België 1-0 Portugal, Voetbal EURO Ronde van 16 – EURO 2020 – Voetbal

Thorgan Hazard was de naam van de Belgische held in de ronde van 16 wedstrijd in Sevilla. De 28-jarige prof van Borussia Dortmund verbaasde Portugal zondag (27 juni 2021) in de 42e minuut met een schitterende langeafstandsaanval die er uiteindelijk 1-0 van maakte. Hij had echter de steun van de Portugese doelman Rui Patricio, die de bal angstig langs zijn teamgenoten liet gaan.

Thorgan Hazard – EURO hoogste na moeilijk BVB-seizoen

“Het gevaar van alles” – zou je kunnen denken. Het is helemaal niet ongebruikelijk dat in de hete fase van het toernooi zowel Eden als Thorgan in de vaste staf van België zullen zitten. De broers hadden een moeilijk jaar in Madrid en Dortmund, vaak worstelend met vorm en fitheid en tegen de bekende concurrentie om hun vaste plaatsen. Nu kunnen ze uitkijken naar de kwartfinales en misschien nog wel meer. “Het is net als de finale van vandaag”Thorgan juichte na de wedstrijd, maar concludeerde ook: “Het zal nog wel moeilijk worden. Er zitten nog veel grote teams in dit toernooi.”

Maar UEFA EURO 2020 kan niet fout gaan voor Thorgan: met zijn tweede toernooidoelpunt is hij succesvoller dan in het vorige Bundesliga-seizoen, waar hij slechts één doelpunt scoorde in 16 wedstrijden.

België in kwartfinales tegen Italië

De regerend kampioen viel vroeg uit, terwijl de “gouden generatie” van België – die ouder wordt – kan blijven dromen van het winnen van grote titels. Tegen Portugal kwam de ploeg tot één schot op doel. En het is binnen. Dat heet effectiviteit. In de kwartfinales treft het team van Roberto Martinez vrijdag om 21.00 uur Italië.

België, momenteel de nummer één van de wereld, neemt het op tegen regerend landskampioen Portugal – vanaf het begin van de wedstrijd verwachtten voetballiefhebbers een offensief spektakel tussen de twee topfavorieten voor de EURO-titel. Dat gebeurde natuurlijk niet. Omdat beide teams elkaar kennen, omdat ze heel goed weten dat wie naar elkaars open mes loopt in Sevilla, dat ’s nachts nog steeds 30 graden is, uiteindelijk toch in het nadeel zal zijn.

Topster levert voetbal met handrem

Dus de topsterren van beide teams rond Cristiano Ronaldo, Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku zijn ontspannen en vooral in controle. Dat gaat ten koste van de aantrekkingskracht van games. De ervaren Belg, die met een gemiddelde leeftijd van 30 aan de wedstrijd begon, had in het eerste halfuur meer balbezit maar kon geen doelpunt maken. Ironisch genoeg brak hun misschien wel stijfste speler, Thomas Meunier, zijn betovering na bijna 37 minuten toen hij thuis schoot vanaf ongeveer 23 meter breed van het doel van Portugal.

Aan de andere kant schakelde Portugal vanaf het begin over op counter-attack voetbal. De tegenstander moet kalm aanvallen, moet worden uitgelokt en vervolgens als een aanval worden gespeeld als de bal is gewonnen. Alleen: België hielp Portugal niet en zorgde niet voor een passend balverlies. Ronaldo was ondoeltreffend – de nummer één van Portugal, doelpuntenmaker, kon de Belgische doelman Thibaut Courtois alleen dwingen om te redden van een vrije trap vanaf 22 meter rechts.

Rui Patricio mist, Thorgan Hazard scoort en maakt 1-0

Wat nog verbazingwekkender is, is dat de game nog steeds een echt hoogtepunt biedt voor het fluitsignaal van de pauze. Die in plaats daarvan uit het niets verscheen en resulteerde in een 1-0 voorsprong voor België. Nadat de Portugees balbezit verloor op het middenveld, dirigeerde Meunier de bal in de 42e minuut naar Dortmund-ploeggenoot Thorgan Hazard. Hij zette een stap van de linkerhelft naar het centrum en gooide een set van 22 meter het doel in. En kon een fractie van een seconde later vieren, want de Portugese doelman Rui Patricio kon geen bal pakken en moest een schot lossen om België op voorsprong te zetten.

Beide teams verdienen op de een of andere manier de pauze niet, maar gebruiken het toch voor een tactische make-over. De Portugezen rukten op en vielen België al vroeg in hun aanval aan. En kort na de teamwissel moesten de Reds een grote zwakte overwinnen: spelmaker De Bruyne verliet geblesseerd het veld en wordt sindsdien vervangen door Dries Mertens. Portugal-coach Fernando Santos reageerde even later en bracht de zeer getalenteerde aanvallende spelers Bruno Fernandes en Joao Felix binnen.

De Bruyne eruit, België kan worden beperkt

En al snel kreeg het Portugese spel meer grip, werd het sterk. Ronaldo zette Diogo Jota in de 57e minuut op, maar de aanvaller van Liverpool liet een idee los dat vanaf 14 meter te hoog was. Drie minuten later werd een kopbal van Felix vanaf acht meter afgekeurd door Courtois. België trok zich te vroeg terug en zette zichzelf constant onder druk.

In dit stadium kunnen ze dankbaar zijn dat Eden Hazard, die door velen aan de kant is gezet, de controle heeft overgenomen, zich keer op keer liet spelen en in ieder geval wat verlichting gaf met zijn dribbels. Maar Portugal bleef kansen houden: Raphael Guerreiro had zeker de beste kans en raakte de rechterpaal met een rechtsbenig schot vanaf 15 meter in de 84e minuut. En toen Courtois dapper redde van de Frankfurter-invaller André Silva, kwalificeerde België zich. En de titelverdediger werd uitgeschakeld.