Ierland 0-0 België: Evan Ferguson mist een penalty bij gelijkspel

Ferguson heeft al vier maanden niet gescoord voor club of land

Evan Ferguson miste een vroege penalty voor de Republiek Ierland, toen België in een vriendschappelijke wedstrijd in het Aviva Stadium op een 0-0 gelijkspel werd gehouden.

In John O’Shea’s eerste wedstrijd als zaakwaarnemer zag Ferguson zijn strafschop gered worden door de Belgische doelman Matz Sels.

Aan de andere kant dwarsboomde Caoimhin Kelleher de inzet van Thomas Meunier van dichtbij.

De Republiek zal nu hun aandacht richten op een vriendschappelijke wedstrijd tegen Zwitserland op dinsdag.

De wedstrijd wordt gezien als het begin van een nieuw tijdperk voor de Republiek onder zaakwaarnemer O’Shea na een teleurstellende kwalificatiecampagne voor Euro 2024.

De voormalige verdediger van de Republiek, die 118 interlands won voor zijn land, maakte een wijziging ten opzichte van de laatste wedstrijd die ze speelden en speelde 1-1 gelijk tegen Nieuw-Zeeland in een vriendschappelijke wedstrijd in november, de laatste wedstrijd van Stephen Kenny die de leiding had.

Kelleher en Andrew Omobamidele zijn de enige twee spelers die hun plaats behouden voor de wedstrijd tegen de ploeg van Domenico Tedesco, die zich voorbereidt op het EK van deze zomer.

Blackburn-aanvaller Sam Szmodics, die dit seizoen 21 doelpunten scoorde in het kampioenschap, werd door O’Shea beloond voor zijn goede vorm bij de club met een internationaal debuut in een spannende eerste drie naast Ferguson en Chiedozie Ogbene.

Republic begon goed aan de wedstrijd in een stormachtig Aviva Stadion en creëerde in de derde minuut de eerste kans.

De levendige Ogbene schoot in de zijkant van het net nadat hij was opgezet door Szmodics, toen hij de optie had om te passen op Seamus Coleman, die het strafschopgebied binnenreed.

Een sterk veranderd België, dat Romelu Lukaku en Kevin De Bruyne miste, zorgde in de eerste helft niet voor veel kansen.

Ze creëerden hun enige kans in de 10e minuut toen aanvoerder Youri Tielemans zijn kopbal naast richtte nadat Leandro Trossard het gebied in stormde en de bal naar de middenvelder van Aston Villa speelde.

De Republiek bleef het balbezit domineren en kreeg in de 26e minuut een strafschop toegekend nadat Dara O’Shea’s draaischot van dichtbij de hand van Arthur Vermeeren raakte.

Het leek een moeilijke beslissing, gezien hoe dichtbij Vermeeran was, maar zonder VAR in de wedstrijd bleef de strafschopbeslissing staan.

Ferguson stapte op om een ​​einde te maken aan zijn vier maanden durende doelpuntendroogte voor club en land, maar zijn slechte poging werd door de doelman gepareerd.

In een eenvoudige eerste helft was de Republiek het dichtst bij het doorbreken van de impasse, waarbij Ogbene een laag schot naast schoot voordat Szmodiks op slag van rust vanuit een scherpe hoek over de lat schoot. .

Caoimhin Kelleher
Kelleher ontkende invaller Meunier met een fraaie lage save

De Republiek begon de tweede helft met dezelfde bedoelingen als de eerste en scoorde bijna direct vanaf de aftrap toen Ferguson over de lat kopte na ontvangst van de gemene pass van Robbie Brady.

België begon de wedstrijd onder controle te krijgen na de introductie van Manchester City-vleugelspeler Jeremy Doku en Meunier, en Kelleher kwam voor het eerst in actie in de 49e minuut.

Wout Faes speelde de bal naar John Bakayoko, die de bal naar Lois Openda kopte en hij stak met zijn volley de handpalm van de Liverpool-doelman.

Er bleven duidelijke kansen bestaan ​​naarmate de wedstrijd vorderde, met een draaiende vrije trap van Brady die in het dak van het net belandde voordat het schot van Szmodics werd geblokt door Amadou Onana.

De beste kans voor België kwam in de 75e minuut toen de invallers Meunier en Bakayoko samenkwamen ruim voordat de eerste kans werd ontkend door Kelleher, die goed redde om een ​​laag schot dat richting de verre hoek ging, buiten te houden.

Een aantal wissels ontspoorde de wedstrijd, maar O’Shea profiteerde niet van zijn kansen om de baan in de Republiek te bemachtigen met een solide, niet-spectaculaire prestatie van zijn team.

Hij zal verder auditie doen voor de vaste rol wanneer de Republiek dinsdag Zwitserland verwelkomt in de Aviva.