Ierland won medailles in elke leeftijdscategorie bij de FEI WBFSH Jumping World Breeding Champions in België

Ierland beleefde een fantastische slotdag op de FEI WBFSH Jumping World Breeding Championships in Lanaken, België, met medailles in elke categorie, waaronder een historische 1-2-3 overwinning in de finale voor vijfjarigen.

Mikey Pender leidde een nul voor Ierse ruiters en paarden in de finale voor vijfjarigen aan boord van HHS Ocala (ISH) en maakte een briljante sprong in 37,22 seconden om goud te pakken.

Een rijzende ster in de Ierse springsport, Niamh McEvoy, 19, lid van het Ierse team dat teamgoud won op de Europese Young Rider Championships in Gorla Minore, Italië, reed de Boleybawn-hengst Alvaro (ISH) naar zilver in 37, 72 seconden, slechts een halve seconde achter de winnaar.

De bronzen medaille werd toegekend aan het trouwe team van Team Ireland dat in Lanaken deelnam, en aan de man die in 2022 goud pakte in deze klasse, Ger O’Neill op de winnaar van de Irish Breeders’ Classic 2023, Ballyshan BF (ISH) Super Hero. Zijn tijd van 39,21 seconden was genoeg om Walter Lelie uit België van het podium te houden.

Vers van een historische ochtend was het Horse Sport Ireland Studbooks Team opnieuw vertegenwoordigd op het podium tijdens de zesjarige finale toen Co.’s Leah Stack. Kildare reed de merrie Laurina (ISH), gefokt door wijlen Dr. naar de zilveren medaillepositie.

Stack en merrie Stakkato Gold, een van de twee Ierse ruiters die de sprong maakten, kwamen in 35,75 seconden thuis om op dat moment aan de leiding te gaan en stonden bovenaan het klassement totdat de Duitse Katrin Eckermann haar versloeg en won in een tijd van 34,06 met Casajall (WESTF ).

Laurina’s eigenaresse Lisa Cawley zei: “We zijn erg trots op Laurina, ze is een hele goede merrie en erg slim. Ik denk dat ze veel van haar capaciteiten haalt uit hoe slim ze is, en Leah doet geweldig werk.

“Hij maakte een perfecte draai met twee voeten – gewoon perfecte voeten. Hij reed een aantal fantastische lijnen en twee hele mooie bochten. Ze zien er altijd prachtig uit samen, maar ik denk zeker dat ze vandaag een grote sprong in hun leven hebben gemaakt.

“Het is een beetje bitterzoet dat mijn vader er niet was om dit resultaat te zien. Hij zou zo trots op haar zijn. Beide. Hij zou zo trots zijn.”

Sonja Egan, hoofd van Breeding Innovation and Development, voegde hieraan toe: “We hadden een fenomenale teamprestatie in de klasse voor 5-jarigen, waarbij Ierse volbloedpaarden historisch goud, zilver en brons wonnen. Dit is een fantastisch resultaat voor Ierse fokkers, eigenaren, ruiters en trainers. Onze felicitaties aan hen allemaal.”

“In de klasse voor zesjarigen zijn we blij dat Leah, Lisa en het bredere Ballypatrick-team hier vandaag hun zilveren medaille op het Wereldkampioenschap voor zesjarigen hebben behaald – wat een geweldige ochtend!

“Het is triest dat Noel hier niet was om deel te nemen aan de festiviteiten, maar hij zou ongetwijfeld erg trots zijn geweest op dit alles”, concludeerde Dr. Egan van HSI.

Er was verder succes voor Ierse ruiters in de finale van Seven Year Old, met Co.’s Harry Allen. Wexford nam de gouden medaille mee naar huis met de Italiaans gefokte merrie Kumina Della Caccia na een spannende sprong van elf paarden met Co. Jason Foley. behaalde ook een top 10-plaats met Mister Qerly Z.

Negen jaar nadat oudere broer Bertram dezelfde kampioensoverwinning claimde als Barnike, was het Harry Allen die ervoor zorgde om de tweede gouden medaille van Ierland van de dag te claimen door de klok in 35,30 seconden stil te zetten.

Naar Lanaken dankzij enkele goede internationale resultaten dit jaar op concoursen in Samorin (Slowakije), Chantilly (Frankrijk), Aken (Duitsland), Kronenberg (Nederland), Bratislava (Slowakije) en Vejer De La Frontera (Spanje), de rankingruiters De nummer 183 van de wereld liet geen enkele kans onbenut toen hij 0,6 seconde sneller thuiskwam dan de Duitse renners Philip Rüpling en Casanina PS. De Nederlandse renster Renee de Weert en Labantrix (KWPN) completeerden het podium.

Na afloop zei Allen: “Ik ben op dit moment niet zo zeker van de plannen. Hij was eigendom van de Amerikaanse racer Adrienne Sterlinct en vorig jaar verkocht op onze Aloga-veiling en Adrienne liet mij op hem blijven rijden. Ik vind hem een ​​geweldig paard, waarschijnlijk het beste zevenjarige paard dat ik ooit heb gereden.”

Dit resultaat maakt de gebroeders Allen de eerste Ierse broers die beiden dezelfde finale winnen op de Fokkampioenschappen in Lanaken, België.