Euro 2024: Slowakije verslaat België in Groep E Opener

België kende maandag een teleurstellende start van het EK 2024, nadat het met 1-0 verloor van Slowakije in de openingswedstrijd van Groep E.

Ivan Schranz was de held van Slowakije, want zijn doelpunt in de zevende minuut leverde zijn ploeg een schokkende overwinning op.

Schranz profiteerde van de fout van Jeremy Doku en kreeg een afbuiging van het schot van Juraj Kucka, voordat hij de bal in de verre hoek schoot. Het doelpunt werd onderworpen aan een uitgebreide VAR-beoordeling voordat het werd bevestigd.

Romelu Lukaku had minder geluk, want hij wist in de tweede helft een doelpunt te maken en de VAR keurde dat tweemaal af.

MOET LEZEN: Uzodimma overhandigt 11 pantserwagens en 32 voertuigen aan de politie

De spits probeerde een vergeefse eerste helft goed te maken, nadat hij buitenspel werd verklaard toen hij in de 56e minuut de voorzet van Amadou Onana tegenkwam, voordat hij een slimme zet voltooide door de voorzet van Lois Openda langs Martin Dubravka te schieten in de laatste 90e minuut.

Met dat laatste leek op het eerste gezicht niets aan de hand, maar de VAR zag de bal tijdens de opbouw al snel naar de uitgestrekte hand van Openda kijken en raadde scheidsrechter Halil Umut Meler aan om nog eens goed te kijken.

Dat deed hij en liet zich adviseren door de videoofficial, waarbij hij opnieuw een gefrustreerde Lukaku ontkende.

De ploeg van Domenico Tedesco, die het grootste deel van de wedstrijd vlak en teleurstellend was, creëerde nog steeds vier ‘grote kansen’ (de meeste in een EK-wedstrijd sinds 1980 tegen Spanje), maar slaagde er niet in voorbij het koppige Slowakije te komen, dat nu naast Groep E bovenaan staat. Roemenië.

(Redacteur: Paul Akhagbemhe)