België klopt Italië en bereikt kwartfinales EK 2022

België bereikte voor het eerst de kwartfinales van het EK Dames nadat een 1-0 overwinning op Italië ook IJsland knock-out sloeg.

Middenvelder Tine de Caigny scoorde in de 49e minuut en België wist te winnen. Na het laatste fluitsignaal moest België wachten op bevestiging, aangezien IJsland na 12 minuten extra tijd 1-1 gelijkspeelde met al gekwalificeerd Frankrijk.

Het bereikte vrijdag de kwartfinales voor België tegen Zweden.

Frankrijk is al bevestigd als groepswinnaar en neemt het zaterdag op tegen titelverdediger Nederland.

Na een knappe eerste helft bracht de Caigny de wedstrijd tot leven. Italië slaagde er herhaaldelijk niet in om de bal uit vrije trappen te verwijderen en de Caigny loste een krachtig schot vanuit het strafschopgebied.

Italië kreeg volop kansen toen spits en aanvoerder Cristiana Girelli kort na het doelpunt van de Caigny van onder de lat schoot en het schot van invaller Valentina Giacinti naast de paal ging.

De Belgische aanvoerder Tessa Wullaert loste een schot dat in de toegevoegde tijd de paal raakte.

IJsland scoorde een penalty met de laatste trap van de wedstrijd in de 12e minuut van de toegevoegde tijd voor een gelijkspel. De scheidsrechter blies om de wedstrijd te beëindigen, IJsland de kans ontnemen om de winnaar te vinden om zich te kwalificeren.

Frankrijk gaf de zijlijn tijd tegen IJsland, maar nam nog steeds de leiding met het doelpunt van Melvine Malard 43 seconden in de wedstrijd, de snelste van het toernooi tot nu toe.

Frankrijk vierde tweemaal een 2-0-voorsprong voordat een doelpunt werd afgekeurd in de videoreview. Eén seconde voor Malard stond buitenspel en Grace Geyoro bleek te hebben gehandbald voordat ze scoorde in de 88e minuut.

IJsland kwalificeert zich met een overwinning op Frankrijk, maar kan de kwartfinales bereiken met een gelijkspel of zelfs een nederlaag als Italië gelijk maakt tegen België, behoudens gele en rode kaart-tiebreaks.