Frankrijk stoot België ten val in Nations League na gekke wedstrijd

Wedstrijd 3-2

De inspanningen van The Blues in de tweede helft, na een scherpe en resolute Kylian Mbappé, waren niet tevergeefs. Het duurde niet lang, slechts een paar centimeter, terwijl Romelu Lukaku, uiteindelijk door de VAR (87e) gepakt voor buitenspelpositie, meende dat hij België de wraak had aangeboden waarvan ze hadden gedroomd na hun verlies in de halve finale van het WK in 2018. Drie minuten later (naar -90) stuurde Theo Hernandez Frankrijk met een fraaie voorzet vanaf links de Nations League-finale in.

Het wordt zondag tegen Spanje, dat de dag ervoor Italië domineerde (2-1) en het is een understatement om te zeggen dat niet veel mensen tijdens de rust in zo’n resultaat zouden geloven. The Blues sloten de eerste helft positief af, in vier minuten tijd gestraft met twee winnende goals van Yannick Carrasco (37e) en Romelu Lukaku (41) die hun defensieve bekwaamheid nog maar eens benadrukten. Hun grote pluspunt was het vinden van de mentale middelen – maar ook in het spel – om terug te stuiteren: met uitzondering van een kanonvuur van De Bruyne dat werd omgeleid door Lloris (73e) en een 3-2 doelpunt dat uiteindelijk werd ontkend door Lukaku, is België nooit eerder na de andere. .

De eerste Franse reactie kwam net na het uur toen Karim Benzema er drie terugvocht om de zekerheid van de Rode Duivels te schudden met een voorzet vanaf links (62e). De tweede kwam zeven minuten later na een ingreep van de VAR – al – en kreeg Griezmann een penalty voor een overtreding van Tielemans in het strafschopgebied. Mbappé veranderde de zin rustig (69e). Toby Aldweireld en Thibaut Courtois deden vervolgens dezelfde stunt voor Benjamin Pavard en Griezmann (77e) om het succes van de Blues te vertragen. Zo veel.

Speler: Mbappé, woorden en daden

Als hij wil laten zien dat hij voor het Franse team meer een oplossing dan een probleem is, kan Kylian Mbappe niet anders. Twee dagen nadat hij in onze column sprak om terug te blikken op zijn turbulente zomer, was de Parijse spits de belangrijkste architect van de comeback van de Blues in de tweede helft, de man die het spel opvoerde en verwoesting aanrichtte aan de Belgische zijde door zijn transformatie. Zijn ritme, acceleratie en dribbelen zijn verbijsterend.

Het was geen toeval dat hij op de cut de beslissende passant was voor Benzema, om enkele minuten later de doelpuntenmaker met de penalty te zijn. Wat ook enkele demonen verdreef na één flop tegen Zwitserland in de laatste 16 van het laatste EK… Met een beetje meer succes had de PSG-spits zelfs zijn eigen zaak kunnen folden, maar zijn poging om in het oppervlak te breken gleed door het frame ( 86). Het is niet iets dat we ons zullen herinneren van zijn 50e keuze.

2012

De Franse kant heeft nog nooit een wedstrijd gewonnen met een 2-0 (of meer) achterstand bij de rust sinds hun vriendschappelijke overwinning op IJsland (3-2) in mei 2012.