Schietpartijen in Brussel: internationale wedstrijden afgelast – nationale teams

Zweedse fans op de tribune nadat ze hoorden van de schietpartij. © APA/afp / JOHN THYS

Na de dodelijke schietpartij op twee Zweden in Brussel is de EK-kwalificatiewedstrijd tussen België en Zweden afgelast.

Dat maken de twee betrokken voetbalbonden maandagavond bekend op X, voorheen Twitter. Toeschouwers in het stadion werden verzocht op hun plaats te blijven zitten. “De Belgische politie wil om veiligheidsredenen dat Zweedse fans in de arena blijven”, schrijft de vereniging.

Eerder op de avond schoot een voorheen onbekende dader twee Zweedse burgers neer in Brussel. “Onze gedachten zijn bij alle families van de getroffenen in Brussel”, schreef de Zweedse vereniging.

De wedstrijd duurde 45 minuten, de wedstrijd in het Koning Boudewijnstadion werd 1-1 dankzij doelpunten van Viktor Gyekres (15e minuut) voor de Scandinavische ploeg en Romelo Lukaku (31) voor de gastheren. Tijdens de rust verspreidde het nieuws over de dood van de twee Zweedse spelers zich. Volgens de Zweedse tv-zender SVT besloten de spelers van het Zweedse nationale team vervolgens de wedstrijd niet voort te zetten. Belgische nationale spelers zullen zeker meedoen.

Het was aanvankelijk onduidelijk of en wanneer het spel zou worden hervat. Als leider van Groep F heeft België zich al gekwalificeerd voor de Europese kampioenschappen van volgend jaar in Duitsland, net als het als tweede geplaatste Oostenrijk.