Nieuwe medaille voor België, sluitingsceremonie is klaar

Sport

Na brons in wedstrijd springconcours in paardrijdenBelgië won gisteravond opnieuw een medaille.

Bashir Abdi heeft zondag op de Olympische Spelen van Tokio een bronzen medaille gewonnen bij de mannenmarathon. Gantois eindigde als derde in 2u10:00, zijn beste prestatie van het seizoen. Koen Naert zette hem op de 10e plaats. De olympische titel gaat naar de Keniaan Eliud Kipchoge, die het dubbel won nadat hij in 2016 goud won in Rio.

Met deze bronzen medaille won België de 7e medaille op de Olympische Spelen van Tokio.

Europees kampioen in Rotterdam twee jaar geleden in 2019, Grégory Wathelet (bij Nevados S) met team België en zijn twee vrienden Pieter Devos (Claire Z) en Jérôme Guéry (Quel Homme de Hus) Olympisch brons in de springwedstrijdshow in paardrijden Zaterdag in Tokio. “Ongelooflijk”, zei de Namur-coureur die moest terugkomen van een laatste ronde waarin zijn Nevados S-mount twee fouten (8 strafpunten) maakte om België op de 4e plaats na de 3e en laatste pas voordat hij het laatste Franse paard de kansen zag afwijzen toen Frankrijk de leiding nam.

« Ik ben nog best een beetje van ze », Uitgelegd in de microfoon van RTBF Grégory Wathelet, 40, werd vader voordat hij naar Japan vertrok. ” Misschien had ik een beetje haast, hij heeft niet veel gemist. Er kan ook een beetje vermoeidheid zijn, het is dag 4 van de competitie. Het wordt tot in de details gespeeld. Iedereen maakt fouten, ik kan het hem (het paard) niet kwalijk nemen. Ik was teleurgesteld in mijn laatste rij met het laatste dubbel waar ik een fout maakte, wat ons de gouden medaille kostte, maar nu kunnen we genieten van het brons waar we 45 jaar op hebben gewacht. De bronzen medaille is geweldig.«

Dat België won eigenlijk geen medailles meer op de Olympische Spelen in paardrijden sinds brons door François Mathy in een individueel evenement in Montreal in 1976.

© België

De slotceremonie zal worden bijgewoond door 26 Belgische atleten

De Belgische aanvoerder van het springteam Grégory Wathelet is zondagavond in Tokio (13.00 uur België) door het Belgisch Olympisch en Inter-Federatie Comité (COIB) aangesteld als vlaggendrager van Team België. Het trio Wathelet, Pieter Devos en Jérôme Guéry pakte zaterdagavond de bronzen medaille. In totaal zullen 24 atleten en 26 Belgische officials aanwezig zijn op de ceremonie. Gedurende deze tijd zal de mannenmarathonpodiumceremonie ’s ochtends in Sapporo worden gehouden. Bashir Abdi zal daar een bronzen medaille in ontvangst nemen.

Update de cadeaulijst

In totaal 123 Belgische atleten die deelnamen aan de XXXII Olympische Spelen van 23 juli tot 8 augustus 2021 behaalden de top zesentwintig. Ze waren betrokken bij 69 atleten of 56,1% van het totaal. Ze zijn verdeeld in 3 eerste plaatsen (gouden medailles), 1 tweede (zilveren medailles), 3e derde (bronzen medailles), voor een totaal van zeven medailles.

Artistieke gymnastiek: Nina Derwael (ongelijke staven)

Hockey: Rode Leeuw

Atletiek: Nafissatou Thiam (zevenkamp)

Wielrennen: Wout van Aert (wegwedstrijd)

Atletiek: Bashir Abdi (marathon)

Rijden: Pieter Devos (Claire Z), Jerôme Guery (Quel Homme de Hus) en Grégory Wathelet (Nevados S) (team springen)

Judo: Matthias Casse (-81 kg)