EK-kwalificatie: Engeland speelt 1-1 gelijk in Oekraïne, België wint van Azerbeidzjan

FEuropees voetbalkampioen Italië kreeg een serieuze tegenslag in de race om EK-kwalificatie toen nieuwe bondscoach Luciano Spalletti debuteerde. Squadra Azzurra kon onder de succesvolle leiding van coach Roberto Mancini in de eerste wedstrijd een 1-1 (0-0) gelijkspel in Noord-Macedonië niet overwinnen. Dit betekent dat de titelverdediger zich zorgen moet maken over deelname aan het toernooi in Duitsland volgend jaar. Met slechts vier punten na drie wedstrijden staat de Zuid-Europese ploeg derde in Groep C, drie punten achter Oekraïne, dat één wedstrijd meer heeft gespeeld. Noord-Macedonië staat op gelijke hoogte met Italië op de vierde plaats.

Aanstaande dinsdag (20.45 uur op DAZN) zal er in Milaan waarschijnlijk een vernieuwend direct duel plaatsvinden tussen Italië en Oekraïne. Alleen de twee beste teams in elke groep kwalificeren zich veilig voor het EK; voor Italië was een praktische overwinning een must. Engeland kwalificeerde zich bijna als koploper (13 punten).

Noord-Macedonië kreeg nog steeds een score van 1:1

In de Tose Proeski Arena in Skopje domineerde Italië de eerste helft en creëerde diverse kansen, maar bleef doelpuntloos. Kort na aanvang van de tweede helft bezorgde voormalig Dortmund-speler Ciro Immobile (47e minuut) de favorieten met een kopbal de voorsprong. In de slotfase scoorde Enis Bardhi (81′) met een directe vrije trap een punt voor de gastheren. Spalletti nam enkele weken geleden de functie van bondscoach over. Mancini, die met Italië de Europacup I van 2021 zegevierde, nam eerder verrassend ontslag. Hij heeft een lucratief contract getekend als bondscoach van Saoedi-Arabië.

Ondertussen verloor het Engelse nationale team voor het eerst punten tijdens de kwalificatie voor de Europa Cup 2024 in Duitsland. De ploeg van bondscoach Gareth Southgate speelde zaterdagavond in het Poolse Wroclaw 1-1 (1-1) gelijk tegen Oekraïne, maar bleef ongeslagen. Met 13 punten gaat Engeland nog steeds comfortabel aan de leiding in kwalificatiegroep C, en ook Oekraïne heeft nog een grote kans om door te gaan naar de Europa Cup-finale.

Met zeven punten en één wedstrijd te gaan staat de Oost-Europese ploeg momenteel op de tweede plaats. De twee beste teams uit elke groep gaan definitief door naar het EK. Na een dominante beginfase voor de “Three Lions” kwam Oleksandr Zinchenko (26e minuut) op voorsprong in het alternatieve stadion in Wroclaw, dat door veel Oekraïense fans werd gevierd. Voor rust maakte Kyle Walker (41′) gelijk met zijn eerste internationale doelpunt. Aanvaller Harry Kane van FC Bayern München bereidde het doelpunt uitstekend voor.

Tedesco zit op hetzelfde pad als België

In de tweede helft hadden de twee ploegen een open duel, de Engelsman Bukayo Saka liet de beste winstkans onbenut toen zijn schot op de lat belandde. Voor Engeland staat de volgende EK-kwalificatiewedstrijd pas in oktober op het programma. In plaats daarvan moet de Oekraïense ploeg komende dinsdag (20.45 uur op DAZN) een belangrijke uitwedstrijd spelen in Italië.

Ook voormalig Bundesliga-coach Domenico Tedesco ligt met de Belgische nationale ploeg nog op koers voor het EK. De Rode Duivels hadden veel moeite in de kwalificatiewedstrijd tegen Azerbeidzjan in Bakoe, maar wonnen met 1-0 (1-0) en zijn nu koploper van Groep F. Met tien punten na vier wedstrijden staat België nu op gelijke hoogte met Oostenrijk.

Kyle Walker scoorde een doelpunt, zijn teamgenoten waren blij voor hem.
:

Afbeelding: Reuters

Derde is Zweden, dat na vier wedstrijden zes punten heeft. Azerbeidzjan staat met één punt op de laatste plaats. Zweden heeft bij een 5-0 (3-0) overwinning in Estland de kans op een ticket voor de Europa Cup. Yannick Carrasco (38) had het geluk te scoren voor de bezoekers toen hij het schot van Johan Bakayoko in het net afweerde. Voor België, dat zonder geblesseerde topster Kevin De Bruyne moest spelen, stond Koen Casteels uit Wolfsburg in doel en Lois Openda uit Leipzig kwam als invaller in het veld (84′).