Ierland 0-0 België: Evan Ferguson mist een penalty in de patstelling

• Door Lauren McCann
  • BBC Sport Noord-Ierland

Ondertiteling, Ferguson heeft al vier maanden niet gescoord voor club of land

Evan Ferguson miste een vroege penalty voor de Republiek Ierland, toen België in een vriendschappelijke wedstrijd in het Aviva Stadium op een 0-0 gelijkspel werd gehouden.

In John O’Shea’s eerste wedstrijd als zaakwaarnemer zag Ferguson zijn strafschop gered door de Belgische doelman Matz Sels.

Aan de andere kant redde Caoimhin Kelleher de inzet van Thomas Meunier van dichtbij.

De Republiek zal nu hun aandacht richten op een vriendschappelijke wedstrijd tegen Zwitserland dinsdag.

De wedstrijd wordt aangeprezen als het begin van een nieuw tijdperk voor de Republiek onder zaakwaarnemer O’Shea na een teleurstellend optreden in de kwalificatie voor Euro 2024.

De voormalige verdediger van de Republiek, die 118 interlands voor zijn land heeft gewonnen, maakte de overstap van de laatste wedstrijd die ze speelden, een 1-1 gelijkspel tegen Nieuw-Zeeland in een vriendschappelijke wedstrijd in november, de laatste wedstrijd van Stephen Kenny die de leiding had.

Kelleher en Andrew Omobamidele zijn de enige twee spelers die hun plaats behouden voor de wedstrijd tegen de ploeg van Domenico Tedesco, die zich voorbereidt op het EK van deze zomer.

Blackburn-aanvaller Sam Szmodics, die dit seizoen 21 doelpunten scoorde in het kampioenschap, werd door O’Shea beloond voor zijn goede vorm bij de club met een internationaal debuut in een spannende eerste drie naast Ferguson en Chiedozie Ogbene.

Republic begon goed aan de wedstrijd in een stormachtig Aviva Stadium en creëerde in de derde minuut de eerste kans.

De levendige Ogbene schoot in het zijnet nadat hij werd vastgebonden door Szmodics, toen hij de kans kreeg om Seamus Coleman, die in de zestien sprintte, op te zetten.

Een sterk veranderd België, dat Romelu Lukaku en Kevin De Bruyne miste, deed in de eerste helft niet veel.

De enige belangrijke kans creëerden ze in de 10e minuut toen aanvoerder Youri Tielemans de bal naast kopte nadat Leandro Trossard het verdedigingsgebied was ingegaan en de middenvelder van Aston Villa had gevoed.

De Republiek bleef het balbezit domineren en kreeg in de 26e minuut een strafschop toegekend nadat Dara O’Shea’s draaischot van dichtbij de hand van Arthur Vermeeren raakte.

Het leek een harde beslissing als je bedenkt hoe dichtbij Vermeeran was, maar zonder VAR in de wedstrijd bleef de penaltybeslissing staan.

Ferguson stapte op om een ​​einde te maken aan zijn vier maanden durende doelpuntendroogte voor club en land, maar zijn slechte poging werd weggedrukt door de doelman.

Dat was het dichtst waarmee de Republiek de impasse kon doorbreken in wat een saaie eerste helft bleek te zijn, waarbij Ogbene een laag schot naast schoot voordat Szmodics tegen het einde van de eerste helft vanuit een krappe hoek over de lat schoot.

afbeeldingsbron, © INPHO/James Crombie

Ondertiteling, Kelleher ontkende invaller Meunier met een fraaie lage save

Republic begon de tweede helft met dezelfde intentie als de eerste en scoorde bijna direct vanaf de aftrap toen Ferguson over de lat kopte na een ontmoeting met de gevaarlijke voorzet van Robbie Brady.

België begon de wedstrijd onder controle te krijgen na de introductie van Manchester City-vleugelspelers Jeremy Doku en Meunier, en Kelleher kwam pas in de 49e minuut voor het eerst in actie.

Wout Faes stuurde een voorzet naar John Bakayoko, die vervolgens naar Lois Openda kopte en zijn volley prikte in de handpalm van de Liverpool-doelman.

Duidelijke kansen bleven waardevol naarmate de wedstrijd vorderde, waarbij Brady’s draaiende vrije trap in het dak van het net belandde voordat het schot van Szmodics werd geblokkeerd door Amadou Onana.

De beste kans voor België kwam in de 75e minuut toen de invallers Meunier en Bakayoko samenwerkten ruim voordat de eerste kans werd gered door Kelleher, die behendig een laag schot pareerde dat in de verre hoek van het doel belandde.

Een aantal wissels zetten een domper op de wedstrijd, maar O’Shea benutte zijn kansen om de baan bij de Republiek te bemachtigen optimaal met een solide, zij het weinig spectaculaire prestatie van zijn kant.

Hij zal verder auditie doen voor de vaste rol wanneer de Republiek dinsdag Zwitserland verwelkomt in de Aviva.