Italië viert 2-1 overwinning in knock-outzege tegen België – sportnieuws over ijshockey, wintersport en meer

Ook tegen België toonde Italië geen enkele zwakte: Squadra Azzurra bereikte in kampioensstijl de halve finales van het EK tegen Spanje.

In de vijfsterrenkwartfinale tegen België met de op tijd herstelde Kevin De Bruyne won de Italiaanse ploeg vrijdagavond in München overtuigend met 2-1 (2-1) na een grote schok in de achtste finales. Na doelpunten van Nicolò Barella (31e minuut) en Lorenzo Insigne (44e) reageerden de Rode Duivels met een strafschop voor 12.984 toeschouwers via stormgigant Romelu Lukaku (45+2). Maar de slimme Italianen lieten hun Tifosi laat in Monaco in de Baviera nog een voetbalfestival vieren met hun 32e wedstrijd op rij zonder nederlaag.

Europees kampioenschap voetbal: nu is het tijd voor Italië om het op te nemen tegen Spanje

Dinsdag zal er in Londen een explosieve krachtmeting plaatsvinden tussen twee van de grootmachten uit de voetbalwereld, die ook al tegenover elkaar stonden op de laatste drie Europese kampioenschappen. De Belgische doelman, geroemd als de Gouden Generatie, die door een spierblessure te maken kreeg met het verlies van Real Madrid-ster Eden Hazard, zal zich op deze Europa Cup ook niet met een titel kunnen vereren.

Vijf dagen na de 1-0 overwinning van België in de laatste 16 tegen regerend landskampioen Portugal stond Kevin De Bruyne weer in de basis, maar kon hij slechts een handvol keer de gewenste prestatie van de wedstrijd leveren. De Manchester City-ster liep in die wedstrijd een enkelblessure op. Voor Italië, dat Oostenrijk in de verlenging al vroeg in de knock-outfase met 2-1 versloeg, keerde aanvoerder Giorgio Chiellini terug na herstel van een spierblessure.

België – Italië: Het team neemt stelling tegen racisme

Vóór een spetterende start op de thuisbasis van FC Bayern München namen spelers van beide teams stelling tegen racisme door op hun knieën te gaan. Bovendien worden de perimeteradvertenties van sommige sponsors opnieuw gemarkeerd in regenboogkleuren.

België begon met meer aanvallend enthousiasme dan Italië. De omgeving van De Bruyne is altijd op zoek naar hun sterspits Lukaku. Het eerste doelpunt van de Tifosi werd gevierd na een vrije trap en een doelpunt van Leonardo Bonucci. Maar de vreugde was van korte duur omdat de ervaren verdediger buitenspel stond toen het doelpunt viel. Daarom werd het doelpunt niet herkend nadat de videoscheidsrechter tussenbeide kwam.

Ook België, de nummer één van de wereld, laat zich hierdoor niet afremmen. Vooral De Bruyne was enthousiast. De voormalige Wolfsburg-speler volgde zijn schot in de 17e minuut op met een nieuw schot in de 22e minuut, dat werd gered door de Italiaanse doelman Gianluigi Donnarumma, en de pass van Lukaku kort daarna.

Barella strafte Vertonghen voor balverlies

Net als België spelen Italiaanse spelers ook aanvallend, maar zijn ze geduldiger. In een periode van druk halverwege de eerste helft boekte Gli Azzurri resultaat met een voorsprong. Nicolo Barella strafte Jan Vertonghen voor balverlies in de 31e minuut door de stand op 1-0 te brengen door drie van zijn tegenstanders te verslaan en Thibaut Courtois met zijn krachtige schot kansloos te maken. Dit had een tijdelijke impact op België. Te midden van collectieve verwarring stormde Lorenzo Isigne (44) vanaf links het strafschopgebied in en schoot de bal in het net om de stand op 2-0 te brengen.

België toonde een sterke reactie

Maar toen toonde België een krachtige reactie. Jéremy Doku, met 19 jaar en 36 dagen, de jongste startende XI-speler van de Rode Duivels in een knock-outwedstrijd op een EK of WK, schoot snel het Italiaanse strafschopgebied binnen en kreeg een fout. Lukaku zette de veronderstelde strafschop vol vertrouwen om (45+2). Het was het vierde doelpunt van de spits van het toernooi.

Toen de tweede helft eenmaal op gang was, hadden de Rode Duivels moeite om de gelijkmaker te maken, maar konden ze geen manier vinden om de goede verdediging van de Italianen en de vroege verstoring van de opbouw tegen te gaan. Toen de bal Lukaku bereikte na een knappe combinatie via Doku en De Bruyne en hij binnen schoot, redde verdediger Leonardo Spinazzola (61′) de voorsprong van Roberto Mancini, wat werd gevierd door zijn teamgenoten. De 28-jarige speler moest vervolgens vanwege een blessure vertrekken. Italië bleef echter veilig in de verdediging en verspeelde hun voorsprong niet.

Lees ook: Deze keer is alleen machtsvertoon niet genoeg. Veroverend wereldkampioen Zwitserland ging in de kwartfinales van het EK tegen Spanje ten onder na een eigen doelpunt en een rode kaart.