Oostenrijk 2-3 België: Romelu Lukaku scoort terwijl België zich kwalificeert voor Euro 2024

Romelu Lukaku is de topscorer van de kwalificatie voor Euro 2024 en scoorde vrijdag zijn achtste doelpunt

België plaatste zich voor het EK 2024 van volgende zomer in Duitsland dankzij een krappe overwinning in Oostenrijk.

De winnaar in Wenen zou doorgaan en België kwam in de 12e minuut op voorsprong toen Timothy Castagne Dodi Lukebakio te pakken kreeg.

Hij scoorde zijn tweede doelpunt in de 55e minuut, en Romelu Lukalu scoorde kort daarna het derde doelpunt, waardoor de stand op 3-0 kwam.

Oostenrijk reageerde met een doelpunt van Konrad Laimer en een penalty van Marcel Sabitzer en België hield stand ondanks dat Amadou Onana laat in de wedstrijd van het veld werd gestuurd.

De Everton-middenvelder kreeg in de 78e minuut zijn tweede gele kaart, maar zijn land behield de voorsprong met 10 man.

De overwinning betekent dat België bovenaan Groep F staat met 16 punten met vijf overwinningen en één gelijkspel uit zes wedstrijden en drie punten voorsprong heeft op Oostenrijk, terwijl Zweden op de derde plaats slechts zes punten heeft verzameld uit vijf wedstrijden.

Dit betekent dat België, dat in de kwartfinales van Euro 2020 verloor van de uiteindelijke kampioen Italië en in dezelfde fase van Euro 2016 werd verslagen door Wales, zich zal voegen bij gastland Duitsland, dat zich automatisch heeft gekwalificeerd voor het toernooi van volgende zomer.

Oostenrijk zal zich bij België voegen op Euro 2024 als het maandag in Azerbeidzjan wint.

Elders op vrijdag boekten Frankrijk en Portugal ook hun plaatsen voor Euro 2024.