De hattrick van Lukaku overschaduwde de terugkeer van Ibra in een makkelijke Belgische zege

De Belgische spits Romelu Lukaku scoorde een hattrick toen ze een 3-0 overwinning op Zweden claimden die de terugkeer van Zlatan Ibrahimovic in het internationale voetbal overschaduwde in hun eerste Euro 2024 Groep F-kwalificatiewedstrijd op vrijdag.

De overwinning in de Friends Arena gaf de nieuwe Belgische coach Domenico Tedesco de perfecte start, aangezien zijn ploeg lijkt te herstellen van hun teleurstellende nederlaag in de groepsfase op het WK in Qatar, maar het Zweden van Janne Andersson vormt weinig bedreiging.

Dejan Kulusevski dacht de thuisploeg in de 15e minuut op voorsprong te hebben gezet toen hij vanaf rechts insloeg en een laag schot langs de benen van doelman Thibaut Courtois schoot, maar Wout Faes stond klaar om de bal over de lijn te stoppen.

Lukaku doorbrak de impasse in de 35e minuut, passeerde Hjalmar Ekdal en kopte een voorzet vanaf links binnen van Dodi Lukebakio, die de Zweedse verdediging sinds de aftrap had gekweld.

De Belgische spits gebruikte vervolgens meer slappe markering om de voorsprong van zijn ploeg vroeg in de tweede helft te verdubbelen toen Lukebakio terugschoot met een lage voorzet die hij van dichtbij binnentikte.

De introductie van de 41-jarige Ibrahimovic in de 73e minuut na een lange afwezigheid van blessures leidde tot oorverdovend gejuich van het publiek toen de spits de op een na oudste speler werd die deelnam aan de EK-kwalificatie.

Ibra’s eerste aanraking kwam zeven minuten later toen hij de bal in het strafschopgebied had, maar hij verloor zijn houvast op een beruchte worp in de Zweedse nationale arena en de kans was verkeken.

Drie minuten later doodde Lukaku de wedstrijd toen de thuisverdediging opnieuw een collectieve ineenstorting onderging, waardoor er weer een nieuwe tik overbleef om de treble en gemakkelijke overwinning voor de bezoekers te voltooien.