Vanthourenhout behaalde zijn eerste elitetitel in Namen

Van der Haar wordt tweede in Cross-EM voor Sweeck

Door Kevin Kemp

Michael Vanthourenhout (België) is de nieuwe Europees Kampioen. | Foto: Cor Vos

06.11.2022 | (rsn) – Bij U23 werd Michael Vanthourenhout in 2013 Europees kampioen en in 2015 wereldkampioen. Zondag behaalde hij zijn eerste elitetitel op de Europese kampioenschappen veldlopen in Namen. Elf maanden na het winnen van de wereldbekerwedstrijd op dezelfde locatie degradeerde hij regerend kampioen Lars van der Haar (Nederland) met 40 seconden naar zilver. Het brons ging naar de Belg Laurens Sweeck, 2:17 minuten achter de winnaar. Joris Nieuwenhuis uit Nederland eindigde als vierde voor Kevin Kuhn uit Zwitserland en Felipe Orts uit Spanje. Marcel Meisen eindigde als 15e.

Van der Haar leidde tot halverwege de race, maar toen was het tijd voor de nieuwe Europees kampioen, die de Nederlander inhaalde en daarna langzaam maar zeker achterop raakte. Na vorig jaar derde te zijn geworden en zilver in 2020, staat de 28-jarige eindelijk voor het eerst op de bovenste trede van het podium.

De Belgische emoties waren heel anders na de wedstrijd – naast de twee medailles was er ook een opdracht. Jens Adams kwam niet aan de start, landgenoten Eli Iserbyt, Quinten Hermans en Daan Soete stapten vroeg van de fiets.

Bijna traditioneel begint Meisen echter slecht. Hij stelde zich op aan het einde van het veld en begon van daaruit aan zijn race om zijn achterstand in te halen, waar hij in de tweede helft van de race betere rondetijden neerzette dan alle top tien coureurs. Stolberger eindigde uiteindelijk als 15e. Florian Hamm, de tweede Duitser in de competitie, stopte na vijf ronden en werd als 23e geklasseerd.

Zwitserland boekt goede teamresultaten. Naast Kuhn die vijfde werd, haalde ook Timon Rüegg de top tien als tiende. Loris Rouiller werd 14e, de Oostenrijker Daniel Federspiel bereikte de 26e plaats.

Zo gaat de wedstrijd:

Van der Haar twijfelt niet aan zijn lievelingsrol. In het tweede deel van de eerste ronde maakte hij zich los van de concurrentie op een rotsachtige klim met Iserbyt. Toen de Belg op het volgende circuit een fout maakte, van zijn fiets moest stappen en vervolgens de ketting moest loslaten, haastte de Nederlander zich. Door als eerste te eindigen had hij zes seconden voorsprong op Vanthourenhout.

In de tweede ronde viel van der Haar echter tijdens een moeilijke afdaling, die opnieuw nat was van de regen, op een rotsachtige klim. Zo kwam Vanthourenhout terug achter de koploper. Achter de leiders vormden de Belgen Hermans en Laurens Sweeck de eerste achtervolgende groep.

Ondertussen maakte de regen het technische verval voor de kasseienweg zo glad dat alleen van der Haar niet crashte op de derde baan van de eerste vier racers. De titelverdediger reed weg bij Vanthourenhout en de achtervolgende achtervolgers en kwam met negen seconden voorsprong op coureur Pauwels-Sauzen, wiens teamgenoot Iserbyt het tijdelijk opgaf, over de finish. Achter hen viel de Nederlander Ryan Kamp aan voor een medaille. In de vierde ronde haalde hij Hermans in en mikte ook op de derde plaats Sweeck, die al een minuut achterstand had.

Vanthourenhout nam het bevel over

Voorin nam de race echter een andere wending toen van der Haar snel zijn voorsprong van negen seconden riskeerde en de Belgische achtervolgers weer inhaalden. Vanthourenhout reed weg bij de Nederlander nadat hij blijkbaar een lekke band had gekregen en een wiel moest vervangen. Toen van der Haar vlak voor de thuisrace crashte tijdens de afdaling, breidde de leider zijn voorsprong uit tot 14 seconden vroeg in de 6e ronde.

Kampf verloor ook ineens veel tijd en zakte van de vierde naar de achtste plaats. Zo had Sweeck een overtuigende voorsprong op landgenoot Toon Vandebosch en de Nederlanders Mees Hendrikx en Nieuwenhuis en de Zwitsers Rüegg en Kuhn.

Door enkele technische fouten op de baan liep het aantal kilometers van van der Haar op tot 24 seconden aan het einde van de 7e ronde. Ook op het vervolg van het parcours verloor de man uit Utrecht veel tijd, dus de eerste beslissing viel uiteindelijk voordat de bel ging. In de finaleronde is er qua medailles niets veranderd. Er was alleen spanning in de race om de vierde plaats, die werd gewonnen door Nieuwenhuis.