Euro 2024: Ronaldo’s epische penaltydrama eindigt met Portugal die Slovenië verslaat in een penalty shootout

Portugal ging bijna uit toen de Sloveense Šeško in de verlenging een gouden kans miste.

Een epische wedstrijd van persoonlijk drama en tranen voor Cristiano Ronaldo eindigde toen Portugal doorging naar de kwartfinales van Euro 2024, nadat het maandag Slovenië versloeg in een penalty shootout.

Ronaldo’s strafschop in de blessuretijd in de 114e minuut werd gered door de Sloveense doelman Jan Oblak, waardoor er een spannende late wedstrijd ontstond nadat het in blessuretijd 0-0 was.

Tijdens de strafschoppenserie redde de Portugese doelman Diogo Costa alle drie de Sloveense trappen, van Josip Ilicic, Jure Balkovec en Benjamin Verbič, terwijl Ronaldo het goedmaakte door de eerste strafschop van Portugal van de sessie te scoren.

Bruno Fernandes en Bernardo Silva scoorden ook voor Portugal en stelden hun overwinning in de strafschoppenreeks veilig met een score van 3-0 met nog twee schoten te gaan.

Een half uur eerder ging Ronaldo kapot en huilde in de tweede helft van de verlenging nadat zijn strafschop werd gered door Oblak, die naar links dook en de bal op de paal duwde.

Portugal neemt het nu vrijdag in Hamburg op tegen Frankrijk in de kwartfinales, een rematch van de finale die Portugal in 2016 in Parijs won.

Het spannende verlengingsdrama volgde op een enorm frustrerende eerste negentig minuten voor Ronaldo, die nog steeds op zoek is naar zijn eerste doelpunt van Euro 2024.

Na drie vrije trappen en twee slecht getimede kopballen leek de Portugese Ballon d’Or-winnaar zelfverzekerd te kunnen scoren met zijn eerste vrije schot in open spel.

Het doelpunt viel in de 89e minuut, toen hij vrij naar het doel rende met de bal perfect naar hem toe. Zijn linkervoetschot was laag en krachtig, maar het blok van Oblak was beter. Ronaldo strekte opnieuw geërgerd zijn hand uit.

Het grote drama dat Ronaldo meemaakte, woog bijna op tegen een sombere nacht voor de jonge Sloveense ster.

Benjamin Šeško kreeg gouden kansen om de wedstrijd te winnen, in de 62e en 115e minuut, toen hij één-op-één was met de Portugese doelman Costa nadat hij langs de 41-jarige verdediger Pepe was gerend.

Het eerste was een zwak schot dat naast het doel ging, en het tweede was sterk en nauwkeurig en werd gered door Costa’s uitgestrekte been.

Frankrijk bereikte de kwartfinales dankzij een Belgisch eigen doelpunt

Kylian Mbappé en Frankrijk gingen door naar de kwartfinales van Euro 2024 nadat Randal Kolo Muani’s afgeweken schot maandag in Düsseldorf een 1-0 overwinning op België verzekerde.

Kolo Muani vuurde in de 85e minuut een schot af dat de Belgische verdediger Jan Vertonghen en doelman Koen Casteels raakte.

Mbappé, die opnieuw een masker droeg om zijn gebroken neus te beschermen, had vijf schoten, maar geen enkele op doel in een wedstrijd die misschien minder spectaculair was dan verwacht, al leek Frankrijk meer te doen met 19 schoten tegen de Belgische 5.

Frankrijk bevestigde hun positieve trend tegen buurland België en won alle voorgaande wedstrijden tegen hen op grote toernooien, vooral de halve finale van het WK 2018, die resulteerde in de eindoverwinning van Frankrijk.

Ondanks het bereiken van de kwartfinales blijft het lage aantal gescoorde doelpunten op het EK 2024 (slechts drie in vier wedstrijden, inclusief eigen doelpunten en strafschoppen) een zorgwekkend signaal voor Frankrijk.

Belgische kapitein De Bruyne: Ik heb alles geprobeerd wat ik kon

Kevin De Bruyne stond met zijn handen op de heupen en probeerde alles in zich op te nemen.

België kwam tekort in een ander groot internationaal toernooi – een gevoel dat maar al te bekend was voor een van de overgebleven leden van de zogenaamde gouden generatie van zijn land.

“Ik heb geprobeerd alles te doen wat ik kon”, zei De Bruyne. “Het is niet wat we wilden, maar ondanks dat we niet tot de favorieten behoren, hebben we ons in de wedstrijd tegen Slowakije in de steek gelaten.”

“Een uur na het laatste fluitsignaal en het incasseren van een eigen doelpunt aan het eind van de wedstrijd, is moeilijk te analyseren”, aldus de Belgische coach Domenico Tedesco. Het kan echter zijn dat hij vragen krijgt over zijn tactiek tegen een Frans team dat op dit EK nauwelijks overtuigend was.

Het Belgische team, dat op de derde plaats staat in de FIFA, toonde beperkte ambitie tegen een team dat slechts één plaats boven hen stond. De Bruyne werd in een meer defensieve rol ingezet en Frankrijk domineerde de kansen.

De druk wierp uiteindelijk zijn vruchten af ​​toen het schot van de Franse invaller Randal Kolo Muani in de 85e minuut in de Arena van Düsseldorf Jan Vertonghen trof en het winnende doelpunt vormde.