wedstrijdverslag | Finland – België

Co-favorieten België speelde een perfecte voorronde op het EK en nieuwkomer Finland blokkeerde in ieder geval een directe route naar de laatste 16.

De Rode Duivels vierden hun derde overwinning tegen Scandinavië op St. Petersburg in hun derde en laatste kwalificatiewedstrijd in Groep B met 2:0 (0:0) en dus, zoals eerder, Italië en Nederland met schone lakens in Co-fase één. Finland daarentegen moet zich nog zorgen maken over een plaats bij de laatste 16 na hun tweede verlies op de derde plaats achter Denemarken.

België had een eigen doelpunt van Finland-doelman Lukas Hradecky (74′) nodig om op voorsprong te komen. Na de crash van Bundesliga-doelman Bayer Leverkusen nam Romelu Lukaku negen minuten voor het laatste fluitsignaal de beslissing nadat het eerste doelpunt van de doelpuntenmaker van de Italiaanse kampioen Inter Milan in de 65e minuut werd gediskwalificeerd door de scheidsrechter Felix Brych uit München na te zijn gecontroleerd door de scheidsrechtersvideo voor buitenspel.

Russische fans serveren catcall

Finland werd fel gesteund door 3.000 fans in wat volgens bondscoach Markku Kanerva “de belangrijkste wedstrijd in de geschiedenis van ons voetbal” was. Maar na een nieuw fluitconcert van het voornamelijk Russische publiek, waarbij beide teams neerknielden als teken tegen racisme, nam België het commando over tegen Finland, dat vrijwel direct na de aftrap in positie was.

Zoals aangekondigd staat de “top drie” – Kevin De Bruyne, Eden Hazard en Borussia Dortmund’s Axel Witsel – voor het eerst in de basis op het toernooi. En de sterren bepalen het ritme van het derde WK. Ondanks alle voordelen blijven kansen in het begin schaars.

België is er zelden in geslaagd hun sterspits Lukaku in zo’n veelbelovende positie te brengen. De ploeg van bondscoach Roberto Martinez merkte acht positiewisselingen op in het combinatiespel dat de coach maakte na het veiligstellen van een plaats bij de laatste 16. In sommige moeilijke situaties zat Hradecky op de post.

Pohjanpalo en Pukki verbleekt

Ondertussen, in de aanval van Finland, kregen de Berlijnse Joel Pohjanpalo Union en voormalig Bundesliga-ster Teemo Pukki geen tijd om kansen te scoren voor de rust. De dominantie van België in de ontmoeting, die Brych vol vertrouwen leidde in zijn tweede optreden in de huidige EK-finale, was te groot. De inspanningen van Noord-Europa waren immers vooral gericht op het veiligstellen van de eigen doelen en daarmee de benodigde punten voor de laatste 16.

Na de teamwissel bleef België de toon zetten, maar Finland deed vroeg in de tweede helft duidelijk meer moeite om de achterstand weg te werken en scoorde na ongeveer een uur het eerste doelpunt via Glen Kamara. Bijna onmiddellijk voorkwam Hradecky dat België nog een voorsprong nam tegen Hazard, waardoor zijn ploeg de laatste 16 op koers bleef.

Lukaku’s eerste schot afgekeurd

Vijf minuten later had de doelman van Leverkusen toegegeven na een schot van Lukaku. Maar Brych herkende de treffer niet nadat de videoscheidsrechter het had onderzocht.

In de laatste fase worstelde Finland ten koste van zichzelf om een ​​gelijkspel. Team Kanerva profiteerde ook van het feit dat ze nog een dag hadden om te regenereren voor het gevecht. Maar na de crash van Hradecky was het Finse verzet gebroken.