Slowakije schokte België en won met 1-0

Jérémy Doku was bijna overal op het veld aanwezig. Het enige probleem in de zevende minuut was dat de Belgische rechtsbuiten dicht bij zijn eigen basislijn stond en dus niet op zijn gebruikelijke positie. Dat bleek toen hij, onder druk van de tegenstander, plotseling een fatale pass gaf, die vervolgens resulteerde in het incasseren van het doelpunt.

De Slowaakse speler Ivan Schranz rende achter de bal aan die eigenlijk voor Wout Faes bedoeld was. Hij maakte een schitterende hielpass naar Juraj Kucka, die Koen Casteels aanvankelijk miste. Schranz schoot de rebound echter in het net en draaide het duel binnen enkele minuten volledig om.

België ging maandagavond als favoriet de eerste groepswedstrijd op het EK 2024 in en had al na vijf minuten in het stadion van Frankfurt met 2-0 voor kunnen staan. Omdat de ploeg van de Duitse bondscoach Domenico Tedesco de kansen echter niet benutte en Slowakije zich zeer effectief toonde, won de ploeg die als underdog werd beschouwd uiteindelijk met 1-0 (1-0).

België kwam goed in de wedstrijd en domineerde de wedstrijd lange tijd. Belgische topspits Romelu Lukaku miste enkele goede kansen na passes van Kevin de Bruyne (3e minuut), Doku (5e) en Yannick Carrasco (42e). Na twintig minuten miste Leandro Trossard een veelbelovende kans (21).

En Slowakije presenteerde zich zeer aandachtig, greep mee in het duel en liet op indrukwekkende wijze zien dat het over een goede kicker in eigen gelederen beschikt. Vlak voor rust passeerde doelpuntenmaker Schranz op Kucka, die de bal op zijn hak nam en in het midden doorgaf aan Lukas Haraslin. Zonder twee keer gevraagd te hoeven worden, loste hij meteen een schot vanuit de lucht richting het doel van Casteels. Maar de doelman van VfL Wolfsburg was erbij en voorkwam met een prima redding zijn ploeg van een tweede doelpunt.

Aanbevolen redactionele inhoud

Hier vindt u externe inhoud die door onze redactie is geselecteerd om het artikel voor u te verrijken met aanvullende informatie. Hier kunt u met één klik externe inhoud weergeven of verbergen.

Ik ga ermee akkoord dat externe inhoud aan mij kan worden getoond. Dit betekent dat persoonlijke gegevens kunnen worden verzonden naar platforms van derden. Meer informatie hierover vindt u in de instellingen voor gegevensbescherming. U vindt deze onderaan onze pagina in de voettekst, zodat u uw instellingen op elk gewenst moment kunt beheren of intrekken.

Na de pauze verliep het spel nog redelijk gelijkmatig. België probeerde het spel onder controle te krijgen en Slowakije bleef aanvallen met een stabiele verdediging.

Hoe langer de wedstrijd echter duurde, hoe groter de druk van het Belgische team werd. Tussen de 55e en 63e minuut kregen ze vier grote kansen. Ook het doelpunt van Lukaku werd afgekeurd omdat de spits zich in buitenspelpositie bevond. De 100% kans van invaller Johan Bakayoko op de gelijkmaker werd gedwarsboomd door de Slovaak David Hancko.

De Belgische ploeg ontspande zich daarna wat en bracht de tegenstanders weer in de wedstrijd. De ploeg van Francesco Calzona speelde dapper aanvallend en kwam niet op achterstand. Dit leidde tot een openlijke uitwisseling van klappen. En nu België kort voor tijd opnieuw een doelpunt werd ontzegd door Lukaku, dit keer vanwege een eerdere handbal van Openda, konden de underdogs uit Slowakije eindelijk feest vieren.