Janny Sikazwe, omstreden scheidsrechter op het WK in Qatar. – Sport

Aan de ene kant was er in ieder geval een stilte bij de start van het WK: alles verliep op rolletjes bij de scheidsrechters. Tot de wedstrijd België-Canada (1-0): Zambia-scheidsrechter Janny Sikazwe nam twee verkeerde beslissingen in het voordeel van België, waaronder zeer ernstige beslissingen: In de 38e minuut ontkende hij Canada met een zeer duidelijke penalty toen Axel Witsel antwoordde op Richie Laryea’s pull zijn voeten heftig.

Het had de tweede penalty moeten zijn voor Canada, waarvan de eerste na een spelersprotest door de video-assistent (VAR) werd gecontroleerd: duidelijke handbal van Carrasco. Maar Alphonso Davies miste de grote kans. Aan de andere kant, in het geval van de overtreding van Witsel belde scheidsrechter Sikazwe niet eens de VAR, hij besliste zelf.

Dit onthult de nadelen van deze tool: wat heeft het voor zin als voor de hand liggende feiten die het verloop van het spel enorm beïnvloeden, zoals een strafschop, wel kunnen worden herkend maar niet bestraft: omdat de scheidsrechter, die verondersteld wordt te worden ondersteund door de VAR, er de voorkeur aan geeft zonder hulp doen?

In de Africa Cup of Nations blies Sikazwe de wedstrijd na 86 minuten af

Het geval van Janny Sikazwe, 43, is echter een speciaal geval. Mannen uit Zambia zijn geen onbeschreven blad. Het ironische debat over hem begon al voor de aftrap: Sikazwe baarde opzien tijdens de Africa Cup of Nations in Kameroen in januari toen hij de wedstrijd van Mali tegen Tunesië na 86 minuten met 1-0 beëindigde. Vanwege een scherp protest van Tunesië, dat met hun horloges het veld binnenviel, moest hij de wedstrijd opnieuw beginnen, maar eindigde hij weer te vroeg – ondanks een onderbreking voor in totaal negen wissels en twee strafschoppen – in de 89e minuut.

Sikazwe begeleidt bewakers van het plein, Tunesië protesteert tevergeefs bij het African Association Cafe. Even later gaf Sikazwe een originele verklaring voor zijn ‘verloren tijd’-optreden: hij stond op het punt in te storten door de hoge temperatuur, had de communicatie met zijn collega’s verloren via een koptelefoon, in plaats daarvan hoorde hij al andere, vreemde stemmen . Eindelijk, zoals hij zei, volgens omroep Africanews, zelfs deze: “Ik dacht dat God me zei om uit het spel te stappen! Hij heeft me gered.”

God past altijd; Volgens Maradona had hij de bal al op het WK van 1986 en zat hij dus in de wedstrijd. De FIFA zou haar gamemasters voor dergelijke wereldtoernooien intensiever moeten screenen. Later bleek dat Sikazwe al was geschorst op verdenking van corruptie. Er was een anomalie in de halve finale van de Afrikaanse Champions League in oktober 2018 tussen Tunis en Luanda; verbod opgeheven wegens gebrek aan bewijs.

Maanden eerder leidde Sikazwe twee wedstrijden op het WK 2018 in Rusland. Waaronder de 3-0 overwinning van België op Panama.