Georgië zorgde voor sensatie en Roemenië won Groep E

Georgië schokte voetbalexperts over de hele wereld op het Europees Kampioenschap met een historische 2-0 overwinning tegen Portugal en schoof voor het eerst door naar de achtste finales.

Overzeese ploeg Georgië verraste bij hun eerste EK-deelname met een 2-0-zege tegen Portugal. Het doelpunt van Kwaratschelia in de tweede minuut bracht de ploeg van coach Willy Sagnol al vroeg naar de overwinning. Een volgend doelpunt van Georges Mikautadze bezegelde de historische overwinning van Georgië in Gelsenkirchen.

Groep F: Georgië verbijsterde Portugal vroeg

Al voor de wedstrijd was Portugal zeker van de poulewinst. Daarom stelden de Portugezen tegen Georgië een heel andere basisopstelling op. Slechts drie spelers uit de laatste wedstrijd, waaronder Cristiano Ronaldo, bleven in de basisopstelling staan. Georgië heeft hier slim gebruik van gemaakt. Mikautadze zette Kwaratschelia op die in de tweede minuut de stand op 1-0 maakte. De Georgische troepen trokken zich vervolgens terug en wisten stand te houden tegen de Portugezen.

Strafschop om de stand op 2-0 te brengen

Kort voordat de stand 2-0 was, bracht António Silva de Georgiër Luka Lotschoshwili onderuit met een schot in het strafschopgebied. Volgens videobeelden kende de Zwitserse scheidsrechter Sandro Schärer een strafschop toe. Voor de 23-jarige Mikautadze was het het derde doelpunt van dit EK – de tweede uit een strafschop.

Turkije wint van Tsjechië

Türkiye won de beslissende wedstrijd tegen Tsjechië met 2-1. Hakan Çalhanoglu zette Türkiye in de 51e minuut op voorsprong. Tomas Soucek maakte in de 66e minuut gelijk, maar Cenk Tosun scoorde in blessuretijd het beslissende doelpunt van Turkije. Türkiye speelt nu tegen Oostenrijk in de achtste finales. Tsjechië wordt door de nederlaag als laatste uitgeschakeld in Groep F.

Groep E: Een gelijkspel zorgt voor vooruitgang voor Roemenië en Slowakije

Ondrej Duda zette Slowakije in de 24e minuut op voorsprong, terwijl Razvan Marin in de 37e minuut met een penalty gelijk maakte voor Roemenië. Verbazingwekkend genoeg bereikten Slowakije en Roemenië voor de tweede keer in de geschiedenis van het Europees Kampioenschap de knock-outfase. Door het gelijkspel verzekerde Roemenië zich op verrassende wijze van de overwinning in Groep E, vóór favoriet België.

Een gedurfd spel vergeleken met een niet-aanvalsverdrag

Voorafgaand aan de wedstrijd werd gespeculeerd dat beide teams op een gelijkspel konden mikken, zodat ze veilig verder konden gaan. De spelers hielden vast aan wat hun coach zei en toonden vanaf het begin moed en inzet. Aangemoedigd door het grote aantal Roemeense supporters kreeg Andrei Ratiu de eerste kans op een doelpunt in de wedstrijd, maar werd gedwarsboomd door de Slowaakse doelman Martin Dubravka. Aan de andere kant miste de vrije trap van Lukas Haraslin bijna het Roemeense doel.

Ook gelijkspel in parallelle wedstrijden

Met een 0-0 gelijkspel in de parallelwedstrijd tussen België en Oekraïne eindigde Slowakije als derde in hun groep en kon het in de achtste finales tegenover Spanje of Engeland staan. De tegenstander van Roemenië als groepswinnaar wordt pas vanavond na de wedstrijd in Groep F bepaald, mogelijk Slovenië of Nederland.

België moet zich zorgen maken over de achtste finales

Na opnieuw een slechte prestatie woensdag in Stuttgart wist het Belgische team, gecoacht door voormalig Bundesliga-coach Domenico Tedesco, een 0-0 gelijkspel te winnen tegen Oekraïne. In de slotfase moesten de Belgische supporters zich zorgen maken over hun plek bij de laatste 16, want Casteels had net een hoekschop weggewerkt die vanaf de lijn recht op doel af kopte. Het Oekraïense team bleef moeite hebben om de broodnodige doelpunten te scoren, maar miste ook de beste afwerkingskansen.