Nieuws | Australisch hockey

De Hockeyroos hebben hun FIH Pro League-campagne van 2022-23 afgerond met een bloedstollende 3-2 penalty shootout bonuspunten overwinning op België in Antwerpen.

De laatste wedstrijd was krap omdat de twee teams aan het einde van de reguliere speeltijd niet uit elkaar konden worden gehaald met een 1-1 stand.

Net zoals ze een week eerder tegen Nederland had gedaan, schoof doelman Jocelyn Bartram opnieuw op in de shootout om de Hockeyroos te helpen hun seizoen op een hoog niveau af te sluiten.

Het resultaat laat de Hockeyroos aan de top van het huidige FIH Pro League-klassement met zeven overwinningen en 31 punten uit hun 16 wedstrijden, hoewel zeven van de acht teams onder hen nog wedstrijden te gaan hebben. Dit geldt ook voor de nummer één van de wereld, Nederland, die zes punten achterstand heeft maar nog zeven wedstrijden te spelen heeft.

Op weg naar een wedstrijd die werd gesteund door hun 2-0 overwinning op vrijdag, moesten de Hockeyroos een deel van de vroege druk van de thuisploeg opvangen en overleefden ternauwernood een Belgische strafcorner voordat Steph Kershaw scoorde in de 10e minuut.

Amy Lawton zag Kershaw’s ghosting bij de achterpaal, zette de cirkel binnen en Kershaw slaagde erin zijn schot te raken en de bal langs de benen van de Belgische keeper Elena Sotgiu te sturen.

België kwam in de 27e minuut weer op gelijke hoogte dankzij de dragcross van Stephanie Vanden Borre die Bartram aan zijn linkerkant versloeg.

Sotgiu maakte vervolgens een scherpe redding net voor rust om te voorkomen dat Maddy Fitzpatrick op doel zou terugvallen, aangezien het team in de eerste helft vijf strafcorners en vijf schoten per stuk kreeg.

Binnen 20 seconden na de herstart waren de Hockeyroos slechts enkele centimeters verwijderd van het herstel van hun voorsprong toen het schot van Rosie Malone de paal raakte nadat Australië naar voren schoot vanuit de openingspushback.

De bal bleef van het ene uiteinde naar het andere gaan, omdat beide partijen nog steeds van plan waren om snel aanvallend hockey te spelen.

Beide verdedigingen hielden stand totdat het beslissende moment van de wedstrijd kwam met nog vier minuten te gaan toen een vastberaden run in de cirkel van Courtney Schonell hem hinderde en hem een ​​penalty opleverde.

Claire Colwill stapte naar voren om een ​​treffer te incasseren, maar ze was niet in staat om Sotgiu te verslaan toen de wedstrijd gelijk eindigde om te beslissen op strafschoppen.

Beide partijen misten hun eerste pogingen voordat Malone en Lawton zich bekeerden nadat België ook wist te scoren uit hun tweede en derde poging.

Geen van beide partijen kon de achterkant van het net vinden met hun volgende twee pogingen, wat betekende dat ze na vijf schoten elk onafscheidelijk waren. Kaitlin Nobbs gaf de Hockeyroos de leiding toen ze zich bekeerde voordat Bartram de definitieve beslissing nam en Justine Rasir ontzegde het bonuspunt te bezegelen.

“Het was geweldig om onze Europese tour zo af te sluiten na te hebben gespeeld tegen Nederland en België, beide zeer goede teams”, aldus Lawton, die werd uitgeroepen tot Speler van de Match.

“Vuurgevechten zijn altijd moeilijk… ze kunnen goed gaan. We hebben ons aan ons proces gehouden en hebben gedurende de hele Pro League-serie aan onze shootouts gewerkt, dus dit was een geweldige kans om het eens te proberen en gelukkig kwamen we als overwinnaar uit de bus.

Hockeyroos keert nu terug naar huis om zich voor te bereiden op de best of three Oceania Cup tegen Nieuw-Zeeland van 10-13 augustus, waarbij de winnaar zich automatisch kwalificeert voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.