Soeverein Frankrijk – België wint Tedesco-debuut

Berlijn

De tweedeprijswinnaars van het Franse voetbal begonnen zich te kwalificeren voor de finale van het EK van 2024 in Duitsland met een verpletterende overwinning op Nederland.

Dankzij vroege goals lag Frankrijk al snel op koers voor een 4-0 (3-0) zege tegen een zwak bezoek, dat meerdere spelers miste door een virusinfectie, waaronder Bayern-verdediger Matthijs de Ligt.

Antoine Griezmann treedt op in het Stade de France in St. Denis in de buurt van Parijs in de tweede minuut. Dayot Upamecano (8e minuut) uit München had geluk na een vrije trap van Griezmann en aanvoerder Kylian Mbappé (21e) stapte snel op. Voor de 3-0 stand stuurde Frankfurt Randal Kolo Muani om de betere Mbappé te vervangen. Met zijn individuele prestatie maakte Mbappé (88) vlak voor tijd een einde aan de voorsprong van de gastheren. Doelman Mike Maignan redde toen zelfs een strafschop van Memphis Depay (90+6).

Het Lukaku-trio bij hun Tedesco-debuut

België won met nieuwe bondscoach Domenico Tedesco vier dagen voor de vriendschappelijke wedstrijd tegen de Duitsers in Keulen met 3-0 (1-0) in Zweden dankzij een hattrick van Romelu Lukaku. De topscorer kopte in de 35e minuut een voorzet van Dodi Lukebakio binnen om op voorsprong te komen en maakte vervolgens het vroege werk van een Hertha-speler af om het tweede doelpunt te scoren (49′). Lukaku scoorde opnieuw in de 83e minuut. Oude meester Zlatan Ibrahimovic viel in de 73e minuut in als invaller voor Zweden.

Voormalig Bayern-spits Robert Lewandowski slaagde er niet in om zich met Polen te kwalificeren met een score van 1: 3 (0: 2) in Tsjechië. Voormalig Portugal-coach Fernando Santos, die nu op de Poolse bank zit, zag een valse start voor zijn ploeg in Praag, dat al na drie minuten met 2-0 achter stond.

Het Oostenrijkse nationale team van Ralf Rangnick maakte indruk met een 4-1 (2-0) overwinning op Azerbeidzjan. Tweemaal scoorden Marcel Sabitzer (28/50), Michael Gregoritsch (29) en Christoph Baumgartner (69) in Linz.