EK-kwalificatie: Frankrijk wint van Nederland – Oostenrijk wint

Frankrijk – Nederland 4-0

Drie goede maanden na de nederlaag in de WK-finale heeft het Frans voetbalelftal een schitterende start gemaakt om zich te plaatsen voor het EK. De vice-wereldkampioenen wonnen hun topwedstrijd tegen Nederland in Parijs met 4-0 (3-0) en hebben de eerste drie punten verzameld op weg naar EURO 2024 in Duitsland.

Het was ook het begin van een nieuw Equipe Tricolore-tijdperk: superster Kylian Mbappé nam het stokje over van gepensioneerde doelman Hugo Lloris. Naast de tweevoudig succesvolle aanvaller uit Paris St. Germain (21/88), Antoine Griezmann (2) en Bayern-verdediger Dayot Upamecano (8) scoorden ook voor Frankrijk. In blessuretijd miste Memphis Depay met een handstraf op de Franse keeper Mike Maignan (90+5).

Bondscoach Didier Deschamps heeft in het voordeel van Mbappe en dus tegen Griezmann beslist bij het zoeken naar een nieuwe aanvoerder, wat naar verluidt tot recente meningsverschillen heeft geleid – maar de twee sterren werkten vrijdag samen: Mbappé speelde in het vroege doel van Griezmann.

In de daaropvolgende minuten kwam Nederland steevast te laat tegen Frankrijk, dat begon met Bayern München’s Kingsley Coman en Eintracht Frankfurt’s Randal Kolo Muani. De wedstrijd lijkt na ruim 20 minuten beslist te zijn. De gasten verzwakten onder meer Bayern-verdediger Matthijs de Ligt en aanvaller Cody Gakpo door ziekte uit.

Griekenland won de tweede wedstrijd in Groep B in Faro van Gibraltar met 3-0 (2-0).

Zweden – België 0:3

Domenico Tedesco kende een vliegende start van zijn reis naar het EK in zijn geboorteland Duitsland bij zijn debuut als coach van het Belgisch voetbalelftal. De 37-jarige begon de kwalificatie bij de Rode Duivels met een 3-0 (1-0) overwinning in Zweden, en sterspits Romelu Lukaku eindigde als overwinnaar met een hattrick.

Tedesco, dinsdag de volgende teamgenoot van Duitsland tegen België, juichte een verdiende 1-0 voorsprong toe met een kopbal van Lukaku (35′). Toen de veteraan kort na rust zijn 70e interlandgoal scoorde (49e) nadat hij was opgesteld door Dodi Lukebakio uit Berlijn, zag de voormalige Bundesliga-coach van Schalke en Leipzig er veel meer ontspannen uit. Lukaku scoorde de eindstand in blessuretijd (82).

De Zweden rond Emil Forsberg uit Leipzig hadden geen schijn van kans nadat hun ervaren ster Zlatan Ibrahimovic, die terugkeerde van een knieblessure, 20 minuten voor tijd inviel.

Oostenrijk – Azerbeidzjan 4:1

Ralf Rangnick zette de eerste stap op weg naar zijn thuis Europees Kampioenschap met Oostenrijk in een 4-1 (2-0) overwinning op Azerbeidzjan. Met een tweehonkslag bezorgden Marcel Sabitzer (28) op huurbasis van München en Michael Gregoritsch uit Freiburg (30) de ploeg van Rangnick voor rust op Pasching een overtuigende voorsprong.

Sabitzer (51), uitgeleend aan Manchester United, en Christoph Baumgartner uit Hoffenheim (68) stapten in de tweede helft op. Oostenrijk speelt vervolgens tegen Estland. Het Duitse coachingduel vindt op 17 juni plaats in Groep F in België.