ondrej Sedlacek hadden pech. Na slechts één ronde moesten ze hun zijspan parkeren met de koppeling defect. “Het probleem werd in de formatieronde aangekondigd. Ik heb bij de start nog geprobeerd om de koppeling te beschermen, helaas tevergeefs”, aldus Kimeswenger geërgerd.

resultaten
1. Bennie Streuer/Kevin Kölsch (NL/D), Yamaha Adolf RS, 15 ronden in 30:01.100 2. Todd Ellis/Emmanuelle Clement (GB/F), Yamaha LCR, 1.396 seconden. 3. Markus Schlosser/Marcel Fries (CH), Yamaha LCR, +1.425 seconden 4. Stephen Kershaw/Ryan Charlwood (GB), Yamaha LCR. 5. Ted Peugeot/Vincent Peugeot (F), Yamaha LCR. 6. Luke Wyssen/Thomas Hofer (CH), Yamaha LCR. 7. Harry Payne/Mark Wilkes (GB), Yamaha LCR. 8. Claude Vinet/Sebastien Arifon (W), Yamaha LCR. 9. Kevin Cable/Charlie Richardson (GB), Yamaha LCR. Snelste ronde: Streuer/Kölsch in 1:58.553 minuten.