Polen 2 – 1 Wales

Wales moet terugveren voor de cruciale play-offfinale van het WK van zondag, nadat ze hun Nations League-campagne begonnen met een 2-1 nederlaag in Polen.

De verbluffende staking van Jonny Williams in de tweede helft gaf Wales de hoop op een eerste overwinning op Polen in 49 jaar, maar de gelijkmaker van Thomas Kaminski en de winnaar van Karol Swiderski brachten de zaak in de laatste 18 minuten om.

Met een carrièrebepalende clash tegen Schotland of Oekraïne in het verschiet, verliet Rob Page Gareth Bale, Aaron Ramsey en Ben Davies van de wedstrijdploeg in Wroclaw en het trio keek toe hoe de sterk veranderde vertoning van Wales een opwindende vertoning opleverde die alleen maar doorging.

Maar de nederlaag voor Wales heeft een positief effect gehad – waardoor de gevaarlijke speler Robert Lewandowski van Polen al die tijd het zwijgen is opgelegd – en dit moet worden opgepakt voordat ze terugkeren naar Cardiff, waar ze een plaats in Qatar 2022 willen veiligstellen, en hun eerste WK. Bekerfinale sinds 1958.

Wales ontzegt Polen zeldzame late overwinning

De baas van Wales, Robert Page, geeft toe dat de selectie van zijn team voor de openingswedstrijd van de Nations League werd beïnvloed door de finale van de play-offs van het WK van dit weekend.

“Ik heb niemand achtergelaten omdat er een blessureprobleem was”, zei hij. “Ik heb de spelers achtergelaten die ik heb gestuurd, puur omdat we zondag een wedstrijd hebben.

“Er was een groep die vandaag trainde en ik had de wissels voor de wedstrijd gepland. De planning is er. Ik hoef Aaron, Gareth, Ben, Joe niet te riskeren, helemaal niets te winnen.

“Ze hebben een gecontroleerde sessie gedaan, wat ze nodig hadden, om ze klaar te maken voor zondag. Ik zorgde ervoor dat ze in de kleedkamer waren. Ze hadden een enorme invloed op de groep en ik wilde dat ze erbij waren.

“Zelfs in de eerste helft wilde ik dat ze er deel van uitmaakten en op het einde waren ze de eersten die door de deur kwamen.”

Het was de eerste wedstrijd van Wales op het hoogste niveau van de Nations League na hun promotie twee jaar geleden.

Jonathan Williams uit Wales viert een doelpunt tegen Polen
Afbeelding:
Jonny Williams uit Wales viert een doelpunt tegen Polen

België en Nederland completeren de groep en Page is verheugd dat zijn team slechts vier dagen voor de noodlottige WK-datum in Cardiff tegen Polen heeft gespeeld.

Polen had in de vierde minuut de leiding moeten nemen toen een voorzet van Mateusz Klich Napoli-middenvelder Piotr Zielinski ongemarkeerd vond in de regio van Wales, maar hij kopte naast het doel.

Wales profiteerde ten volle van hun uitstel in een open en vermakelijke eerste helft, met een krachtige aanval van Dylan Levitt die een eerste redding van de Poolse doelman Kamil Grabara afdwong en de volley van Wes Burns wijd afketste, beide kanten van Robert Lewandowski die reddingen forceerden vanaf de voeten van de stopper van Wales Danny Ward. .

Beide ploegen verspeelden kansen om voor de rust op voorsprong te komen, waarbij Daniel James naast al het harde werk ging om het Poolse gebied binnen te dringen, voordat Adam Buksa centimeters verwijderd was om een ​​voorzet van Tymoteusz Puchacz in het net te draaien.

Met de aandacht van zondag trok Page James en Kieffer Moore bij de pauze voor Mark Harris en Rabbi Motondo, die bijna zijn eerste internationale doelpunt scoorden binnen vier minuten nadat hij op het veld stond, alleen om zijn lage drive kanon door Grabara’s voeten te zien glippen.

Wales brak door in de 52e minuut toen Williams’ verbluffende poging vanaf de rand van het strafschopgebied in de verre hoek ging en zowel de Grabara-keeper als het Wroclaw-publiek verblufte, maar het vasthouden van hun voorsprong bleek een te zware taak voor de bezoekers.

Robert Lewandowski reageert na gemiste kans
Afbeelding:

Nadat Lewandowski een schot had afgevuurd dat zelden naast ging, liet Kaminski zijn beroemde teamgenoot zien hoe hij moest eindigen, gebruikmakend van een aarzelende Welshe verdediging om een ​​laag laag schot in de verre hoek binnen te schieten.

Sindsdien is er maar één winnaar geweest, aangezien het Poolse publiek juichte voor een spannende finale, die kwam toen Swiderski de bal in het Welsh-net stuurde en, ondanks Chris Mepham’s beste poging op de doellijn, een late winnaar vond.

Matt Smith maakte in de extra tijd een prima volley toen Wales laat een kans miste om een ​​punt te pakken, maar er was weinig tijd om erover na te denken met de epische play-off van zondag nu in focus.

Wat zei de directeur…

Gebruik de Chrome-browser voor een meer toegankelijke videospeler

Rob Page zei dat hij trots was op zijn spelers na de 2-1 nederlaag tegen Polen en hij voelde dat de ervaring van de jonge spelers hen goed zou gebruiken.

Wales baas De pagina van Rob zei: “”Dat is wat we willen. We willen deze wedstrijd eerst. Het gaf ons de kans om de DJ (Daniel James) een paar minuten te geven – hij wilde spelen – Kieffer (Moore) had een paar minuten nodig, en Neco Williams.

“Het was een productieve oefening. We wisten dat het een gevecht zou worden, maar ik ben erg trots op die spelers. Het was een sterk Pools team, het was hun beste elftal dat voor hen beschikbaar was.

“Als je een potje voetbal gaat verliezen, verlies het dan op die manier. We namen de leiding en ik denk dat we een punt verdienden. Het tweede doelpunt was niet duidelijk; er waren twee afbuigingen, het viel op hem vier meter van afstand. Natuurlijk gaat hij scoren.

“Er zijn kleine aanpassingen die we kunnen doen om te voorkomen dat hij op die positie komt, maar ik denk dat we goed voetbal hebben gespeeld.

Jonny Williams viert zijn mooie finish
Afbeelding:

“Mensen zoals Matty Smith, die niet week na week voetbal speelt, gaven zulke optredens en ik heb het allemaal overleefd. Dylan Levitt, Joe Morrell, Wes Burns, het was zijn debuut, ik vond hem geweldig.

“Het is geweldig voor Joniesta (Jonny Williams) om ook zijn doelpunt te maken, er zijn veel positieve punten.”

Omdat het zo dicht bij het eerste WK in Wales in 64 jaar was, zei Page: “We zijn net begonnen met het werk. We zullen (donderdag) in de vergaderruimte zijn, het bespreken en een plan formuleren om te gaan en geschiedenis schrijven.”

Poolse baas Czeslaw Michniewicz zei: “De formatie van de tegenpartij is anders. Ze hebben verdedigers aan beide kanten van het veld en spelen behoorlijk snel.

“De Welsh-spelers hielden de bal lang vast, dus moesten we onze vorm veranderen. Drie punten zal niet genoeg zijn (in deze groep). De laatste wedstrijd zal weer tegen Wales zijn en ze zullen met hun optimale team spelen.”

Wales kan Polen niet decoderen – Opta stats

• Polen heeft hun laatste vijf wedstrijden tegen Wales in alle competities gewonnen, waarbij Wales vijf of meer keer op rij verloor van één tegenstander voor de eerste keer sinds de overwinning tegen Engeland tussen oktober 2004 en oktober 2020 (6).
  • Wales scoorde voor het eerst in een uitwedstrijd tegen Polen, al bleven ze puntloos in die vijf ontmoetingen op Poolse bodem (D2 L3).
  • Polen heeft zojuist hun derde wedstrijd in de UEFA Nations League (D3 L5) gewonnen, waarbij Wales het tweede team is dat ze hebben verslagen in de competitie, na Bosnië en Herzegovina thuis en uit te verslaan in 2020.
  • Wales verloor de wedstrijd waarin ze voor het eerst sinds maart 2021 de score openden tegen België (1-3).

Wat is het volgende?

Wales ontvangt Schotland of Oekraïne in de play-offfinale van de WK-kwalificatie op zondag om 17.00 uur – live op Sky Sports.

Bij de hervatting van de Nations League reizen Wales gastland Nederland en Polen woensdag om 19:45 af naar België.