Eerste EK-verrassing! België schuimt van woede – nationale ploeg

Romelu Lukaku is boos: zijn twee doelpunten werden geweigerd. © APA/afp / KIRILL KUDRYAVTSEV

Het duel tussen twee Italiaanse coaches eindigde maandagavond vroeg met de eerste grote verrassing van dit EK voetbal. Slowakije viert feest, titelkandidaat België maakt ruzie met zichzelf en de scheidsrechter.

België en de Italiaans-Duitse coach Domenico Tedesco hebben een valse start gemaakt en zullen net als op het WK in Qatar in 2022 moeten vrezen voor uitschakeling in de voorronde. De Rode Duivels met uitblinkers Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku verloren maandag in Frankfurt onverwacht met 1-0 van Slowakije. Dat werd perfect gedaan door Francesco Calzona uit Italië, die dit seizoen ook Napoli onder zijn hoede had.

Voor een publiek van 47.000 mensen scoorde Ivan Schranz in de 7e minuut het beslissende doelpunt na een reeks fouten van de Belgische spelers, wat de grootste schok van het EK tot nu toe veroorzaakte. Lukaku werd een symbolische figuur in de nederlaag van België. De topscorer van België miste een zestal kansen en kreeg twee doelpunten geweigerd. Terwijl Slowakije net als in 2016 mag hopen de laatste 16 te bereiken, staan ​​de groepsfavorieten zaterdag in hun tweede wedstrijd tegen koploper Roemenië al onder enorme druk. Slowakije speelt vrijdag tegen Oekraïne, dat met 3-0 verloor van Roemenië.

Lukaku miste kans na kans

Het was Tedesco’s eerste wedstrijd als coach in een groot toernooi. In een opgerold wit T-shirt zong de voormalige coach van Schalke 04 en RB Leipzig het volkslied dat hij in februari 2023 met grote hoop opnam. En de eerste scène was behoorlijk bemoedigend: in slechts drie minuten had Lukaku’s Sturmtank het moeten redden De 1-0 na de pass van Jérémy Doku werd voortgezet door De Bruyne. De 31-jarige speler faalde echter op een kansrijke positie. Kort daarna kreeg Lukaku, die met zijn elfde optreden de enige EK-recordspeler van België werd, nog een kans, maar dit keer stak hij de bal te ver naar voren tegen de aanstormende Martin Dubravka. Kort voor rust miste Lukaku opnieuw een goede kans.

Het onzorgvuldig benutten van kansen door België werd in een snelle openingsfase al snel afgestraft door twee ploegen die aanvankelijk zeer offensief waren. Doordat Doku vanuit zijn eigen hoekvlag een slechte pass maakte, kon Juraj Kucka geheel vrij afwerken. Schranz kon vanuit een krappe hoek de rebound pakken en zo op voorsprong komen. Ook omdat hoofd defensie Wout Faes buitenspel heeft gefloten.

Ivan Schranz juichte, en met hem heel Slowakije. © APA/afp / THOMAS KIENZLE

Naast kwesties met betrekking tot de kwaliteit van de Belgische defensie, zijn er ook personele zorgen. Thomas Meunier is in ieder geval tot aan de wedstrijd tegen Roemenië afwezig, het trio Arthur Theate, Axel Witsel en Jan Vertonghen keerde pas kort voor aanvang van het toernooi terug van een blessure.
België serveerde zelfs goed met een stand van 0-1. Na een precieze aanval inclusief een schitterende hiel-take miste Lukas Haraslin (39) met zijn krachtige volley tegen de krachtige Koen Casteels, die Champions League-winnaar Thibaut Courtois volgde in het Belgische doel.

Scheidsrechter Umut Meler gebruikte videobewijs om te helpen. © APA/afp / KIRILL KUDRYAVTSEV

Dat veranderde na de pauze. En Lukaku blijft een gewilde speler. Hoewel Dubravka (55) de eerste kans redde, werd in de volgende scène de gelijkmaker gescoord – maar na controle van het videobewijs telde dat niet omdat de spits lichtelijk buitenspel stond. Het Belgische team heeft het groots gevierd en beide teams zijn weer klaar voor de aftrap.

Een paar minuten later was het opnieuw Lukaku die dit keer een schot in de zijkant van het Belgische doel loste, dat nu echt drukkend was. Het schot van invaller Johan Bakayoko werd geblokt via de doellijn. En het tweede doelpunt van Lukaku werd na controle op het videoscherm niet meegeteld. Leipzig-invaller Lois Openda speelde de bal met de handen in een lopend duel voor het doel.