EK-kwalificatie: Oostenrijk heeft moeite om gelijk te maken tegen België – het nationale team

David Alaba (nummer 8) en zijn vrienden vierden het doelpunt en brachten de stand op 1-0. © APA/afp / KENZO TRIBOUILLARD

Het Oostenrijkse nationale voetbalteam heeft zijn eerste echte duurtest doorstaan ​​in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen België.

Het ÖFB-team speelde zaterdag 1-1 (1-0) gelijk in een grote wedstrijd in Brussel tegen groepsfavorieten België en blijft ongeslagen aan de leiding in Groep F. Met winst dinsdag (20.45/live ServusTV) in Wenen tegen Zweden zet Oostenrijk weer een grote stap richting het EK 2024 in Duitsland.

Orel Mangala’s eigen doelpunt (22), dat het schot van Michael Gregoritsch langs sterdoelman Thibaut Courtois afweerde, zette Oostenrijk op voorsprong. Sturmtank Romelu Lukaku scoorde in de 61e minuut de verdiende gelijkmaker en voorkwam de eerste overwinning van de ÖFB-ploeg tegen België in bijna 64 jaar.

Teambaas Ralf Rangnick zal het moeten doen zonder middenveldmachine Konrad Laimer, Kevin Danso en de onlangs geblesseerde Marcel Sabitzer op de bank. Met Marco Arnautovic voorop en Michael Gregoritsch, Christoph Baumgartner en Patrick Wimmer achter hem stuurde hij een aanvallende ploeg het veld op die met een sterke voorzet goed in de wedstrijd kwam.

Beide teams gaven elkaar niets. © APA/afp / KENZO TRIBOUILLARD

België nam bij het thuisdebuut van teambaas Domenico Tedesco meteen het commando over en lanceerde de aanvallende actie grotendeels vanaf de flanken. Maar het was ook duidelijk dat de geblesseerde spelmaker Kevin de Bruyne niet in het midden zat. De nummer vier van de wereld was in de eerste helft slechts één keer echt gevaarlijk toen Dodi Lukebako bijna een doelpunt miste (41′). Oostenrijk heeft vanuit een standaardsituatie al het voortouw genomen. Gregoritsch sloeg de hoekschop van Wimmer binnen, maar met maat, en Mangala pareerde zijn schot zonder te worden gestopt (22′).

In het uitverkochte Koning Boudewijnstadion zette de thuisploeg na rust flink druk en kreeg goede kansen via kopballen van Wout Faes (54) en Lukaku (59). Rangnick reageerde met een dubbele wissel en bracht Sabitzer en Florian Kainz in voor Arnautovic en Wimmer (60). Het duo stond nog maar net op het veld toen Lukaku zijn tweede poging met een krachtig schot omzette en er 1-1 (61′) van maakte.

Romelo Lukaku maakte er 1-1 van. © ANSA / OLIVIER MATTHYS

De ploeg rond aanvoerder David Alaba, die zijn 100ste interland speelde, was echter stabiel. Beide ploegen waren niet tevreden met de punten en vochten het laatste halfuur fel. De dubbele kans gecreëerd door Stefan Posch en Ook de Oostenrijkse ploeg had in de 95e minuut geluk toen het schot van Youri Tielemans op de lat belandde.