Wereldranglijst wint terwijl mannen India, Nederland en België overtuigende overwinningen behalen

POTCHESSTE KAMER (ZA): Resultaten in het voordeel van de wereldranglijst gedaald in Potchestfstroom, Zuid-Afrika met overtuigende overwinningen voor Nederland en India. Harmanpreet Singh begroef vier doelpunten van speciaal spel om India met 10-2 over de gastheren te tillen, ondanks een gewaagde openingshelft waarin Zuid-Afrika slechts met 3-1 achter stond.

Nederland bleef ook standhouden in hun wedstrijd tegen een Franse ploeg die onlangs in indrukwekkende vorm was geweest en pas in het derde kwart begon hun doelpuntencilinder te vuren. De rust van aanvoerder Thierry Brinkman in de cirkel zorgde ervoor dat hij twee doelpunten op zijn naam schreef in een 5-1 overwinning, terwijl teamgenoten Jorrit Croon en Joep de Mol hun 100e interland vierden, meldt de FIH.

Terug bij de Cenard in Buenos Aires zag Leonas er vandaag nog sterker uit toen Agustina Gorzelany haar weg naar de top van het strafschopgebied vond met alle drie de Argentijnse goals voor een 3-1 overwinning en de Belgische overwinning van het weekend.

Voor de mannen was het weekend verdeeld, want België toonde echt hun vaardigheden om een ​​2-0 overwinning op Argentinië te behalen. De strafcorners van Alexander Hendrickx en Loïck Luypeart converteerden elk.

Zuid-Afrika v India (mannelijk) – Potchestfstroom, University of North West (RSA)

Vier doelpunten in de tweede helft van Harmanpreet Singh hielpen India om Zuid-Afrika met 10-2 te verslaan, een gelijke achterstand als hun clash op 9 februari. Daniel Bell en Connor Beauchamp scoorden voor Zuid-Afrika.

Het was een wedstrijd van twee helften in Potchefstroom, waar Zuid-Afrika voor de tweede keer tegen India speelde. De eerste 30 minuten was Zuid-Afrika fel concurrerend, en alleen een gebrek aan klinische prestaties voor het doel – inclusief een geredde penalty – verhinderde hen om de gelijkmaker te maken. Zuid-Afrika kwam vroeg in actie toen de gebroeders Cassiem, Mustapha en Dayaan, samen een strafcorner maakten die Bell langs doelman Bahadur omzette. Voor het einde van het kwart scoorde Surender Kumar terwijl Matt d’Souza rustte met een groene kaart.

Een prima build in het tweede kwart stelde Manpreet Singh in staat ruimte te creëren voor Shilanand Lakra en hij scoorde zijn eerste doelpunt voor India om zijn team op een 2-1 voorsprong te zetten. India genoot van een derde doelpunt op de tegenaanval na een gemiste strafcorner van Zuid-Afrika. Het briljante werk van Dilpreet Singh bereidt Mandeep Singh voor op zijn derde in India. Zo was het in de eerste helft 3-1 en had het goed kunnen aflopen.

Echter, voorafgaand aan de wedstrijd had Hoofd Coach Graham Reid zijn team gevraagd om voor het doel te ‘executeren’ en in de tweede helft reageerden zijn spelers resoluut. Zijn beste keuze is Harmanpreet Singh’s speler van de wedstrijd met vier doelpunten. Zijn schot schoot langs Gowan Jones in het Zuid-Afrikaanse doel – het was een masterclass in kracht en precisie.

Aan het begin van het derde kwart kreeg Zuid-Afrika een penalty toen Dayaan Cassiem op doel werd geduwd door Jarmanpreet Singh. Het schot van Jethro Eustice werd goed gered door Bahadur. Zuid-Afrika kreeg meer kansen toen het in de 33e minuut de lat raakte en daarna begon India de zaken om te draaien. Harmanpreet begroef een corner en Sumit telde voor het einde van de derde. Van daaruit ging India verder met late goals in elk van de derde en vierde kwartalen, waaronder drie meer voor Harmanpreet.

Na de wedstrijd zei Harmanpreet: “We praten altijd over het team en het is een teamprestatie. We moeten terugkomen na de wedstrijd van Frankrijk [India lost 5-2] en nadenken over wat we kunnen leren en verbeteren.’

Frankrijk v Nederland (mannelijk) – Potchestfstroom, University of North West (RSA)

Nederland kwam in het derde kwart tot scoren door Frankrijk met 5-1 te verslaan. De dag stond ook in het teken van Jorrit Croon en Joep de Mol, die beiden hun 100ste interland vierden. Kers op de taart voor Croon die in het vierde kwart ook een schitterend doelpunt maakte. Thierry Brinkman scoorde ook tweemaal, terwijl een jongere Brinkman, Jasper, de opener scoorde.

Hoewel de twee teams een paar dagen eerder met 2-2 gelijkspeelden, is er geen twijfel over wie vandaag de betere ploeg was.

Na afloop van de wedstrijd werd Captain Brinkman uitgeroepen tot Player of the Match en zei: ‘Het was een hele goede wedstrijd vandaag. We speelden goed, sterk en schoon hockey. We hebben ons goed voorbereid op vandaag tegen Frankrijk. Tijdens onze tijd in Zuid-Afrika hebben we hard getraind en geweldig hockey gespeeld. Nu kijken we uit naar enkele Pro Leagues in Nederland.’

Oranje bouwde zoals gewoonlijk geduldig op en in de laatste minuten van het eerste kwartier wisten de Nederlanders door te breken in de Franse verdediging. De strafcorner van Jasper Brinkman schoot in de benedenhoek van het Franse net, langs de duikstok van doelman Corentin Saunier.

Een slordige tackle van Timothée Clément in de 21e minuut zorgde ervoor dat Frankrijk op een kritiek moment onderbezet was. Het wierp zijn vruchten af, want Thierry Brinkman was er om te profiteren van de verre paal om de Nederlandse voorsprong te verdubbelen. Een duidelijke fout van de Franse verdediging zorgde vervolgens voor een back-to-back penalty corner, maar de linkerhandschoen van Saunier weigerde beide pogingen.

Een slim werk van Etienne Tynevez in de Nederlandse kring bezorgde de jonge Antonin Igau een uitbarsting in het net, maar de bal ging in de 30e minuut naast het doel. Het Franse paar combineerde seconden later met een vroeg punt dat Igau een open oog op het doel bezorgde, maar hij kon niet afmaken om Frankrijk met een 2-0 achterstand bij de rust achter te laten.

In het derde kwart stapelden de goals zich op, te beginnen met Nederland. Pieters rolde zich op en klopte twee Franse verdedigers, waarna de ongemarkeerde Thierry Brinkman rustig zijn tweede van de wedstrijd scoorde. Dezelfde Brinkman redde de raket moedig van een slepende klap van Victor Charlet’s stokje in de 33e minuut. De bounce viel voor Amaury Bellenger die ooit hoog in het net ging om een ​​Nederlandse shutout te ontkennen.

Een ander schitterend Nederlands moment kwam op hun vierde marker toen Croon de antenne van Tjep Hoedemakers met slechts één hand neerhaalde om vervolgens te verblinden met een backhand-volley voor Nederland met 4-1 groen licht. Opnieuw een gele kaart voor Frankrijk in de 40e minuut, dit keer voor Tynevez, resulteerde in een vierde corner voor Nederland en een klinische Jip Janssen finish voor het einddoel.

Na de wedstrijd zei de Zuid-Afrikaanse aanvoerder Blaise Rogeau: “We willen altijd elke wedstrijd winnen, maar gisteren was fysiek zwaar (tegen India) en het was moeilijk om met dezelfde intensiteit en energie door te gaan.

Argentinië v België (vrouwen en mannen) – Cenard, Buenos Aires (ARG)

In Cenard bezorgde een hattrick van Agustina Gorzelany Leonas een overtuigende 3-1 overwinning op België om twee wedstrijden af ​​te sluiten. Bij het herenteam was de situatie omgekeerd toen de Red Lions op het middenveld verschenen om slechts twee corners te voltooien en er 2-0 van te maken.

De Argentijnse vrouwen zijn de masterclass voor de dag. Het tempo, de vaardigheid en de onvoorspelbaarheid van het trio van Julieta Jankunas, Maria Jose Granatto en Agustina Albertarrio gaven de Belgische verdediging weinig tijd om op adem te komen. Hoewel de magie zich afspeelde in de Belgische kring, was het eigenlijk België dat als eerste aanviel in de wedstrijd.

Na lang wachten op een videoreferentie kregen de Red Panthers in de 12e minuut een corner toegekend en dat betaalde zich uit. Lucie Breyne vuurde een lage, harde raket langs de duikstok van de Argentijnse doelman Clara Barberi. Een minuut later stond België weer bovenaan de cirkel, maar Breyne kon het niet herhalen en de bal ging naast vanaf de linkerpaal.

Argentinië sloeg terug toen Eugenia Trinchinetti uithaalde naar Rocio Sanchez en een schot van achteren dwong Aisling D’Hooghe een duikvlucht af. Leonas kon een strafcorner uit de rebound halen, maar het schot van Gorzelany werd dapper gepareerd door Michelle Struijk. Gorzelany had voor de rust nog drie hoekpogingen, maar ze konden de Belgische verdedigingslinie niet buigen.

Gorzelany scoorde uiteindelijk uit een corner, maar had een lichte afbuiging van de Belgische Louise Versavel op de paal nodig om de 1-1 te maken. België was niet zonder kansen, want aan het einde van het derde kwart sloeg Breyne een back-hand die net over de lat stuiterde.

Gorzelany bezorgde Argentinië de leiding met een tweede corner in de 43e minuut. De film gaat laag en hard, dit keer met een stok, om de Leonas te belonen voor hun offensieve inspanningen.

Aan het einde van het vierde kwart ijsbeerde Gorzelany aan de andere kant van de penaltystip om zijn hattrick af te maken en alle zorgen die hij in de eerste helft had gehad weg te werken.

Na de wedstrijd zei speler van de wedstrijd Maria Jose Granatto: ‘Het was een heel moeilijke wedstrijd en we zijn eraan begonnen. [down a goal] maar we hebben het resultaat veranderd, dus we zijn erg blij. We zullen deze wedstrijd bekijken en ons voorbereiden op de volgende wedstrijd tegen [England].”

Na een tweede achtereenvolgende nederlaag tegen Argentinië zei Michelle Struijk uit België: ‘Verliezen is altijd teleurstellend, maar ik ben trots op wat we dit weekend hebben gedaan. Ik denk dat we een paar goede aanvallen hadden en we hebben er ook een paar gewonnen [penalty corners]. Daar moeten we natuurlijk van scoren [penalty corners]. Het negatieve is dat we veel hebben [penalty corners] vechten, maar we hebben ze prima verdedigd.’

Bij het herenteam won België met 2-0 om het gelijkspel van twee wedstrijden met Argentinië te delen. De Red Lions speelden een briljante, vloeiende wedstrijd en wisten te profiteren van corners van respectievelijk Alexander Hendrickx en Loïck Luypeart.

De twee teams wisselden kansen in de eerste twee kwartalen, maar geen van beide wist te converteren. Loic van Doren redde het schot van Nicolas Keenan in de eerste minuten, terwijl Player of the Match Victor Wegnez erbij was om de Argentijnse corner te redden. Los Leones doorstond vervolgens een storm van vier Belgische corners totdat Hendrickx na een kwartier uiteindelijk een 1-0-voorsprong nam.

Arthur van Doren’s duikuitrusting stuurde de bal uit de achterlijn en ondanks beoordelingen bezorgde Argentinië laat in de wedstrijd een goed getimede corner. Het schot was gericht op Jose Tolini, maar een overtreding van Agustin Bugallo veroorzaakte een stadionbrede zucht.

Met nog vijf minuten te gaan schoot Luypaert laag in de hoek om de Belgische voorsprong te verdubbelen. De bal gleed precies tussen de voeten van Tomas Santiago. Argentinië was niet in staat enige vorm van offensieve druk uit te oefenen en moest genoegen nemen met een weekendsplitsing.

Speler van het Jaar Victor Wegnez zei na de wedstrijd: ‘Ik denk dat we vandaag een goede reactie hebben getoond in vergelijking met de wedstrijd van gisteren. We wisten dat het in Argentinië moeilijk zou worden. We controleerden de wedstrijd en ik denk niet dat ze veel kansen hebben gecreëerd. We scoorden twee corners en verdedigden heel goed, dus dat is goed.’

FIH Pro League – 13 februari 2021

Potchestfstroom, North West University (RSA)

Resultaat: Herenwedstrijd 14

Zuid-Afrika 2, India 10

Matchspeler: Harmanpreet Singh (IND)

Scheidsrechters: Annelise Rostron (RSA), Ayden Shrives (RSA), Wanri Venter (RSA-video)

Resultaat: Herenwedstrijd 16

Frankrijk 1, Nederland 5

Matchspeler: Thierry Brinkman (NED)

Scheidsrechters: Wanri Venter (RSA), Sean Rapaport (RSA), Aneelize Rostron (RSA-video)

Cenard, Buenos Aires (ARG)

Resultaat: Dameswedstrijd 10

Argentinië 3, België 1

Speler van het Jaar: Maria Jose Granatto (ARG)

Scheidsrechters: Irene Presenqui (ARG), Catalina Montesino (CHI), Duitse Montes de Oca (ARG-video)

Argentinië 0, België 2

Matchspeler: Victor Wegnez (BEL)

Scheidsrechters: Diego Barbas (ARG), Duitsland Montes de Oca (ARG), Catalina Montesino (CHI)