De hattrick van Lukaku zorgde voor een goede start van Tedesco’s ambtstermijn

Romelu Lukaku scoorde een hattrick toen België een nieuw tijdperk begon onder Domenico Tedesco met een 3-0 overwinning op Zweden op vrijdag in hun eerste Euro 2024-kwalificatiewedstrijden.

De Rode Duivels vervingen Roberto Martinez door Tedesco na hun WK-uitstap in de groepsfase, terwijl ook een aantal grote namen zich hebben teruggetrokken uit het internationale voetbal.

Tedesco’s ambtstermijn kende een vliegende start in de Friends Arena in Stockholm, waar Lukaku’s kopbal en close-range finishes aan weerszijden van de rust de bezoekers de controle gaven.

Zweden bracht de 41-jarige spits Zlatan Ibrahimovic in, maar Lukaku voltooide zijn treble in de 82e minuut om een ​​comfortabele overwinning te behalen.

Dejan Kulusevski zette Zweden bijna op voorsprong toen hij op doel schoot na een assist van Thibaut Courtois, maar Wout Faes wist de lijn weg te werken.

De bezoekers openden 10 minuten voor rust de score toen een voorzet van Dodi Lukebakio langs rechts werd afgekeurd door een kopbal van Lukaku.

De gehuurde Inter-spits verdubbelde zijn score met een tik vanaf een meter nadat Lukebakio in het strafschopgebied stapte, wegkwam van zijn spelers en opnieuw zijn teamgenoten uitkoos.

Zweden had moeite om Courtois echte vragen te stellen, ook al viel Ibrahimovic in en bezegelde Lukaku de overwinning na een simpele afronding van Johan Bakayoko.

Wat betekent het? België is back in business

Het vroege vertrek van België naar Qatar 2022 was hun laatste teleurstelling op een groot toernooi, maar hun kwalificatierecord voor de Europese kampioenschappen en het WK was uitstekend.

De Rode Duivels hebben nu hun laatste 15 EK-kwalificatiewedstrijden gewonnen, terwijl ze ongeslagen zijn in hun laatste 33 overall sinds ze in juni 2015 met 1-0 verloren van Wales.

Er staat een nog zwaardere test te wachten voor Tedesco’s ploeg, die zich na de wedstrijd van vrijdag bij Oostenrijk voegde – 4-1 winnaar tegen Azerbeidzjan – op drie punten in Groep F, terwijl Estland hun opener nog moet spelen.

Romelu Luking is geweldig

Mensen als Axel Witsel, Toby Alderweireld en Eden Hazard mogen dan buiten dienst zijn geweest voor België, maar Lukaku, nog steeds aan de goede kant van de 30, is nog niet klaar en meent duidelijk zaken.

Hoewel hij misschien slechts vijf doelpunten maakte in 19 wedstrijden in een frustrerende campagne op clubniveau, scoorde hij hier drie doelpunten om zijn totaal op 71 doelpunten in 105 interlands voor België te brengen.

Zweden zijn verlegen

Het zegt alles over de lange levensduur van Ibrahimovic, want hij vertegenwoordigde Zweden op het WK van 2002 en zou een rol voor hen kunnen spelen op Euro 2024, mocht zijn land zich kwalificeren.

Ondanks alle aanvallende kwaliteit van Kulusevski, Alexander Isak en de terugkerende Ibrahimovic, had Zweden slechts twee doelpogingen in de tweede helft terwijl het op doel jaagde.

Wat is het volgende?

Zweden keert maandag terug naar de kwalificatie met een thuiswedstrijd tegen Azerbeidzjan, terwijl België de volgende dag naar Duitsland afreist voor een vriendschappelijke wedstrijd.