Hoe Slowakije Napoli heeft gekanaliseerd om hun ‘grootste ooit’ euro-crisis vast te leggen

Terwijl het grootste deel van de voetbalwereld gek wordt, blijft Francesco Calzona kalm. Wat de FIFA-ranglijst betreft, was de 1-0-zege van Slowakije tegen België maandag de grootste EK-nederlaag ooit, met een voorsprong van 45 plaatsen tussen de teams.

Calzona werd gevraagd of het de beste prestatie van Slowakije was in bijna twee jaar onder zijn leiding. “We hebben geweldige prestaties geleverd tijdens de kwalificatie”, antwoordde hij, maar accepteerde dat deze overwinning “extra speciaal” was.

De negentig minuten in Frankfurt zouden de laatste drie maanden van de Calzona in Napels kunnen goedmaken.

Als voormalig assistent van Luciano Spalletti in de Serie A van de Italiaanse stad had hij aan het eind van het seizoen 2023/24 de leiding over Napoli (Calzona werd in februari herbenoemd als waarnemend hoofdtrainer toen Walter Mazzarri werd ontslagen) en Slowakije. Maar het waren zestien sombere wedstrijden, met slechts drie overwinningen en een uitschakeling uit de Champions League in de laatste zestien, wat bijdroeg aan de slechtste titelverdediging die een club ooit heeft doorstaan ​​in het tijdperk van drie punten per overwinning in de Serie A.

Maar voetbal neemt weg, en voetbal geeft ook terug.

Hoe kunt u Euro 2024 volgen? Atletiek

Calzona zei dat Slowakije het vermijden van een nederlaag in hun toernooiopener tegen een team dat door de FIFA als derde beste in de mondiale competitie werd beoordeeld, het belangrijkste was vóór de wedstrijd. Hij verwachtte dat “het team boven zichzelf zou spelen”.

Zoals ze tegen België hebben laten zien, heeft Slowakije het gevoel van het team van Napoli dat in 2022/23 de Serie A-titel won. Systematisch gezien zien de 4-3-3 aanvalsstructuur en het 4-1-4-1 centrale blok er hetzelfde uit. Net als de speler onderaan de middenvelddriehoek: Stanislav Lobotka.

Buiten het balbezit is de centrale middenvelder van Slowakije het belangrijkst. Ze hebben het oudste team op dit EK en hun drie spelers op het middenveld hebben enorme ervaring. Lobotka, Ondrej Duda en Juraj Kucka hebben een gezamenlijke leeftijd van 95 jaar en meer dan 200 caps. De nummer 8 aan de linkerkant Kucka sprong snel van het blok en zette druk op de Belgische rechtsmiddenverdediger Wout Faes – dit sloot de hoek van de voorwaartse pass af.

Slowakije werd geholpen door België door rechtsbuiten Yannick Carrasco als linksback te spelen, een soort keuze die meer bekend is bij de voorganger van huidig ​​manager Domenico Tedesco, Roberto Martinez. Dat betekende dat de defensieve linkerzijde van België in de eerste helft werd verstoord, omdat ze afhankelijk waren van het tempo van Jeremy Doku aan de rechterkant.

ga dieper

DIEPER

Remco Evenepoel: Tour de France-kandidaat die mogelijk voor België speelt op Euro 2024

“Ik heb het team gevraagd om te proberen voetbal te spelen, omdat we de kwaliteit hebben om het te doen”, zei Calzona.

De Belgische kans in de eerste helft kwam van Slowakije, dat zelfvernietiging pleegde. Ze spelen graag met patronen, waarbij de bal vaak Lobotka vindt, die een enkele spilrol speelt, voordat hij naast stuitert.

Deze risico’s zijn typerend voor de risico’s waarmee Slowakije wordt geconfronteerd, maken deel uit van de filosofie van Calzona en zijn toegesneden op de expertise van Lobotka. Hij en Duda noteerden gisteren allebei een nauwkeurigheid van meer dan 90 procent, onaangedaan door de volledige berichtgeving op het Belgische veld. Het tweetal koos momenten om te passen en momenten om balbezit te houden.

Doelman Martin Dubravka toonde zijn moed door passen aan de media te verstrekken, maar zijn distributie was, zoals vaak het geval is bij zijn club Newcastle, inconsistent. Zijn eerste actie van de wedstrijd was een verkeerd gerichte pass onder druk, waardoor België een inworp kreeg in het laatste derde deel. Leandro Trossard dwong Dubravka consequent om zijn niet-dominante linkervoet te gebruiken.

België ging uit van een 3-4-1-2-formatie en zorgde ervoor dat ze de Slowaakse middenvelder konden markeren. Trossard schoof naast Romelu Lukaku op om druk uit te oefenen op de centrale verdedigers, terwijl aanvoerder Kevin De Bruyne opschoof naar Lobotka en Carrasco opstapte zodat hij en Doku de vleugelverdedigers markeerden.

België had in de eerste helft immers al uit het zicht kunnen verdwijnen door de doeltrap van Slowakije, vooral toen De Bruyne Dubravka tot een nieuwe fout dwong, maar het schot van Trossard ging over.

“We konden niet doen wat we wilden, vooral als het ging om het opbouwen van aanvallen van achteren, maar het is normaal dat er wat problemen zijn vanwege de kwaliteit ervan”, aldus Calzona.

In de eerste 30 minuten van de wedstrijd zorgde Dubravka voor een evenwicht tussen korte en lange passes. Vanaf de 31e minuut voltooide hij 21 van zijn 25 lange passes. Wanneer andere teams dubbelen, kiest Calzona voor Plan B. De vorm van België betekent dat ze de drie-tegen-drie-wedstrijd halverwege opgeven en Slowakije grondgebied inneemt.

Dit is in overeenstemming met de missie van Calzona in de kwalificatieronde: “Ik probeer de mentaliteit op het team toe te passen om alle wedstrijden openlijk te spelen, ongeacht de kwaliteit van de tegenstander.”

Slowakije domineerde het balbezit niet, maar speelde ook geen underdog- en tegenaanvalvoetbal. Hoewel hun overwinning voortkwam uit de hoge druk op een Belgische inworp, scoorden ze bijna laat in de eerste helft.

ga dieper

DIEPER

Slowakije Euro 2024-selectiegids: Een vertrouwde mix van ervaring onder leiding van een voormalig koffieverkoper

De returnpass die ontstaat door de volley van Lukas Haraslin is typerend voor Napoli. Ze profiteerden ten volle van de asymmetrische druk van België, waarbij linksback Carrasco een sprong maakte naar de Slowaakse rechtsback Peter Pekarik. Dit dwong de Belgische linkse centrale verdediger Zeno Debast wijd en opende ruimte voor de nummer 8 om in de helft te rennen. Dit is wat er gebeurde toen rechtsbuiten Ivan Schranz Kucka vrijliet.

Hij pikte zijn verste teamgenoot uit, linksbuiten Haraslin, die de volley zoet ving en Koen Casteels tot een sterke redding dwong.

Als het plan van Calzona was om Slowakije tussen de strafschopgebieden te maximaliseren, dan zouden ze de voetbalgoden moeten bedanken voor de overwinning binnen het strafschopgebied. Lukaku kwam twee keer op gelijke hoogte, beide keren via one-touch finishes, maar een VAR-beoordeling sloot dit uit – eerst wegens buitenspel, tweede vanwege handbal bepaald door de snickometer in de aanloop.

België miste nog vier grote kansen en creëerde ruim voldoende om de wedstrijd te winnen. Toch scoorde Slowakije binnen de eerste tien minuten een doelpunt, waardoor het vrijwel de hele wedstrijd in een winnende staat verkeerde en ook kansen bleef creëren.

Wat wel duidelijk is, is hoe vroeg België failliet ging.

Aan het begin van het uur stopte De Bruyne met het nemen van de leiding en viel terug, waarbij hij overschakelde naar een rol waarin hij een pass in Weesgegroet-stijl naar voren stuurde voor de Belgische 4-2-4-formatie. Door voor deze aanpak te kiezen leek Tedesco te accepteren dat Slowakije de strijd op het middenveld had gewonnen.

Een resultaat als dit is, gezien het verschil in talent, maar één keer voorgekomen, maar Slowakije heeft er een gewoonte van gemaakt om wedstrijden strak te houden onder Calzona. Ze hebben slechts vier van hun 19 wedstrijden verloren en slechts één nederlaag bedroeg meer dan één doelpunt (2-0 vriendschappelijke nederlaag tegen Oostenrijk in maart van dit jaar).

Slowakije moet zijn Euro 2024-doelstellingen nu onmiddellijk opnieuw evalueren.

Ze zitten in een zwakke groep en hebben Oekraïne (vrijdag) en Roemenië (volgende woensdag) nog te spelen. Realistisch gezien hebben ze nog maar één punt van de zes beschikbare punten nodig om door te gaan naar de knock-outfase, gezien het slechte derdeplaatsformat, maar ze zullen een veel betere kans hebben om verder te komen in dit toernooi als ze Groep E kunnen winnen.