België 4-1 Noord-Ierland: Red Flames maakt meeste rode kaarten om warming-up EK 2022 te winnen

België profiteerde van een rode kaart van Jackie Burns met nog 21 minuten te spelen, toen Noord-Ierland hun enige warming-up voor het EK 2022 met 4-1 verloor in Lier.

Tessa Wullaert bezorgde België de leiding in de 24e minuut voor de schitterende gelijkmaker van Lauren Wade.

De doelman van Burns werd in de 69e minuut van het veld gestuurd voor het overtreden van aanvoerder Wullaert buiten het strafschopgebied.

België profiteerde van hun voorsprong door eigen doelpunten van Ella van Kerkhoven, Wullaert en Laura Rafferty.

De ploeg van Kenny Shiels begint hun Euro 2022-campagne – het eerste grote toernooi voor Noord-Ierland – tegen Noorwegen op 7 juli in St Mary’s, voordat ze het opnemen tegen Oostenrijk en Engeland in Southampton.

België, 19e gerangschikt in de wereld en ongeveer 28 plaatsen boven Noord-Ierland, neemt het op tegen IJsland, Frankrijk en Italië in Groep D.

Brandende rode kaart hit NI

Nadat Wade’s briljante linksbenige aanval de opener van Wullaert teniet deed, begon de tweede helft met een rustiger begin, wat in het voordeel van de Belgen ging toen de doelman van Burns met nog 21 minuten te gaan van het veld werd gestuurd.

Invaller Van Kerkhoven sneed door de NI-defensie en Burns aarzelde voordat hij op Wullaert afstormde, die de bal rond de keeper liet vallen voordat hij buiten het strafschopgebied werd bestraft.

Burns kreeg een regelrechte rode kaart en invaller Becky Flaherty werd opgeroepen voor doelpuntenmaker Wade.

Brighouse Town-doelman Flaherty werd in actie geroepen toen hij goed reageerde om de bal vast te houden terwijl Wullaert in het doel racete, maar hij werd verslagen met acht minuten te spelen toen Van Kerkhoven een voorzet kopte van Elena Dhont, die twee keer dichtbij kwam voordat ze van het veld werd gestuurd na het tonen van beweging geweldige voeten in het gebied.

Wullaert scoorde zijn tweede en België’s derde vier minuten later toen de aanvoerder een perfect schot vanaf de rand van het strafschopgebied afvuurde, en de ploeg van Ives Serneels strafte NI verder af toen Rafferty in blessuretijd binnenkwam nadat Flaherty had gered. Een vroege kopbal van Feli Delacauw.

Het was een moeilijk einde voor Noord-Ierland, zonder de geblesseerde aanvoerder Marissa Callaghan, na een solide optreden met 11 man en hun aandacht zal uitgaan naar hun Euro 2022-opener met Noorwegen.

Lauren Wade scoorde vlak voor rust een schitterende gelijkmaker voor Noord-Ierland

Wade’s magische aanval annuleert Wullaert’s opener

Voorafgaand aan de aftrap had Shiels gezegd dat hij meer dan één opwarmwedstrijd wilde spelen voor zijn eerste grote toernooi in Noord-Ierland. Het waren de bezoekers die onder zonsondergang in Lier aan de zonnige kant begonnen toen de ambitieuze poging van Kirsty McGuinness werd gepareerd door Nicky Evrard in het thuisdoelpunt.

Echter, Red Flames groeide in de rust en een poging van Wullaert stuiterde op de paal na een uitzwaai en miss Sarah McFadden kon de bal niet raken, maar de Belgische aanvoerder maakte geen fout bij zijn volgende kans.

Tine de Caigny sneed door de Noord-Ierse verdediging met een klinische pass tussen Julie Nelson en Abbie Magee, waardoor Davina Philtjens een onbewaakte Wullaert kon vinden en de aanvaller maakte geen fout voor haar 66e internationale doelpunt.

Noord-Ierland drong aan op een onmiddellijke reactie met twee corners die door Evrard werden afgehandeld, maar ze hadden een afknapper aan de andere kant toen Nelsons halfvrijgespeelde speling op Hannah Eurlings viel, maar de spits kon alleen vanaf de rand van het gebied schieten.

McGuinness had nog een schot vanaf de rand van het gebied, maar Noord-Ierland kreeg het verdiende doelpunt toen Wade vlak voor rust met een geweldige inzet optrad.

Winger McGuinness tikte de bal over de rand van het strafschopgebied en Wade reageerde het snelst en lanceerde een eerste poging in de bovenhoek voorbij de duikende Evrard, waardoor Noord-Ierland bij de rust op gelijke hoogte kwam.