Voetbal: Lukaku verdubbelt terwijl België herstelt van een schokkende start om Estland te verslaan in WK-kwalificaties

TALLINN (REUTERS) – Romelu Lukaku scoorde tweemaal toen België de vroege angsten overwon om op donderdag (2 september) Estland met 5-2 te verpletteren en hun plaats aan de top van de kwalificatie voor de Wereldbeker Groep E te verstevigen.

Lukaku breidde zijn scoringsreeks uit naar 66 doelpunten in zijn 99e optreden voor zijn land nadat België geschokt was toen Estland-aanvoerder Matthias Kait de bal op het middenveld stal en een krachtig schot afvuurde om de thuisploeg in de tweede minuut op voorsprong te zetten.

Maar het hoogst gerangschikte team van FIFA vecht terug om tot 10 punten te stijgen uit vier groepswedstrijden, terwijl Estland onderaan staat na het verliezen van hun eerste drie wedstrijden.

Hans Vanaken, Axel Witsel en invaller Thomas Foket scoorden ook voor België terwijl Erik Heaven een troost voor de gastheren scoorde.

De droomstart van Estland duurde 20 minuten voordat Vanaken de gelijkmaker maakte met een close-range kopbal van de perfecte chip van aanvoerder Eden Hazard.

De 28-jarige Lukaku zette België net voor het halfuur op voorsprong en gebruikte zijn kracht om vanuit de thuisverdediging in zijn linkervoet en in de hoek te rebounden.

Hij stond ook met zijn rug naar het doel en kreeg tijd en ruimte om te draaien en te schieten toen hij in de 52e minuut de 3-1 voor België maakte.

Het doelpunt stelde België in staat om in een comfortabel ritme te komen nadat Estland in de eerste helft meer dan een handvol bleek te zijn en mogelijk meer doelpunten had gemaakt als ze klinisch waren met hun kansen.

Witsel zette een schot van dichtbij om in de 65e minuut nadat Yannick Carrasco in het strafschopgebied had gedribbeld en Carrasco was ook de leverancier toen Foket 10 minuten na zijn inval zijn eerste interlanddoelpunt scoorde.

Estland scoorde zeven minuten voor tijd een troostgoal toen Michael Lilander de weg vrijmaakte in het Belgische strafschopgebied om Heaven een gemakkelijke finish te geven, wat leidde tot het luidste gejuich van de nacht.

België heeft zondag een veel zwaardere taak tegen Tsjechië in Brussel, terwijl de volgende kwalificatiewedstrijd van Estland woensdag in Wales is. Estland speelt zondag een vriendschappelijke wedstrijd tegen Noord-Ierland.