Wereldbeker handbal: The Red Wolves zetten een stap richting het hoofdtoernooi na hun allereerste WK-overwinning

In het Belgische herenhandbalteam begonnen drie Oost-Belgen Raphael Kötters, Nick Braun en Bartosz Kedziora op de bank. De start tussen de Rode Wolven en Tunesië, die als vierde eindigde op de Afrikaanse kampioenschappen, was aanvankelijk gelijk. De Rode Wolven werden meermaals gedwarsboomd door de Tunesische doelman Yassine Belkaeid.

Na een kwartier bezorgde Pierre Brixhe Wolves de eerste voorsprong van de avond in de Malmö Arena. Even later speelde Raphael Kötters van Eynatten zijn eerste minuut van de eerste helft.

Tunesië nam daarna de leiding in de wedstrijd en leidde in sommige gevallen met twee doelpunten. België miste meermaals met duidelijke scoringskansen tegen de Tunesische keeper.

Pas tegen het einde van het spel veranderden de wolven de zaken een beetje en kregen ze uiteindelijk meer zelfvertrouwen. Het publiek in Malmö, voornamelijk bestaande uit fans van wereldkampioen Denemarken, zweepte de wolven op in de slotfase van de eerste helft.

Het resultaat is drie opeenvolgende treffers. Doelpunten van Ooms, Raphael Kötters en aanvoerder Tom Robyns zorgden ervoor dat de Wolves met een lichte voorsprong de kleedkamer in gingen (17:16).

Afbeelding: IHF

Met het eerste doelpunt van Wolves na rust zorgde Raphael Kötters ervoor dat de Belgische handballer voor het eerst op voorsprong kwam in de Malmö Arena. België wist aanvankelijk de voorsprong vast te houden, ook al redde doelman Jef Lettens na zo’n 40 minuten een strafschop van zeven meter.

In ruil daarvoor herstelde Raphael Kötters een oude voorsprong van twee doelpunten met zijn derde doelpunt van de avond. Het volgende doelpunt om 22:20 ging ook naar een jongen die handbal coachte bij HC Eynatten-Raeren.

Tunesië, dat de komende minuten agressiever had moeten verdedigen, wist de zaken weer om te draaien. In de 48e minuut kwam Noord-Afrika voor het eerst in de tweede helft op voorsprong (24:25).

Arber Qeremi maakte meteen weer gelijk vanaf de zeven meter lijn. België bleef goede kansen creëren, maar werd twee keer op rij afgekeurd door de krachtige sprongen van de Tunesische keeper. Het was Qeremi die vervolgens weer gelijk maakte (27:27).

Nadat Toumi onsportief was bij Kötters, kreeg de Tunesiër na een videocheck van de scheidsrechter een rode kaart. De Arena in Malmö nam de duidelijke beslissing in het voordeel van de wolven en vierde het Belgische mannenhandbaldoelpunt tot 28:27.

Het was een interessante finale. Kötters scoorde vier minuten voor tijd vanaf rechts om de stand op 29:28 te brengen. Drie minuten voor de paal redde België van de gelijkmaker en het publiek scandeerde “Belgium, Belgium”.

Serge Spooren scoorde amper twee minuten voor tijd en maakte er 31:29 van. Jef Lettens zorgde ervoor dat het niet spannend meer werd met zijn redding van de zeven meter worp.

Het succes van 31:29 was een mijlpaal. Bovendien ontving Raphael Kötters de prijs “Player of the Game”.

Rafaël Kotters is "spel speler" (Afbeelding: Christophe Ramjoie/BRF)
Raphael Kötters is een “gamer” (Afbeelding: Christophe Ramjoie/BRF)