Geweigerd doelpuntenspel: RB vermijdt volgende nederlaag

Aan het einde van het waanzinnige spektakel haalden beide coaches diep adem: terwijl de fans luid vierden dat er geen winnaar was, maar het spel ging door, omhelsden Steffen Baumgart en Jesse Marsch elkaar en wisten niet goed wat ze van een wild spel. en de resultaten moeten blijvend zijn. Vicekampioen RB Leipzig vermeed in ieder geval hun volgende nederlaag met een 1-1 (0-0) stand bij 1. FC Köln. Na vijf speeldagen heeft RB al negen punten achterstand op kampioen FC Bayern met voormalig coach Julian Nagelsmann, die Leipzig wil achtervolgen.

Amadou Haidara (71e minuut) redt Saksen een punt na een achterstand. “Vooral in de eerste helft zie je de onzekerheid bij ons”, gaf Emil Forsberg toe na duidelijke nederlagen tegen Bayern en Manchester City. “Maar de laatste 30 minuten was een stap in de goede richting.”

FC, vorig jaar gered op degradatie met acht punten, plaatste zich daarentegen eerst bovenaan de ranglijst en zorgde uiteindelijk voor de euforie in de kathedraalstad onder Baumgart. De koplopers van Keulen scoorden opnieuw tegen Anthony Modeste met zijn vierde doelpunt van het seizoen (54e). “De jongens hebben geweldig gevochten en verdienden dit punt”, aldus sterke doelman Timo Horn. In totaal waren 25.000 toeschouwers, waaronder bondscoach Hansi Flick, getuige van een aanvallende en inspirerende wedstrijd met twee schoten op de paal en vier ontmoetingen. “Het doet pijn als het strak zit”, zegt Forsberg. “Maar dat is voetbal.”

Vooral de kant van Leipzig kende een sterke start, vooral Christopher Nkunku, die de grote hoop was in het midden van een frustrerende 3-6-week bij Manchester City met drie doelpunten. Nadat de Fransman 80 meter had gelopen, gaf André Silva de bal door aan Dominik Szoboszlai uit Hongarije, die scoorde maar met één voet buitenspel stond (5e). Drie minuten later raakte Nkunku de paal na opnieuw een krachtige solo vanaf 20 yards.

Keulen, dat onder Baumgart eigenlijk snel het voordeel van de tegenstander probeerde te kopen, was slechts kort onder de indruk en begon onmiddellijk aan hun eigen offensief. Na tien minuten verhinderden alleen de paaltjes hun voorsprong na de volley van Ondrej Duda, die de moeite waard was.

Maar vaker wel dan niet, wordt RB onderdrukt. Niet in de laatste plaats door Szoboszlai, die alleen een vrije trap naar Timo Horn (18e) miste. Daarna deed Rafael Czichos zijn schot van 20 meter af voor een corner (25e). Czichos moest na een half uur het veld verlaten, met gevaar voor geel en rood. En toen scoorde FC ook hun eerste buitenspeldoelpunt, Modeste stond even in de zone voordat hij een pass overhandigde aan Mark Uth (37e).

De 0-0 rust was eigenlijk maar een grapje gezien de aanvallende kracht van beide teams. En zodra de verandering sneller gaat. Lukas Klostermann van Leipzig miste nipt (48), Duda miste voor RB-doelman Peter Gulacsi (49), Modeste ging net naast na een corner. Daarna scoorde Frankrijk tweemaal, maar aanvankelijk was het niet voor buitenspelpositie (50e), daarna voor een vermoedelijke overtreding (54e). Maar na meer dan twee minuten de video te hebben bestudeerd, realiseerde scheidsrechter Felix Brych zich: geen overtreding, zelfs het eerste doelpunt.

RB voerde de druk op en juichte snel toen Forsberg zes minuten na zijn inval scoorde. Maar de Zweed stond aan de zijlijn. Vier minuten later waren er geen bezwaren toen Haidara vanuit een corner van Szoboszlai thuis kopte. In de slotfase redde doelman Horn met meerdere reddingen een gelijkspel voor Keulen.