Euro 2024: Roemenië bovenaan groep E, België tegenover Frankrijk, Slowakije kwalificeert zich, Oekraïne uitgeschakeld

Roemenië en Slowakije verdienden een 1-1 gelijkspel, waardoor beide teams woensdag naar de laatste 16 op het Europees Kampioenschap gingen, waarbij Roemenië bovenaan Groep E stond, vóór België.

Halverwege de tweede helft was er een onweersbui en hevige regen, beide teams gingen op jacht naar het winnende doelpunt in een zeer spannende wedstrijd, ook al was de stand voor beiden nog steeds gelijk.

Roemenië schoof op naar de top van de groep, terwijl Slowakije op de derde plaats eindigde, terwijl België op de tweede plaats met 0-0 gelijk speelde tegen Oekraïne op de laatste plaats, dat werd uitgeschakeld. België neemt het in de achtste finales op tegen Frankrijk.

Slowakije kwam in de 24e minuut op voorsprong toen Ondrej Duda een krachtige kopbal in de hoek van het doel mikte.

Răzvan Marin maakte in de 37e minuut gelijk na een strafschop die werd toegekend na een videobeoordeling van twee minuten om te bepalen of er een fout op Ianis Hagi werd gemaakt in het strafschopgebied.

Roemenië zal nu voor het eerst sinds Euro 2000 in de knock-outfase spelen, toen Hagi’s vader, nationaal voetbalicoon Gheorghe, aanvoerder werd in het nummer 10-shirt dat nu door zijn zoon wordt gedragen.

Toen na het laatste fluitsignaal het voetballied “Freed From Desire” werd gespeeld, zongen en sprongen beide groepen fans op en neer om de overwinning met de spelers te vieren. Er waren veel meer Roemeense fans dan Slowaakse fans, met geelgehemde fans in ongeveer tweederde van het Waldstadion.

De beloning van Roemenië zal worden gezien als het zwakste team in de knock-outfase, gescheiden van het in vorm zijnde Spanje en Portugal in de finale, plus Frankrijk en Duitsland.

De volgende wedstrijd van Roemenië is tegen het als derde geplaatste team in München, met een volledige pauze van vijf dagen vóór de wedstrijd van dinsdag.

België speelt maandag in Düsseldorf een geweldige wedstrijd tegen Frankrijk. Slowakije speelt zondag in Keulen tegen Spanje.

De toewijzing van de vier teams op de derde plaats in de ronde van 16 zal worden bevestigd nadat de wedstrijden van Groep F op woensdagavond zijn afgelopen.

Speculaties vóór de wedstrijd in heel Europa waren dat Roemenië en Slowakije gelijk zouden kunnen spelen om ervoor te zorgen dat beide vooruitgang zouden boeken.

Dat idee werd gelogenstraft door de aanvankelijke aanvalsenergie van beide teams in de hitte van 27 graden Celsius voordat de storm uitbrak, en hun inzet door de stromende regen.

Slowakije kwam in de eerste helft voor de derde keer op rij op voorsprong en de 24e minuut was de langste minuut waar de fans op moesten wachten.

Uit een hoge voorzet zorgde Duda voor de kracht met zijn kopbal voor doelman Florin Niță.