Versla, bijna als overwinning – Liechtenstein

KOCENI – Het nationale floorballteam van Liechtenstein verloor donderdag pas hun tweede WK-kwalificatiewedstrijd tegen Polen met 2:4. Een sensatie in de lucht tegen Oost-Europa op het toernooi in Koceni, Letland. Openingsduel van woensdag verloor met 1:13 van topfavorieten Noorwegen.

Wie had dat gedacht: drie minuten voor het einde duwden de Polen de bal gewoon naar elkaar toe – het motto is: geef de Liechtensteinse spits niet nog een kans. Dat is bijna een eerbetoon: de laatste elfde World Cup die in de loop van de tijd een 4:2 voorsprong wil redden. Het Poolse team deed het heel slim, dus de winnaar van de tweede WK-kwalificatiewedstrijd verraste Polen niet. Tim Liechtenstein, de dwergen van de floorballwereld, zou zich op zijn minst een tweede winnaar kunnen voelen.

Trots op prestaties

Het was een prestatie waar de Liechtensteinse spelers trots op konden zijn. Met 0-0 kwamen ze bijna in de eerste helft. Slechts één (!) seconde ging verloren. En slechts een minuut na de “thee” haalde Polen 2-0 in. Maar de Liechtensteinse verdediging rond sterke doelman Lukas Good – die de prijs als speler van het jaar verdient – vond weer zijn ritme. En naar voren is er altijd een gevaarlijke speldenprik. Dit wordt gewaardeerd. Met de meerderheid scoorde Andreas Tischhauser zijn eerste natitor met een bijna perfecte volley. 1:2 (22) brengt de spanning terug.

De grote favoriet van Polen wordt nu wakker. Een halve minuut na de herstart in het laatste derde deel was het 3:1, twee minuten later was het zelfs 4:1. Maar opnieuw toonde het Liechtensteinse team taaiheid. Remo Tischhauser scoorde zijn bijna “verplichte” doelpunt met de aangegeven penalty (34e) om er 2:4 van te maken. Nu staat de lucht in brand. Het Poolse team wankelde, althans een beetje, terwijl de Liechtensteiners juichten voor elk geblokkeerd schot en hun eigen schot. Maar er zijn geen hits meer die willen vallen. Maciej Bogdanski in het doel van Polen redde zijn team van verdere schade. Aan kansen zullen de Liechtensteiners zeker niet ontbreken.
.

Liechtensteinse verdediging maakte indruk tegen Polen: Corsin Derungs steunde doelman Lukas Good. (Foto: ZVG)

Een soort van “definitief” nu

In de eerste wedstrijd tegen groepsfavorieten Noorwegen verloor Liechtenstein woensdag met 1:13. Het resultaat klinkt brutaal, maar tegen de zesde plaats in de laatste World Cup zette het team van Liechtenstein een mooie “val” voor tweederde. Voor 4:0 in de eerste periode had Noorwegen twee machtssituaties nodig. Nadat Mario Neff (24) de score 5-1 had gemaakt, was er meerdere keren spanning. Maar even later nam Liechtensteiner de wind uit de zeilen. In het laatste deel werden de benen zwaarder – zes goals waren het resultaat.

Vrijdag wachtte België ook op de ploeg die tweemaal verloor. 1:7 tegen Polen en 1:12 tegen Noorwegen. Een hoopvol vertrekpunt. “Natuurlijk zijn we outsiders”, zei hoofdcoach Marco Kipfer, “maar de kans om te winnen is groter dan ze al zijn.” Theoretisch zou zelfs een gelijkspel voldoende zijn voor de derde plaats. “Laten we verrast zijn”, zei Kipfer, “de vooruitgang die we de afgelopen twee jaar hebben geboekt, stemt ons optimistisch.”