Kipruto en Yehualaw winnen marathon van Londen

Londen. De Keniaan Amos Kipruto won bij zijn debuut de marathon van Londen. De 30-jarige derde gerangschikte speler op de Wereldkampioenschappen 2019 versloeg Leul Gebresilase uit Ethiopië en Bashir Abdi uit België over het 42,195 kilometer lange parcours in 2:04:39 uur.

Yalemzerf Yehualaw werd in slechts zijn tweede marathon uitgeroepen tot de jongste winnaar in de geschiedenis van het evenement. De 23-jarige Ethiopiër leek voor finish zes kilometer te zijn gestruikeld, maar haalde de kopgroep weer in en kwam na 2:17:25 uur met een duidelijke voorsprong over de streep. Het was de derde snelste tijd ooit in de Britse hoofdstad. Titelverdediger Joyciline Jepkosgei uit Kenia werd tweede. De derde plaats ging naar Alemu Megertu uit Ethiopië.

Yehualaw had het doel bereikt bij zijn marathondebuut in Hamburg in april in een wereldtijd van 2:17:23 uur en daarmee ruim onder het parcoursrecord van landgenoot Meselech Melkamu van 2:21:55 uur uit 2016. Het was het snelste marathondebuut aller tijden. , volgens de Londense organisatoren. In totaal namen meer dan 40.000 lopers deel aan Londen.

De race vindt in oktober voor de derde en laatste keer dit jaar plaats na uitstel in 2020 vanwege de coronaviruspandemie. Volgend jaar vinden ze weer plaats op hun traditionele datum in april.

© dpa-infocom, dpa:221002-99-978658/2 (dpa)