Neuville tas België emotionele overwinning

Hij leidde bijna het hele evenement en weerde een felle uitdaging van de eerste dag van teamgenoot Craig Breen af. Het duo Hyundai i20 voltooide vervolgens de formatie na drie dagen en bijna 300 km actie op het smalle boerencircuit van Vlaanderen en het racecircuit van Spa-Francorchamps.

Neuville’s winstmarge was 30,7 seconden en betekende de eerste WRC-overwinning voor bijrijder Martijn Wydaeghe. Het succes herleefde Neuville’s titeluitdaging en promoveerde hem naar de tweede plaats in het kampioenschap met Elfyn Evans.

Na het voltooien van de laatste snelheidstest in Spa, vierde Neuville de overwinning in de eerste ronde van WRC Belgium met een reeks donuts voordat hij zei: “We hadden veel druk om hier te komen, maar ik voelde me het hele weekend redelijk comfortabel en ik kan op mijn team rekenen . en mijn auto.

“Het is geweldig voor mij om deze eerste overwinning aan Martijn in België te geven. Had eerder moeten komen, maar we hadden pech. Het voelt hier nu goed.”

Neuville, Breen en Ott Tänak wonnen 15 van de 20 onderlinge snelheidstests voor Hyundai Motorsport en een 1-2 finish stelde de ploeg in staat de achterstand van serieleider Toyota Gazoo Racing terug te brengen tot 41 punten.

De Ierse Breen, die voor de tweede keer op het asfalt verscheen in de i20 World Rally Car, behaalde opeenvolgende runners-up na een vergelijkbaar resultaat in Estland vorige maand.

Kalle Rovanper eindigde als derde in een Toyota Yaris na een hectisch gevecht binnen het team met Evans en Sébastien Ogier. De jonge Fin wisselde alle rally’s van plaats met Evans en keerde vanmorgen terug naar de derde plaats voordat hij de gefrustreerde Welshman 6,5 seconden op afstand hield.

Ogiers hoop op een podiumplaats eindigde zondagochtend in een steekpartij. Er was troost voor de Fransman toen hij zijn voorsprong in het rijderskampioenschap uitbreidde tot 38 punten met nog vier ronden te gaan. Hij eindigde 6,2 seconden achter Evans.

Tänak is zesde weg na een val van een winnende aanval op de steek van zaterdagochtend.

WRC3-winnaar Yohan Rossel eindigde als zevende in de Citroën C3 Rally 2 voor tweede categorie finisher Pieter Jan Michiel Cracco. Fabian Kreim en Vincent Verschueren vervolledigen het klassement.

De veeleisende Belgische weg zorgt voor een aantal problemen. Takamoto Katsuta en Adrien Fourmaux trokken zich terug na zware crashes, terwijl Gus Greensmith en Pierre-Louis Loubet goed eindigden nadat ze zaterdagochtend in de loopgraven waren geglipt.

De coureurs keren volgende maand terug naar het grind, want de Griekse Acropolis Rally keert voor het eerst sinds 2013 terug in het kampioenschap. De rally vindt plaats in Lamia van 9 tot 12 september.