Lampaert klopt Van Aert en Pogacar aan start toer

België na tijdritwinst in geel

Yves Lampaert (Quick – Step Alpha Vinyl) heeft zijn 109e Tour de France-opener gewonnen en de gele trui geclaimd. | Foto: Cor Vos

07/01/2022 | (rsn) – Yves Lampaert (Fast Step Alpha Vinyl) verliet verrassend de favorieten aan het begin van een regenachtige 109e Tour de France en versloeg de eerste gele trui. De 31-jarige Belg deed er in 15:17 minuten (51,78 km/u) over een vlakke 13,2 kilometer door de Deense hoofdstad en vijf seconden sneller dan landgenoot Wout van Aert (Jumbo – Visma). Derde, zeven seconden achterstand, was Tadej Pogacar uit Slovenië (UAE Emirates Team), die met succes aan zijn titelverdediging begon.

“Mijn hoofd explodeerde. In de top tien eindigen zou geweldig zijn. Ik ben maar een boerenjongen uit België. Nu heb ik iedereen verslagen, de beste ter wereld. Dat had ik nooit verwacht. Ik kan het niet geloven, Ik weet dat ik in zo’n goede vorm ben, maar om de etappe van de tour op de eerste dag te winnen, had ik er niet eens van gedroomd, maar ik deed het’, reageerde Lampaert in tranen op de grootste overwinning tot nu toe van zijn carrière.

“We wisten dat Yves goed zou zijn, maar dit is waar de elites van de wereld eerst zijn. Technisch gezien rijdt hij perfect. Hij houdt ook van afstand. De afstand tussen de 10 en 15 kilometer was voor hem op maat gemaakt. Hij deed niets verkeerd”, zei Quick-Step sportief directeur Tom Steels en prees de winnaar.

“Het is verrassend dat Yves sneller is. Maar ik kan alleen maar zeggen: Chapeau. Natuurlijk ben ik vandaag begonnen met winnen. Het zou dwaas van me zijn om te zeggen dat Yves won vanwege zijn toestand. Hij is sneller”, zei Van Aert, die teleurgesteld keek toen hij zijn rivaal in de hete stoel over de finish zag komen.

Pogacar presteert beter dan Roglic en Vinegaard

De Italiaanse wereldkampioen tijdrijden Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) werd vierde tien seconden achter Lampaert, gevolgd door de Nederlander Mathieu van der Poel (Alpecin – Deceuninck / +0:13) en Denen Mads Pedersen (Trek – Segafredo / +0:15) en Jonas Vingegaard (Jumbo – Visma / +0:15). Achtste was teamgenoot Primoz Roglic (+0:16), negende ging naar Bauke Mollema (Trek – Segafredo / +0:17). Een andere Belgische coureur, Dylan Teuns (Bahain Victorious / +0:20), vervolledigt de top tien.

Bob Jungels uit Luxemburg (AG2R Citroën / +0:23) staat op de twaalfde plaats. Zwitsers Europees kampioen Stefan Küng (Groupama – FDJ / +0:23) werd veertiende, als beste van de negen Duitse profs, tijdritkampioen Lennard Kämna (Bora – hansgrohe / +0:25) werd 19e, drie plaatsen gevolgd door teamgenoot Aleksandr Vlasov (+0:26) kijkt naar het Tour-podium. “Over het algemeen was het een solide tand des tijds”, zegt de 25-jarige Kämna over de resultaten. “Ik ben in redelijk goede vorm, ik voelde me niet geweldig vandaag, maar ik voel me goed.”

Zo verloopt de race:

Tegen de tijd dat de Fransman Jeremy Lecroq (Hotel B&B – KTM) om 4 uur stipt van de straat rolde en de 109e Tour de France opende, was de weersvoorspelling al gebroken. Het regende al toen de eerste van 176 starters van start gingen, wat herinneringen opriep aan het Grand Départ 2017, toen de laatste tijdrit de Ronde van Frankrijk opende in Düsseldorf. Toch moest de race in de regen verreden worden.

Stefan Bissegger (EF Education – EasyPost) moest als eerste favoriet om vroeg van start te gaan zijn hoop in de gele trui steken na twee valpartijen op het natte asfalt van het parcours. De Zwitserse renner kon de race met schaafwonden voortzetten, maar eindigde uiteindelijk niet hoger dan de 99e positie.

Van der Poel deed het veel beter, liet de kwaliteit van zijn voorzet volledig zien, vooral in veel bochten, haalde Chris Hamilton (DSM) in, die een minuut voor hem begon, en na een perfecte run zette hij de beste tijd neer op 15: 30 , waarmee hij het merkteken van zijn landgenoot, Nederlands kampioen tijdrijden Mollema, vier seconden korter maakte.

Vinegaard is iets sneller dan Roglic

Kort daarna schraapte Roglic de tijd van Van der Poel in de stromende regen, maar viel toen bijna drie seconden achter op de leiders en werd door Pedersen naar de tweede plaats gedegradeerd. Aan de andere kant voldeed de tweede belofte van Zwitserland niet aan de hoge verwachtingen. Europees kampioen Stefan Küng (Groupama – FDJ) kon omstandigheden als van der Poel niet aan en was tien seconden langzamer dan de 27-jarige.

Kapitein Bora Vlasov kwam 18 seconden achter Van der Poel over de finish, maar behield zijn kansen op de eerste plaats. Twaalf seconden langzamer was Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), die in 2017 de tijdrit in Düsseldorf won. Zijn teamgenoot Vingegaard eindigde onder het enthousiaste gejuich van de Deense fans slechts iets sneller dan Roglic op de derde plaats achter Pedersen.

Binnen twee minuten begonnen de grote drie met topfavorieten Ganna, Van Aert en regerend kampioen Pogacar. Bij de splitsing van 6,6 km was Ganna twee seconden langzamer dan Mollema, die hier de beste tijd heeft, terwijl Van Aert één seconde sneller was dan de Italiaan. Aan de andere kant nam Pogacar minder risico’s en verloor hier zes seconden.

Ganna, Van Aert en Pogacar verwarmen de sfeer, Lampaert laat iedereen achter

Maar daarna werden Ganna, Van Aert en Pogacar heter en heter. Eerst verbeterde de tweevoudig wereldkampioen tijdrijden het record van Van der Poel met drie seconden voordat de Belg een beste tijd van 15:22 minuten noteerde, die de tweevoudig winnaar van de tour slechts twee seconden later miste, waardoor Ganna onderuit ging. naar de derde plaats.

Kämna zet een solide prestatie neer en beweegt zich op hetzelfde niveau als Küng en Thomas. Na een tussentijdse beste tijd belandde Van Aert-ploeggenoot Christophe Laporte in een bocht op het asfalt en moest hij zijn hoop op een eerste plaats begraven. Adam Yates (Ineos Grenadiers / +0:18), die zijn race kort na de “Big Three” eindigde en als elfde eindigde voor Küng, presenteerde zich sterk.

Een sensationele prestatie werd vervolgens geleverd door Lampaert, die tot ieders verbazing, met een achtste tijd in de laatste zes kilometer, in iets betere vorm, alle concurrenten voor hem en in 15:17 versloeg. versloeg landgenoot Van Aert vanaf de vervangbare Hot Seat.

Hoewel de regen voor de finale ophield en de baan opdroogde, kon geen van de coureurs die in het laatste uur aan de race begonnen, met uitzondering van Teuns, naar de top klimmen. Dit geldt ook voor coureurs zoals Thomas Pidcock (Ineos Grenadiers / 15), Nils Politt (Bora – hansgrohe / 115), derde in het Duitse kampioenschap tijdrijden, of Marc Soler (UAE Team Emirates / 132), die de laatste was van de Professionals tot -176 bereikten een finish waar Lampaert zijn tranen niet kon bedwingen na zijn overwinning.