Duitse medaille op de derde wedstrijddag alleen op eer

De enige medaille voor de Duitse atletiekster werd uitgereikt op de derde dag van de Europese kampioenschappen in München tijdens de prijsuitreiking.

Daags na titels voor sprinter Gina Lückenkemper en tienkamper Niklas Kaul en het grote feest in het Olympisch Stadion hadden de gastheren op dit EK voor het eerst alleen een bijrol.

Alle zes finales vonden plaats zonder deelname van Duitsland nadat doelman Gregor Traber in de halve finale werd uitgeschakeld. Heptatleten Carolin Schäfer en Sophie Weißenberg werden zesde en zevende in de eerste ronde en vier disciplines met slechts één punt verschil.

Medaille hoop op donderdag

De hoop op een medaille op donderdag is echter twijfelachtig, vooral omdat Weißenberg toegeeft ziek te zijn. «Natuurlijk is het ook vervelend, helaas is mijn stem de hele dag helemaal weg. Ik hoop dat het morgen een stuk beter zal zijn. Ik moest me er gewoon doorheen knokken”, zei de 24-jarige uit Leverkusen.

Voormalig tweede en derde WK-Europees kampioen Schäfer heeft 3707 punten, de bronzen plek wordt momenteel ingenomen door Anouk Vetter van Nederland met 3824 punten. Olympisch kampioen en wereldkampioen Nafissatou Thiam van België is veilig op weg naar de volgende titel met 4063 punten.

Voorafgaand aan de start van de competitie ontvingen Kaul en Luckenkemper hun gouden medailles in het Olympisch Park. De 25-jarige speler huilde tijdens het zingen van het volkslied. Bij de medailleceremonie had Kaul ook tranen in zijn ogen. Discuswerpers Kristin Pudenz en Claudine Vita, versierd met zilver en brons, tekenden ijverig handtekeningen met medailles om hun nek.

Een onverwacht sterk record van vier titels tot nu toe en in totaal acht medailles kan deze donderdag (vanaf 20:05 / ARD) voor het Duitse team worden verlengd door het verspringen van Malaika Mihambo. De Olympisch kampioen en tweevoudig wereldkampioen wil ook zijn Europese titel verdedigen. In de voorronde werd Mihambo met 6,99 meter de beste springer ondanks besmetting met het coronavirus na het WK.

In totaal worden er zes beslissingen genomen in het Olympisch Stadion. Daar horen ook de 5.000 meter bij de vrouwen bij met Konstanze Klosterhalfen, die maandag als vierde eindigde op de 10.000 meter. Titelverdediger Mateusz Przybylko, de lokale helden Tobias Potye en Jonas Wagner uit München hopen op een goede plaatsing in het hoogspringen.

© dpa-infocom, dpa:220817-99-423713/2 (dpa)