Slowakije schokte België doordat de ongelukkige Romelu Lukaku zich gefrustreerd voelde

Slowakije veroorzaakte de eerste grote schok van Euro 2024 met een 1-0 overwinning op België in Groep E, nadat Romelu Lukaku een dag had om te vergeten.

Lukaku liet in Frankfurt een aantal kansen onbenut en scoorde weliswaar, maar in de tweede helft werd hij twee keer uitgesloten wegens overtredingen.

Het betekende dat het fraaie doelpunt van Ivan Schranz in de zevende minuut genoeg was om de groepswedstrijd te beslechten en Slowakije, dat op de 48e plaats van de wereld staat, een van de beste overwinningen in zijn geschiedenis te bezorgen.

Lukaku had aan het begin van de wedstrijd twee doelpunten moeten maken, maar zijn schot van dichtbij werd gered voordat zijn inzet weer naast het doel ging.

Het was een teken van wat komen ging voor de aanvaller, die nog steeds onder contract staat bij Chelsea, maar sinds 2022 niet meer voor de club heeft gespeeld, waarbij de losbandigheid van de Belg na zeven minuten werd bestraft.

Een zwakke pass van Jeremy Doku bezorgde Slowakije balbezit en hoewel het schot van Juraj Kucka werd gered door Koen Casteels, kon Schranz vanuit een krappe hoek naar binnen schieten nadat hij werd vastgebonden door Wout Faes.

België hergroepeerde zich, maar Leandro Trossard krulde een schot voordat Lukaku zijn schot alleen maar naast kon sturen.

De aanvaller van Chelsea dacht dat hij elf minuten in de tweede helft gelijk had gemaakt, maar de VAR keurde zijn doelpunt af nadat hij werd afgevlagd wegens buitenspel na de kopbal van Amadou Onana over het doel.

De heldhaftige verdediging van David Hancko werd Johan Bakayoko in de 62e minuut ontzegd, nadat de Slowaakse centrale verdediger de doellijn was gepasseerd.

Lukaku scoorde vervolgens met nog vier minuten te gaan na de bezuiniging van Lois Openda, maar scheidsrechter Halil Umut Meler werd naar de veldmonitor gestuurd en keurde het doelpunt af nadat Openda in de aanloop een handbal had genomen en België een pijnlijke nederlaag had toegebracht.