Noord-Ierland Dames 0 – 5 Engeland

Dubbelspel van Georgia Stanway en Lauren Hemp bracht England Women met een 5-0-zege in Noord-Ierland aan de rand van een WK-finale.

De mannen van Sarina Wiegman hebben nu slechts een punt nodig van hun volgende kwalificatiewedstrijd, tegen Oostenrijk in september, om hun plaats in de competitie van volgend jaar in Australië en Nieuw-Zeeland te bemachtigen, maar zelfs bij verlies in die wedstrijden zouden ze alleen Luxemburg hoeven te verslaan in hun finale spel. vooruit gaan.

Nadat ze 10 doelpunten hadden gemaakt in elk van hun drie uit-kwalificatiewedstrijden voordat ze naar het volgepakte Windsor Park reisden, vonden de Leeuwinnen hun gastheren een veel koppiger tegenstander en konden ze maar één keer voorbij Jacqueline Burns komen voor de rust, toen het ongewone gevecht van Hemp eindigde. om hem heen.

Ze vonden het leven gemakkelijker na de pauze toen de gastheren moe werden, met Ella Toone die zeven minuten in de tweede periode overrompelde voor haar 10e doelpunt in Engeland, en binnenkort drie toen Hemp zijn tweede toevoegde na het afronden van Burns.

Afbeelding:
Lauren Hemp scoorde in beide helften en bracht zijn internationale score op zes voor de Leeuwinnen

Stanway scoorde vervolgens de eerste van twee doelpunten in de negende minuut met een eenvoudige afwerking na goed werk van Toone aan de linkerkant, voordat hij de score beëindigde met een halve volley rond Sarah McFadden genesteld in de benedenhoek.

De nederlaag van de gastheren, in combinatie met de 8-0 overwinning van Oostenrijk op Letland, betekende dat ze zich niet langer konden kwalificeren voor de finale vanwege hun lagere onderlinge record.

Engeland toonde klinische touch in de tweede helft

Manager Sarina Wiegman noemde het optreden van Engeland “volwassen” in een van de hardere sferen die ze de afgelopen jaren hebben gespeeld, voor bijna 16.000 fans in Belfast.

Net zoals de uitgesproken thuissupporters koppig kunnen blijven, deden de gastheren dat ook in de eerste 45 minuten, waar Engeland meer dan 80 procent van het balbezit had, maar af en toe tekortkwamen door hun beheerste vijf.

Geduld bleek een sleutelkwaliteit te zijn voor de Leeuwinnen, die opnieuw hun intensiteit behielden en eerlijk werden beloond toen Noord-Ierland worstelde om bij te blijven.

Het tweede doelpunt van de bezoekers hing af van geluk, want het luchtschot van Hemp was de perfecte dummy voor Toone om te achtervolgen en te eindigen, en hun derde doelpunt ook toen Leah Williamson’s slide-rule pass werd afgesneden door McFadden, maar goed viel voor Hemp om Burns te verslaan. en scoort.

Op het uur vertoonden de gastheren echte tekenen van vermoeidheid, want Toone kreeg de ruimte om vanaf links naar binnen te draaien en een oncontroleerbare aanloop naar het strafschopgebied te maken voor Stanway om te scoren. Het was hetzelfde verhaal voor de vijfde, met knock-down Hemp keerde naar huis door de Man City-middenvelder onder een vermoeide uitdaging van McFadden.

“Het was een zeer volwassen optreden in een geweldige sfeer en een geweldige kans”, vertelde Wiegman aan BBC Sport.

“In de eerste helft wilden we wat klinischer zijn. We creëerden veel kansen, maar als je in de tweede helft met 5-0 wint, bleven we doorgaan, ze waren moe en de score was echt goed.”

Shiels bestempelt vrouwelijke voetballers als ‘emotioneeler dan mannen’ in controversiële reactie

De Noord-Ierse manager Kenny Shiels maakte controversiële vergelijkingen tussen mannen- en vrouwenvoetbal in zijn opmerkingen na de wedstrijd, waarbij hij de laatste een ‘meer emotionele sport’ noemde bij het bespreken van de prestaties van zijn team – hoewel geen enkel doelpunt van Engeland dichterbij kwam dan negen minuten.

Ze wordt als volgt geciteerd: “In het vrouwenspel heb ik gezien dat wanneer een team een ​​doelpunt toegeeft, ze een seconde toekennen in een zeer korte tijd, door het hele spectrum van het vrouwenspel, omdat meisjes en vrouwen emotioneler zijn dan mannen .

“Dus ze mikten niet erg goed.”

Analyse: de toegevoegde dynamiek van Engeland achter grote overwinning

Voormalig Everton en Liverpool-spits Courtney Sweetman-Kirk vertelde Sky Sports:

Het was niet geweldig in de eerste helft, ze hadden dynamischer kunnen zijn, maar credits voor Noord-Ierland, ze keerden om en maakten het moeilijk, dus Engeland kon aanvankelijk geen ruimte vinden.

“Het was veel beter in de tweede helft, klinisch voor het doel en veel beter bewegend. Het is een klus voor Engeland, is de beste manier om het te zeggen.

“Ik denk dat Lauren Hemp erg indrukwekkend was, niet alleen met de doelpunten maar ook met de assists en de manier waarop hij Engeland in de tweede helft naar buiten sleepte. Ella Toone was ook echt goed, nu Engeland met twee tienen speelt, had ze een geweldige wedstrijd. vooral de manier waarop ze het vierde doelpunt scoorde.

“Stavast en vastberaden zijn in je verdediging en het leven van het betere team moeilijk maken, is iets wat je gewoon doet en de vraag voor Noord-Ierland is of ze dat voor langere periodes in het spel kunnen doen.”

Wat biedt de toekomst voor het VK en Noord-Ierland?

Engeland Vrouwen komen in juni aan de beurt als ze twee vriendschappelijke wedstrijden spelen ter voorbereiding op het EK dat in juli begint. De ploeg van Sarina Wiegman speelt op 16 juni tegen België en op 24 juni tegen Nederland, voor de openingswedstrijd van het toernooi tegen Oostenrijk op 6 juli.

Noord-Ierland, dat op het EK in dezelfde poule zit als Engeland, begint op 7 juli aan hun toernooi tegen Noorwegen.