EK-kwalificatie: Noorwegen en België achtervolgen, Polen schiet tekort

Dankzij Erling Haaland behaalde Noorwegen in de vierde wedstrijd zijn eerste overwinning in de EK-kwalificatie. Scandinavië won met 3-1 van Cyprus. Portugal blijft ongedeerd dankzij Cristiano Ronaldo.

Haaland scoorde tweemaal in de tweede helft in Oslo, waarmee hij zijn totaal op 24 bracht tijdens zijn 25e internationale optreden en ervoor zorgde dat de kloof met groepsleider Schotland in ieder geval niet groter werd. De wedstrijd tussen Schotland en Georgië, dat in de eerste drie rondes won, werd in Glasgow door hevige regen anderhalf uur stilgelegd toen de stand 1-0 stond en eindigde net na middernacht.

België, dat dagen na het gelijkspel thuis tegen Oostenrijk in rep en roer verkeerde vanwege een dispuut tussen sterdoelman Thibaut Courtois en coach Domenico Tedesco, vervulde zijn plichten in Estland met een 3-0 overwinning. De Estse ploeg, tactisch bedreven onder leiding van de Zwitserse coach Thomas Häberli, was in de eerste veertig minuten niet te verslaan door de Belgische ploeg, waarna Romelu Lukaku in drie minuten tijd tweemaal scoorde.

Terwijl Oostenrijk thuis tegen Zweden de derde overwinning pakte na een reeks vroege kansen en een reeks sterke reddingen van Robin Olsen dankzij de redding van Christoph Baumgartner in de 81e minuut, staat België nog steeds drie punten achter op Oostenrijk op de tweede plaats in Groep F.

Na vier ronden had Portugal, net als Frankrijk en Engeland, het maximale aantal punten. Bij een lange 1-0-zege op IJsland kon Portugal opnieuw rekenen op nationaal platenspeler Cristiano Ronaldo. De 38-jarige scoorde zijn 123e doelpunt in de 89e minuut van zijn 200e interland. Chasers Slowakije won met 1-0 in Liechtenstein en staat twee punten achter.

Korte telegrammen en ranglijsten. Groep A:

Noorwegen – Cyprus 3:1 (1:0). – Oslo. – SR Stavrev (MKD). – Doelpunten: 12. Solbakken 1-0. 56. Haaland (strafschop) 2-0. 60. Haaland 3-0. 93. Castanos 3:1.

Overige wedstrijden in Groep A: Schotland – Georgië (na middernacht geëindigd vanwege regen).

Beoordeling: 1. Schotland 3/9 (7:1). 2. Georgië 2/4 (3:2). 3. Noorwegen 4/4 (5:7). 4. Spanje 2/3 (3:2). 5. Cyprus 3/0 (2:8).

Groep E:

Moldavië – Polen 3:2 (0:2). – Kishinev. – SR Glova (SVK). – Doelpunten: 13. Eigendom 0:1. 34. Lewandowski 0:2. 48. Nicolaas 1:2. 79. Nicolaas 2:2. 85. Baboglo 3:2.

Faeröer – Albanië 1:3 (1:1). – Tórshavn. – SR Theouli (CYP). – Doelpunt: 20. Bajrami 0:1. 45. Faero 1:1. 51. Aslani 1:2. 92.Muci 1:3. – Opmerkingen: Albanië zonder Abrashi (Sprinkhaan/vervanger). 32. Cikalleshi (Albanië) miste een penalty.

Beoordeling: 1. Tsjechië 3/7 (6:1). 2. Albanië 3/6 (5:2). 3. Moldavië 4/5 (4:5). 4. Polen 3/3 (4:6). 5. Faeröer 3/1 (2:7).

Groep F:

Estland – België 0:3 (0:2). – Tallin. – SR Beaton (SCO). – Doelpunten: 37. Lukaku 0:1. 40. Lukaku 0:2. 90. Bakayoko 0:3.

Oostenrijk – Zweden 2:0 (0:0). – Wenen. – SR-gids (ITA). – Doelpunten: 81. Baumgartner 1-0. 89. Baumgartner 2-0.

Beoordeling: 1.Oostenrijk 4/10 (9:3). 2. België 3/7 (7:1). 3. Zweden 3/3 (5:5). 4. Estland 1/3 (2:6). 5. Azerbeidzjan 1/3 (2:10).

Groep G:

Hongarije – Litouwen 2:0 (1:0). – Boedapest. – SR Mulia (POR). – Doelpunten: 32. Varga 1-0. Sallai 2:0. – Opmerkingen: Hongarije zonder Bolla (Sprinkhaan/vervanger).

Bulgarije – Servië 1:1 (0:0). – Rasgrad. – SR Pawson (ENG). – Doelpunten: 47. Despodov 1-0. 97. Lazovic 1:1.

Beoordeling: 1. Hongarije 3/7 (5:0). 2. Servië 3/7 (5:1). 3. Montenegro 3/4 (1:2). 4.Bulgarije 4/2 (2:6). 5. Litouwen 3/1 (1:5).

Groep J:

IJsland – Portugal 0:1 (0:0). – Reykjavik. – SR Siebert (DE). – Doelpunten: 89. Ronaldo 0:1. – Onderschrift: 200e interland voor Ronaldo (POR). 81. Geel-rode kaart tegen Willumsson (IJsland).

Liechtenstein – Slowakije 0:1 (0:1). – Vaduz. – SR vrijdag (ISR). – Doelpunten: 45. Vavro 0:1.

Bosnië-Herzegovina – Luxemburg 0:2 (0:1). – Zenika. – SR Leibovitz (ISR). – Doelpunten: 4. Borges Sanches 0:1. 74. Sinani 0:2. – Let op: Bosnië-Herzegovina met Stevanovic (servette). 56. Hadziahmetovic (Bosnië-Herzegovina) miste een penalty.

Beoordeling: 1. Portugal 12/4 (14:0). 2. Slowakije 4/10 (5:1). 3. Luxemburg 4/7 (4:6). 4. Bosnië-Herzegovina 4/3 (3:7). 5. IJsland 4/3 (8:6). 6. Liechtenstein 4/0 (0:14).