F1: Team-by-team analyse van de Grand Prix van Australië | Racing Nieuws

Team-voor-team analyse van de Grand Prix van Australië in Melbourne, derde ronde van het Formule 1-seizoen (op volgorde van kampioenschap):
FERRARI (Charles Leclerc 1, Carlos Sainz met pensioen)
Leclerc leidde elke ronde, door twee safety car-periodes, nadat hij vanaf pole was gestart. Hij won met 20,5 seconden met bonuspunten voor de snelste ronde in zijn eerste F1 Grand Slam. De Monegaskische coureur heeft een voorsprong van 34 punten na zijn tweede overwinning in drie races. Sainz startte als negende op harde banden en liet op het laatste moment het stuur wisselen. De anti-stall was succesvol en hij zakte naar de 14e plaats in de eerste ronde. De Spanjaard gooide zijn auto in bocht 11 in de tweede ronde met nog koude banden in het grind en trok de safety car naar buiten. Ferrari heeft 39 punten voorsprong op regerend kampioen Mercedes.
MERCEDES (George Russell 3, Lewis hamilton 4)
Russell behaalde zijn eerste podium met Mercedes en zijn eerste in een Formule 1-race door in te halen – de tweede plaats met Williams in België vorig jaar was een korte processie achter de safety car met een half punt toegekend. De Brit klom naar de tweede plaats in het algemeen klassement. Hamilton verdiende al vroeg twee plaatsen voor een derde run totdat Perez hem passeerde in ronde 10. Hij heroverde een plek bij de pitstop, maar werd opnieuw overgeslagen en zei dat hij niet voor het podium kon strijden omdat de auto te warm was.
rode stier (Sergio Perez 2, Max Verstappen met pensioen)
Verstappen startte op de eerste rij en liep op de tweede plaats tot hij met pensioen ging, terwijl hij in ronde 39 parkeerde in een rokerige auto die door een maarschalk was neergezet. Het team zei dat het te wijten kan zijn aan een extern brandstoflek. Dit was zijn tweede mislukking om in drie races te finishen. Perez werd derde maar zakte bij de start naar de vierde plaats.
MCLAREN (Lando Norris 5, Daniel Ricciardo 6)
McLaren bereikte de top vier met hun eerste dubbele punten van het seizoen. Norris startte als vierde terwijl Ricciardo zevende werd voor zijn eerste thuisrace sinds 2019. Het punt was de eerste van het seizoen voor de Australiër.
ALPINE (Esteban Ocon 7, Fernando Alonso 17)
Alpine scoorde voor de derde race op rij. Ocon startte vanaf de achtste positie met een one-stop medium tot hard strategie. Alonso koos ervoor om hard te starten, maar een tweede safety car-periode verpestte zijn plannen. Hij pitte in ronde 39 terwijl hij de virtuele safety car gebruikte en opnieuw in ronde 53 met gemiddelde snelheid.
ALFA ROMEO (Valtteri Bottas 8, Guanyu Zhou 11)
Alfa Romeo heeft dankzij Bottas één punt voorsprong op Haas. Het team heeft nu in drie races evenveel punten gescoord als in het hele afgelopen seizoen. Zhou verloor verschillende posities door de safety car en verloor slechts één punt in de finish.
HAAS (Mick Schumacher 13, Kevin Magnussen 14)
Na twee races in punten viel Haas terug. Schumacher maakte vroeg in de 15e zijn plaats toen Sainz een langzame pauze maakte. Duitsland verloor zijn plaats door wijd te lopen. Magnussen startte vanaf de 16e op de harde banden en als zevende voor een pitstop in ronde 39 met de virtuele safety car ingezet. Daarna vocht hij terug van 17.
ALPHATAURI (Pierre Gasly 9, Yuki Tsunoda 15)
Gasly ging bij de start langs twee auto’s, maar kwam uit de pits net voordat de safety car werd ingezet en zakte terug naar de 14e. Hij had een goed gevecht met Stroll toen hij terugkeerde naar de punten. Tsunoda worstelt om snelheid.
WILLIAMS (Alex Albon 10, Nicholas Latifi 16)
Albon scoorde Williams’ eerste punt van het seizoen nadat hij vanaf de 20e plaats was gestart en maakte een set harde banden in de laatste 56 ronden, totdat hij in de voorlaatste ronde bleef haken. Latifi maakte twee stops nadat hij vanaf de 18e was gestart en worstelde met de banden.
ASTON MARTIN (Lance Straten 12, Sebastian Vettel gepensioneerd)
Vettel trok zich in ronde 23 terug nadat hij de barrière had geraakt bij het verlaten van bocht vier, een ongeval waarbij de safety car voor de tweede keer uitkwam. Stroll, die het grootste deel van de race op harde banden reed, kreeg een straf van vijf seconden voor het rijden op een recht stuk. Aston Martin is het enige team dat nog scoort.