Europees kampioenschap voetbal, groep E: België wint van Roemenië

België – Roemenië 2:0 (1:0)

Op de tweede speeldag van Groep E werd België met 2-0 verslagen Roemenië won. Youri Tielemans zette België in de tweede minuut op voorsprong. De Belgische ploeg domineerde duidelijk de eerste helft, maar wist hun scoringskansen niet te verzilveren.

De Roemeense ploeg, die het toernooi begon met een overtuigende 3-0-zege tegen Oekraïne, kwam goed terug van de pauze en bleef de Belgische ploeg uitdagen. België zette druk voor het Roemeense doel, maar het mocht niet baten. Na het buitenspeldoelpunt van Romelu Lukaku (64e) voerde België het tempo verder op. Aanvoerder Kevin De Bruyne scoorde uiteindelijk tien minuten voor tijd om de eindstand op 2-0 (80) te brengen.

Na een 0-1 EK-opener tegen Slowakije veranderde Begliien-coach Domenico Tedesco de basiself op vier posities. Jan Vertonghen en Arthur Theate maakten hun eerste optredens op dit EK en ook Dodi Lukébakio en Tielemans mochten starten. Laatstgenoemde scoorde al na 73 seconden na een assist van Romelu Lukaku en bracht de stand op 1-0 voor België. Het was het derde snelste doelpunt in de geschiedenis van het EK.

Ondanks talrijke scoringskansen ging België slechts met een lichte voorsprong de rust in. In de tweede helft werd het wedstrijdtempo gehandhaafd en voorkwamen de doelmannen van beide ploegen verdere doelpunten. Niet alleen maakte hij een indrukwekkende indruk voor doel, de Belgische doelman zorgde ook voor een lange pass naar boven die landde op De Bruyne die in de 80e minuut de beslissing nam.

Op de derde speeldag van Groep E aanstaande woensdag moet Roemenië in Frankfurt winnen van Slowakije. België ontmoet Oekraïne in Stuttgart. Alle teams in Groep E hebben drie punten. De vier teams hebben het recht om te bepalen wie zich plaatst voor de laatste 16 van het EK.