Mbappé, Haaland schittert in Champions League, Benzema geblesseerd

Kylian Mbappé en Erling Haaland behaalden hun hoge score naar Europa toen de Champions League dinsdag terugkeerde, terwijl de opvallende ster van vorig seizoen Karim Benzema na minder dan 30 minuten door een blessure strompelde.

Mbappé en Haaland scoorden beide tweemaal toen hun respectievelijke clubs Paris Saint Germain en Manchester City hun Europese campagnes met overwinningen begonnen, wat onderstreept waarom beide teams opnieuw favoriet zijn voor de titel.

De kansen van Real Madrid om hun kroon te behouden, hangen misschien af ​​van een volledig fitte Benzema, maar de Franse aanvaller moest in de 30e minuut tegen Celtic afkomen met een knieblessure. Doelpunten in de tweede helft van Vinícius Júnior, Luka Modric en Eden Hazard zorgden in Glasgow toch voor een 3-0 overwinning voor de Spaanse giganten.

Benzema was vorig seizoen in zijn eigen competitie in de competitie en scoorde 15 doelpunten in 12 wedstrijden om Madrid naar de titel te leiden. Maar Mbappé en Haaland lijken klaar om de Fransman uit te dagen voor de status van Europese topspits terwijl ze proberen hun club naar hun eerste ongrijpbare Champions League-titel te leiden.

De 23-jarige Mbappé, die tot nu toe zeven doelpunten heeft gemaakt in vijf competitiewedstrijden, scoorde zijn brace in de eerste 22 minuten van een 2-1 thuisoverwinning op Juventus en werd daarmee de jongste speler die 35 doelpunten in de competitie bereikte. het merkteken van zijn teamgenoten Lionel Messi.

De 22-jarige Haaland heeft 25 goals gemaakt in 20 Champions League-wedstrijden – ook een record – en scoorde één doelpunt in elke helft in de 4-0-overwinning van Manchester City op Sevilla. De Noorse spits, die dit seizoen tien doelpunten maakte in zes Premier League-wedstrijden, scoorde nu bij zijn Champions League-debuut voor drie clubs: Salzburg, Borussia Dortmund en City.

Ook versloeg Dinamo Zagreb Chelsea thuis met 1-0, terwijl Serie A-kampioen AC Milan op een 1-1 gelijkspel werd gehouden in Salzburg.

MBAPPÉ SPOELBAKKEN JUVE

Mbappé’s opener voor PSG kwam al na vijf minuten na een gewaagde link-up van Neymar.

Mbappé gaf de Braziliaan een korte pass voordat hij in het strafschopgebied rende, waarbij Neymar de bal lang vasthield voordat hij de bal langs de verdedigers en in het pad van de Franse spits losliet, die zijn eerste volley langs doelman Mattia Perin volley.

De tweede kwam nadat hij passen verwisselde met Achraf Hakimi en Perin versloeg met een eerste finish. De Amerikaanse middenvelder Weston McKennie trok er een terug voor Juventus in de 53e minuut, waardoor een spannende finale in Parijs ontstond.

In de andere Groep H-wedstrijd versloeg Benfica Maccabi Haifa met 2-0.

CHELSEA STRIJD

Pierre-Emerick Aubameyang kon Chelsea niet meteen aanvallen, omdat de Blues er niet in slaagden opnieuw indruk te maken na een inconsistente seizoensstart.

Aubameyang maakte zijn Chelsea-debuut na een transfer van Barcelona. Hij speelde met een gezichtsmasker om zijn geblesseerde kaak te beschermen en een doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel terwijl zijn teamgenoten er herhaaldelijk niet in slaagden om doelman Dominik Livakovi te verslaan.

Mislav Oršić daarentegen, die zijn doelpuntenreeks tegen Engelse teams voortzette, rende weg van Wesley Fofana – nog een Chelsea-aanwinst – om in de 13e minuut te scoren.

“Het was een prestatie die we misten”, zei Chelsea-manager Thomas Tuchel, wiens ploeg twee keer verloor in de Premier League. “We zijn zeker niet waar we moeten zijn. …. Nu is het allemaal weg.”

Noah Okafor zette Salzburg bijna op het halfuur op voorsprong tegen Milan door door de benen van doelman Mike Maignan te schieten, maar Alexis Saelemaekers maakte voor rust de gelijkmaker.

Rafael Leão won het vervolgens bijna voor Milan in de toegevoegde tijd toen zijn schot van de paal werd afgebogen.

AS-international Sergiño Dest kwam in de 57e minuut in voor zijn debuut in Milaan na zijn transfer vorige week uit Barcelona, ​​​​een van de zes Amerikanen die die avond in actie kwamen.

STADSBROODJES IN HET SPAANS

Haaland zou het ontbrekende stuk kunnen zijn voor Man City vanwege herhaalde mislukkingen in Europa onder Pep Guardiola.

De Noor toonde opnieuw zijn griezelige vermogen om op het juiste moment op de juiste plaats te zijn, terwijl hij zich voorbereidde op een voorzet van Kevin De Bruyne in de 21e minuut en vervolgens de rebound binnentikte voor het derde doelpunt in de 67e minuut. Phil Foden en Ruben Dias scoorden opnieuw een doelpunt voor City in een dominante vertoning in het Estadio Ramón Sánchez-Pizjuán.

Ook in Groep G bracht Marco Reus zijn totaal op 22 doelpunten in 57 Champions League-wedstrijden door de score te openen in de 3-0 overwinning van Borussia Dortmund op Kopenhagen. De Amerikaanse international Gio Reyna scoorde nog eens twee doelpunten voor Dortmund, waarbij hij de passen verwisselde met de Engelse tiener Jude Bellingham in een prima zet voor de derde.

GEVAARSTAPPEN

Mocht Benzema veel tijd moeten besteden aan Madrid, dan liet Hazard doorschemeren dat hij misschien klaar zou zijn om wat vrije tijd te vullen.

De Belgische spelmaker – die op de bank zat voordat hij Benzema verving – zorgde voor de eerste twee goals voordat hij zijn eigen derde scoorde tegen Celtic. Het was zijn eerste Champions League-doelpunt in 651 dagen en zijn eerste in alle competities sinds januari.

Madrid-coach Carlo Ancelotti hoopt dat Benzema snel terugkeert.

“Het ziet er niet zo ernstig uit”, zei Ancelotti over de blessure van de spits.

Callum McGregor zette Celtic in de eerste helft bijna op voorsprong toen zijn schot in de 21e minuut de paal raakte.

In een andere Groep F-wedstrijd scoorde Maryan Shved tweemaal toen het Oekraïense Shakhtar Donetsk RB Leipzig met 4-1 versloeg. Het binnenlandse seizoen van Shakhtar was net begonnen na een lange pauze vanwege de Russische invasie, maar het team had de hulp van Leipzig-doelman Peter Gulacsi voor het eerste doelpunt.

Gulacsi maakte die avond een blunder door de bal door te spelen naar Shved, die ver buiten zijn eigen gebied stond, waardoor de middenvelder eenvoudig in een leeg net afwerkte.

Leipzig maakte in de 57e minuut de gelijkmaker via het doelpunt van de Franse verdediger Mohamed Sisian, maar Shved herstelde de voorsprong een minuut later.