Analyse: hoe Man City opnieuw een Premier League-titel won

Manchester City het winnen van de Premier League-titel komt niet als een verrassing. Het was tenslotte het zesde landskampioenschap in 11 seizoenen voor een van de rijkste clubs ter wereld, waarmee het een van de meest dominante periodes in de geschiedenis van het Engelse spel was.

Dat City helemaal terug werd geduwd door een oplevend Liverpool was ook geen verrassing. Het feit dat de blijvende schittering van Kevin De Bruyne er ook niet voor zorgde dat de ploeg van Pep Guardiola eindelijk over de streep kwam aan het einde van een dramatisch seizoen. op zondag.

Dit was echter geen gewone titelwinnende campagne. Heeft een team ooit de grootste prijs van het Engelse voetbal gewonnen zonder spits? Stad zojuist.

En weinigen voorspelden aan het begin van het seizoen dat verdedigende middenvelder Rodri, centrale verdediger Aymeric Laporte en spelmaker Bernardo Silva de drie belangrijkste spelers van Guardiola zouden zijn.

Zo won City weer een Premier League:

GEEN spits, GEEN PROBLEEM

City speelde het hele seizoen zonder spits, maar won de competitie en eindigde als topscorer van het team met 99 goals. Door het vertrek van Sergio Agüero, het niet halen van Harry Kane of Cristiano Ronaldo als vervanger – in plaats daarvan kwam spelmaker Jack Grealish in de plaats – en de beslissing om Gabriel Jesus opnieuw te gebruiken als vleugelspeler, bleef Guardiola achter met wat bijna een middenveldteam was. Soms mist City de aanwezigheid van een toegewijde centrumspits, maar het voordeel is dat het team meer controle dan ooit kan uitoefenen via middenvelders die de bal spelen en de verdediging verwarren met vervangbare aanvallers. Doelpunten moesten gedeeld worden – De Bruyne kwam in de 15e minuut op voorsprong – maar dat deed er niet toe. Volgend seizoen zal natuurlijk anders zijn na de spectaculaire ondertekening van Erling Haaland maar het experiment was interessant om te zien en leek Guardiola behoorlijk bevredigend.

WIN RUN

Als we naar het seizoen als geheel kijken, is wat echt het verschil maakt de drie maanden durende run vanaf begin november, toen City 43 van de mogelijke 45 punten verzamelde om Chelsea en Liverpool voor te blijven en op een gegeven moment een 14-punten opbouwde. leiding. De diepgang van het beroemde team van City komt vaak naar voren in december en januari, wanneer de wedstrijden in verschillende competities vol en snel zijn, en dat is dit seizoen opnieuw gebeurd. Ook belangrijk is dat City meer ademruimte krijgt op de kalender in vergelijking met Liverpool en Chelsea vanwege hun vroege vertrek uit de League Cup door toedoen van West Ham op 27 oktober. Twaalf overwinningen op rij, van 3 november tot 15 januari, is de beste run van het seizoen voor City en Guardiola’s ploeg liet in de tweede helft niet echt een daling zien. buigen onder druk..

GEDAAN DE BRUYNE

Het zijn twee beurten geweest voor Kevin De Bruyne. Na een trage start toen hij herstelde van de enkelbandblessure die hij afgelopen zomer opliep tijdens Euro 2020, maakte de Belgische middenvelder snel een einde aan de wedstrijd – afsluitend met een knaller van vier doelpunten tegen Wolverhampton vorige week was dat me de adem benemen. “Beyond perfect” is Guardiola’s beschrijving van de tweede helft van het seizoen van De Bruyne, waar hij optrad als City-speler voor grote kansen met belangrijke doelpunten en schitterende prestaties in de competitie – hij scoorde sinds de beurt van dit jaar tegen Chelsea, Manchester United en Liverpool – en de Champions League. En het was De Bruyne die de voorzet instuurde die Ilkay Gundogan omzette voor het titelbepalende doelpunt tegen Aston Villa. De Bruyne staat op 15 goals in 30 wedstrijden en zou nog voor het derde seizoen op rij de Engelse voetballer van het jaar kunnen zijn. Hij bouwt een sterke zaak op om de beste speler van City te worden en zal volgend seizoen nog meer moeten verbeteren als hij Haaland als doelwit heeft voor zijn heerszuchtige voorzet.

VERKOOP NA AFWIJZING

Vreemd om te bedenken dat Rodri, Aymeric Laporte en Joao Cancelo vorig seizoen overbodig waren in de Champions League-finale. Ze kwamen niet eens van de bank voor City’s grootste wedstrijd van het seizoen, die eindigde in het verlies van het team tegen Chelsea. Dit seizoen zijn ze echter de drie belangrijkste spelers van Guardiola geworden, zonder andere teamgenoten die meer competitiewedstrijden beginnen. Rodri kan beweren de belangrijkste te zijn, zeker de meest ontwikkelde, dankzij de manier waarop hij de verdediging beschermde als middenvelder in zijn tweede seizoen bij de club als een langdurige vervanger van Fernandinho. Laporte heeft zichzelf opnieuw gevestigd als de nr. 1 die vorig seizoen achter John Stones en Ruben Dias stond, terwijl Cancelo beide vleugelverdedigers bekleedde en bijna zijn rol herontdekte met zijn creativiteit en technische kwaliteiten als hybride verdediger-middenvelder. Dan is er Bernardo Silva, een spelmaker die vorig seizoen leek te vertrekken – Guardiola heeft openlijk gezegd – om de spits te worden die zijn coach het meest vertrouwt.

SLEUTEL WIN

Sommige overwinningen lijken altijd groter dan andere in een titelcampagne en City heeft een paar overwinningen die cruciaal lijken, niet in de laatste plaats de 1-0-overwinning bij Chelsea. in september, waardoor Guardiola’s team dit seizoen opnieuw de te kloppen ploeg was. 2-1 overwinning op Arsenal op nieuwjaarsdag kwam het erg laat – via Rodri in de derde minuut van de blessuretijd – nadat City er voor sommige delen van de wedstrijd gemiddeld uitzag en misschien profiteerde van een paar scheidsrechtersoproepen. Een andere grote uitoverwinning was 1-0 bij Everton in februari, toen het doelpunt van Phil Foden in de 82e minuut werd gevolgd door een controversiële beslissing om Everton geen penalty toe te kennen voor wat leek op een duidelijke handsbal van Rodri. Daarna was er natuurlijk een comeback tegen Villa van een 2-0 achterstand op zondag toen alles verloren leek.