Uit voor Portugal op EM 2021: Cristiano Ronaldo en Co. mislukt in België

België won de Europa Cup van de laatste 16 wedstrijd tegen Portugal met 1-0. Het afstandsschot van Thorgan Hazard van Dortmund was genoeg om te winnen. Nu maakt het team zich zorgen over Kevin De Bruyne.

Van rood/dpa

27/06/2021 – 22:58

Stuttgart – Een spectaculaire langeafstandsaanval van Thorgan Hazard van Dortmund verbrijzelde Cristiano Ronaldo’s dromen om zijn titel te verdedigen en onderstreepte de claim van België op hun allereerste EK-overwinning. De Rode Duivels vierden zondag een 1-0 (1-0) overwinning op Portugal in de laatste 16 in Sevilla – zelfs superster Ronaldo was weerloos tegen een defensief en offensief sterk België, elegant en efficiënt voor 11.504 toeschouwers in het Estadio La Cartuja . Hazard scoorde in de 42e minuut voor de kant van Roberto Martínez, die nu vrijdag tegen Italië speelt voor een plek in de halve finales in München.

De kwartfinalisten moeten zich echter zorgen maken over directeur Kevin De Bruyne, die twee minuten na rust geblesseerd het veld verliet. De Seleo hebben in al hun eerdere optredens in het EK minimaal de kwartfinales bereikt. Tot nu toe heeft alleen Spanje de titel met succes verdedigd. Na vijf doelpunten te hebben gemaakt in groepswedstrijden, heeft de 36-jarige Ronaldo zelden zijn team kunnen helpen tegen de FIFA-wereldnummer één. Ook voor zijn 66-jarige coach Fernando Santos eindigde het EK in een teleurstelling.

Lees hier: Met deze hamer trapt Hazard België de kwartfinales in

Het pittoreske stadscentrum van Sevilla baadt overdag in het rood door vele Portugese en Belgische fans. De twee partijen hadden elkaar nog nooit eerder ontmoet in een finale van een groot toernooi. De Belgische bondscoach Martínez had een heel bijzonder eerste optreden: de Catalaan had nog nooit eerder als coach een competitieve wedstrijd in Spanje gespeeld.

Op het Belgische middenveld mocht Thorgan Hazard dit keer weer aan de bak, samen met zijn Dortmund-clubgenoot Axel Witsel. Portugal begon heel voorzichtig en zag eruit alsof ze begonnen in de tegenaanval te gaan bij bijna 30 graden. De snelle pass van Renato Sanches op Diogo Jota zorgde meteen voor gevaar, maar de Liverpool-prof scoorde te vroeg (6′).

Na 25 minuten kwam Ronaldo voor het eerst in de wijdbenige vrije trappositie. Thibaut Courtois kon de bal van een afstand van ongeveer 20 meter pareren. De Belgische keeper kreeg vervolgens een staande ovatie van zijn fans toen hij de Portugese aanvoerder redde.

Ronaldo blinkt uit als voorbereiding

Alleen zijn er geen onnodige risico’s – dat is nog steeds het motto. Martinez had voor de wedstrijd benadrukt dat veel afhangt van wie het eerste doelpunt maakt. Dortmund-veteraan Thomas Meunier kreeg het bijna voor elkaar met een buitentrap (37′). Thorgan Hazard toonde betere schietkunst met zijn opener, toen hij vanaf 20 meter naar huis schoot en zijn baan verbaasde ook de slecht geplaatste Portugal-doelman Rui Patricio.

België moet zich hergroeperen na de mislukking van De Bruyne. In de 58e minuut schitterde Ronaldo ineens als een energieke en precieze set-up voor Jota, die wederom niet scoorde. In een intense late fase worstelde de scheidsrechter Felix Brych uit München om de verhitte geesten aan beide kanten te kalmeren. BVB-professional Raphael Guerrero raakte de paal voor het wanhopige team van Ronaldo.

Vijf keer ‘World’s Best Footballer’ miste ook zijn enige wereldrecord. Na 179 interlands heeft de aanvaller van Juventus nog steeds 109 goals – net als de Iraniër Ali Daei (52).