Het was een avond op de IAAF Wereldkampioenschappen – Sportnieuws over ijshockey, wintersport en meer

Malaika Mihambo was en blijft de beste verspringster ter wereld. Met een sprong naar 7,12 meter bracht hij de Duitse bond zijn eerste en enige goud op dit WK – op de laatste dag van de competitie.

Op de laatste dag van de Wereldkampioenschappen atletiek was er het eerste goud voor Duitsland – dankzij Malaika Mihambo. Het verspringen is nog steeds de maatstaf van alles in zijn discipline. Er zijn wereldrecords polsstokhoogspringen en 100 meter horden.

verspringen, vrouw

Goud op het EK 2018 in Berlijn, goud op het WK 2019 in Doha, goud op de Olympische Spelen van 2021 in Tokio – en nu goud op het WK in Eugene: Malaika Mihambo was en blijft het beste verspringen ter wereld. Met 7,12 meter ging hij de laatste dag van het eerste Wereldkampioenschap in Verenigde Staten van Amerika titel. Ese Brume uit Nigeria verzekerde zich van zilver met 7,02 meter. Brons ging naar Leticia Oro Melo uit Brazilië, wiens eerste en enige geldige sprong van 6,89 meter voldoende was. “Vandaag was het slechts 7,12 meter, maar ik ben nog steeds heel blij omdat ik mijn titel heb kunnen verdedigen”, zei Mihambo, die de wereldtitel van het jaar met slechts een centimeter verloor.

Polsstokhoogspringen, man

Armand Duplantis zweefde opnieuw boven alles – hij had de titel al veilig gesteld toen de Zweed een wereldrecord vestigde en bij de tweede poging 6,21 meter sprong. Het zilver werd gewonnen door Christopher Nilsen uit de Verenigde Staten met een afstand van 5,94 meter, het brons werd gewonnen door Ernest John Obiena uit de Filipijnen. Vijfde plaats voor Oleg Zernikel en zevende plaats voor Bo Kanda Lita Baehre met elk een respectabele 5,87 meter voor het Duitse duo, maar niet genoeg voor een medaille.

tienkamp

Een eervolle tweede wedstrijddag was voor Niklas Kaul niet genoeg om een ​​medaille te winnen of zelfs zijn titel te verdedigen. Uiteindelijk werd hij zesde met 8434 punten. De Franse Kevin Mayer won het Wereldkampioenschap met 8816 punten. Pierce Lepage uit Canada won zilver met 8701 punten voor Zachery Ziemek die 8676 punten verzamelde. Leo Neugebauer staat tiende met 8182 punten, Kai Kazmirek twaalfde met 8113 punten. Het team van Nowak eindigde als 18e met 7008 punten na een mislukte polsstokhoogspringen zonder een geldige poging.

5000 meter, heren

Favoriet Jakob Ingebrigtsen heeft de wereldtitel al veilig gesteld. De olympisch kampioen over de 1500 meter deed 13:09,24 minuten over de vijf kilometer. Jacob Krop uit Kenia won zilver, 0,74 seconden achter, terwijl Oscar Chelimo uit Oeganda brons pakte. Sam Parsons van Eintracht Frankfurt werd als laatste uitgeschakeld. De Duitse kampioen Mohamed Mohumed uit Dortmund en Maximilian Thorwirth uit Düsseldorf staan ​​niet meer in de finale.

800 meter, dames

De Olympisch kampioen Athing Mu is nu ook wereldkampioen. Voor het thuispubliek behield hij zijn voorsprong in de laatste meters en was in 1:56.30 minuten 0,08 seconden sneller dan de Engelse Keely Hodgkinson. De 20-jarige won al een zilveren medaille op de Olympische Spelen in Tokio. Brons gaat naar Mary Moraa uit Kenia.

100 meter horden

In de halve finale zette de Nigeriaan Tobi Amusan een duizelingwekkend wereldrecord van 12,12 seconden neer en in de finale stopte de tijd op 12,06 seconden. Er zit goud in – maar het is geen nieuw wereldrecord voor 25 jaar te veel slepen. Britany Anderson uit Jamaica pakte zilver in 12,23 seconden, terwijl Jasmine Camacho-Quinn uit Puerto Rico brons pakte.

4×400 meter estafette

De Amerikaanse estafette won beide wereldtitels op superieure wijze. Mannen hebben 2:56,17 minuten nodig voor goud, het wereldrecord 2:54,29 minuten, dat er sinds 1993 staat, blijft buiten bereik. Jamaica won zilver en België won brons. In de laatste race van de Wereldkampioenschappen leidde Sydney McLaughlin, wereldkampioen 400m horden en wereldrecordhouder, zijn team naar de overwinning, voor Jamaica en Groot-Brittannië.

© dpa-infocom, dpa:220725-99-144831/3