Frankrijk 2-1 België: Frankrijk won om door te gaan naar de knock-outfase als groepswinnaars

Frankrijk ging door naar de kwartfinales van Euro 2022 met nog een wedstrijd over door België te verslaan in het Rotherham Stadium in New York en zo door te gaan als winnaars van Groep D.

De ploeg van Corinne Diacre zette hun 5-1 overwinning op Italië voort met een indrukwekkend aanvalsspel dat hen met een grotere marge had moeten zien winnen.

Kadidiatou Diani – een van Frankrijks meest opvallende spelers tot nu toe – opende de score in de zesde minuut toen hij een voorzet van Sakina Karchaoui binnenkopte.

Vijf van Frankrijks doelpunten tegen Italië kwamen in de eerste helft en het leek erop dat het zich zou herhalen terwijl ze de Belgische verdediging bleven drukken. Delphine Cascarino schoot naast wijd voordat Diani’s inzet werd gepareerd door doelman Nicky Evrard.

Zelfs het verlies van Marie-Antoinette Katoto door een blessure kon de aanval van Frankrijk niet stoppen, hoewel haar vroege vertrek zorgwekkend zou zijn omdat ze voor het eerst een groot toernooi willen winnen.

België verblufte hun tegenstanders toen ze negen minuten voor rust vanuit het niets gelijk maakten toen de bal werd doorgegeven aan Janice Cayman, die vanuit het strafschopgebied naar huis kopte.

Maar Frankrijk herstelde vijf minuten later hun voorsprong toen Griedge Mbock Bathy een kopbal in de achterkant van het net stuurde vanaf een voorzet van Clara Mateo.

Ondanks hun dominantie kon Frankrijk na rust geen doelpunten meer maken, ook al kregen ze een late penalty toen Amber Tysiak na een VAR-beoordeling werd beoordeeld als de bal met de hand. Tysiak kreeg een tweede gele kaart maar de penalty van Wendy Renard werd gered.

Uiteindelijk was er niet nog een doelpunt nodig en het veiligstellen van de eerste plaats betekent dat Frankrijk als tweede zal spelen in Groep C. Nederland staat momenteel bovenaan in die groep, met Zweden op de tweede plaats.

Dominant Frankrijk blijft op koers

Kadidiatou Diani zette zijn indrukwekkende vorm voort op Euro 2022 door de opener te scoren

Er bestaat geen twijfel over de kwaliteit van deze Franse aanval, aangezien ze opnieuw met gemak tegenstanders openden, vooral in de eerste helft.

Het was geen nadrukkelijke overwinning zoals in hun opener, maar het had het kunnen zijn als het houtwerk en de betere afwerking er niet waren geweest.

Het verlies van Katoto is ongetwijfeld een punt van zorg, maar de kracht van het spel van de Franse aanvaller gaat via brede gebieden en Diani en Cascarino zijn altijd bedreigingen op de flanken geweest.

Maar ondanks zes doelpunten en slechts twee tegendoelpunten in hun twee wedstrijden tot nu toe, hebben ze nog niet gescoord in de tweede helft van de wedstrijd. Waarom ze hun intensiteit niet konden vasthouden na de pauze, was iets wat de baas van Diacre wilde bespreken terwijl ze zich voorbereidden op de knock-outfase.

Belgische strijd zal hen hoop geven

Een deel van de Belgische pers in het New York Stadium gaf hun nationale team voldoende kansen om de Franse ploeg die Italië verpletterde van streek te maken, met hun focus op het behalen van een resultaat in hun laatste groepswedstrijd tegen Italië aanstaande maandag.

Ze zullen echter vertrouwen putten uit deze prestatie.

Voor de tweede game op rij hadden ze moeite om de gelijkmaker te maken en hoewel ze het niet konden laten om een ​​gelijkspel te pakken, zetten ze een indrukwekkende krachtmeting neer tegen een van de toernooifavorieten.