Tola Ethiopië wint WK-goud op marathon

Eugène. Tamirat Tola uit Ethiopië won de marathon op het WK atletiek in Eugene.

In 2:05:36 uur finishte de 36-jarige langeafstandsloper en tweede op de Wereldkampioenschappen 2017 42,195 kilometer sneller dan wie dan ook op de Wereldkampioenschappen. Zijn landgenoot Mosinet Geremew finishte net iets meer dan een minuut in 2:06:44 uur en won net als drie jaar geleden de zilveren medaille in Doha/Qatar. De derde plaats ging naar Olympisch bronzen medaillewinnaar Bashir Abdi van België in 2:06:48 uur.

De 30-jarige Rostocker Tom Gröschel behaalde de 43e plaats in 2:14:57. Op het EK 2018 in Berlijn was hij elfde en de beste Duitse loper. Gröschel is de enige marathonloper die is genomineerd door de Duitse atletiekbond. “Het was waarschijnlijk de zwaarste race waarin ik ooit heb gereden”, zei hij. ‘Ik zou graag een Duitse strijdmakker bij me hebben.’ Een andere DLV-eliteloper zal van 15 tot 25 augustus in München van start gaan op het EK thuis.

Enkele van de beste marathonlopers ter wereld missen de Wereldkampioenschappen omdat ze, net als superster Eliud Kipchoge, liever geld verdienen met racen in de herfst. Kenia trapt op 25 september af bij de Marathon van Berlijn.

© dpa-infocom, dpa:220717-99-56204/2 (dpa)